Objavljeno: 18.12.2012 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2012 | Teme: windows 8

Tablica z okni

Ob besedni zvezi Microsoft Surface najprej pomislimo na mizo. Tako je namreč podjetje iz Redmonda v preteklosti poimenovalo kos pohištva, ki je bil občutljiv za dotik ter prvenstveno namenjen (bogatejšim) poslovnim subjektom. Zgodba z mizo se nadaljuje pod nazivom PixelSense, medtem ko je Surface postal sinonim za okna. Bolje rečeno, za tablico z okni.

S tablico Surface se Microsoft skuša uveljaviti kot proizvajalec strojne opreme. Čeprav na področju ni ravno zelenec, navsezadnje je izumil uspešno igralno konzolo Xbox in pozabljeni glasbeni predvajalnik Zune, je korak rahlo nepričakovan. Tesne sodelavce prej pretežno programskega giganta je postavil v neroden položaj. Če so se še nedavno vsi skupaj veselili novega operacijskega sistema Windows 8, se Microsoftovi partnerji danes ozirajo čez ramo. Čeprav so vsi po vrsti najavili plejado izdelkov z novim sistemom, je igralec z največjim vložkom Microsoft. Z operacijskim sistemom razdeljenim v tri skupine, namizno, tablično in telefonsko, igra na vse ali nič.

Microsoft Surface je v poplavi kot jajce jajcu podobnih naprav drugačen. Tablico odlikujeta kakovosten material in izdelava. Ima 10,6 palčni zaslon z ločljivostjo 1366 × 768 pik in razmerjem stranic 16:9. Kljub nizki ločljivosti, kjer tablico sodobne konkurentke v istem cenovnem segmentu gladko presežejo, je privlačnost prikazane slike visoka. Zagotavljata jo tehnologija ClearType in enotna LCD plast, občutljiva za dotik ter zaščitena s steklom Gorilla Glass. V osrčju Microsoftove tablice bije Tegra 3 (T30), ki s štirimi jedri in priloženim pomnilnikom (2 GB) poganja uporabniški vmesnik Modern (Metro) UI hitreje, kot se množijo dela na slovenskem avtocestnem križu. Med prijetna presenečenja 275 × 172 × 9,4 mm velike in slabih 0,7 kg težke naprave sodi še USB priklop, ki zlahka prebavi USB ključ, prenosni disk, miško, tipkovnico, tiskalnik in še kaj. Žal se iz neznanega razloga pri Microsoftu niso odločili za tretjo različico USB vmesnika in smo primorani v uporabo tehnologije prejšnje generacije. Vseeno podarjenemu konju 2.0 ne gledamo v zobe in vključitev USB povezljivosti, kakršne smo vajeni iz vsakdana, toplo pozdravljamo. Na ohišju poleg USBja najdemo izhod microHDMI, ki dogajanje na majhnem zaslonu zlahka preslika na večji ekran, ter pod stojalom tudi utor za kartice microSD, s katerimi razširimo 32 / 64 GB prostora za shranjevanje. Razširljivost nam bo zelo prav prišla, ker Microsoft kljub navedbam o 32 GB prostora v resnici dostavi le 16 giga zlogov, saj drugo zasedejo sistem in predhodno naložene aplikacije. Za povezljivost s svetom (beri: spletom) in drugimi napravami v okolici skrbita brezžični (WiFi) in bluetooth vmesnik. Mobilnega podatkovnega prenosa za zdaj ni. Pregled strojne opremljenosti zaključimo z omembo dveh slabih kamer, ki za kaj več kot občasno video čvekanje nista primerni.

Posebnost tablice sta tipkovnici Touch in Type cover. V kombinaciji z eno od njiju postane Surface spodobna zamenjava za prenosnik. Zaščitni ovitek v vlogi tipkovnice Type cover je cenejša, dražjim modelom priložena varianta z zelo dobrim razporedom tipk, ki delujejo na dotik s prsti. Type cover ima na drugi strani tipke precej skupaj, a je občutek ob uporabi dostojen zahtevnega pisuna. Za odločitev, katera od možnosti nam bo bolj ustrezala, je nujen preizkus. Izbrana tipkovnica ob nakupu ceni doda ameriškega stotaka, kasneje 120 ali 130 taistih zelencev. Priklop uporabnega dodatka je izveden nadvse elegantno. Vnosna naprava se na tablico prisesa s pomočjo močnega magneta in pri tovrstnem poljubljanju spusti zvok zadoščenja, ki nakaže, kdaj je naveza pripravljena za uporabo. Podobno ravna priklop napajalnika, ki po vzoru Applovega priključka MagSafe prav tako uporablja magnetno silo. Žal romanca ni tako strastna kot razmerje med tablico in tipkovnico, zato je pri parjenju treba vsaj približno vedeti, kje je utor.

Programska oprema

Na Surface lahko s spleta prenesemo običajno namestitveno datoteko, a nas sistem hitro opozori, da iz te moke ne bo kruha. Edina pot do svežih aplikacij vodi skozi trgovino Windows Store.

Naš model tablice Surface je opremljen z Windows RT. Gre za tablično različico osmih Oken, ki so prilagojena procesorjem ARM. Z namizno Osmico si deli uporabniški vmesnik, medtem ko njenih programov ne zna zaganjati. Tako med drugim ostanemo brez Dropboxa, Photoshopa, hišnih aplikacij, za nameček pa se novinec noče prijaviti niti v domeno in ne mara za skupinska pravila v Microsoftovem okolju. Za svež dotok programja skrbi tržnica Windows Store, ki želi postati vsaj tako uspešna kot konkurenčni Play in App Store. Vendar zaenkrat ni niti približno tako založena. In vprašanje če kdaj bo.

Na sliki zbrane programske posebnosti tablice Surface vključujejo večopravilnost na razdeljenem zaslonu in povezane bližnjice Charms, ki se dinamično prilagajajo trenutno odprti aplikaciji.

Prvi stik s ploščicami bo novincu čuden, saj je izkušnja povsem drugačna od doslej videnega. Mobilna Okna stavijo na geste. Zapomniti si velja štiri. Gesta s prstom z levega roba zaslona na vidno površino prinaša pregled odprtih programov. Privzeto se prsta drži nazadnje zastrti program. Ko ga odložimo na delovno površino, lahko gremo s prstom po novega. Če je v ozadju odprtih aplikacij preveč, da bi bilo tovrstno rokovanje z njimi učinkovito, in si obenem želimo bolj tradicionalnega prikaza aktivnih programov, s prstom, ne da bi nanj pripeto aplikacijo spustili na zaslon, zapustimo delovno površino in se nemudoma vrnemo nanjo. Tokrat bo sistem ob levem robu prikazal pomanjšane sličice vseh v ozadju delujočih programov. Večopravilnost dodatno obogati (včasih imenovani) Metro Snap, ki za svoje delo potrebuje vsaj zaslon z ločljivostjo 1366 × 1024. Gre za prikaz dveh programov hkrati, kjer je trenutno aktivnemu določen večji kos zaslona. Hiter in enostaven prehod med odprtima aplikacijama odpravi pretekle težave z mobilno večopravilnostjo, ki je takšno menjavanje fokusa povečini omejevala, zato si Microsoft za izvedbo tokrat zasluži pohvalo. Gesta z desnega roba prikliče povezane bližnjice Charms, ki so vedno videti enako, a se njihova funkcionalnost spretno prilagaja dogajanju na ekranu. Če nas gumb Start vedno pripelje na isti začetni zaslon, pa na primer nastavitve Settings prikažejo drobovje trenutno aktivnega programa. Ker ob nastavljanju osrednjega prikaza sistem ne zapre, temveč nastavitvam odredi desno četrtino zaslona (zakaj vedno samo in točno le četrtino zaslona, ni jasno), je poleg hitrosti glavna odlika takšnega pristopa nenadkriljiva učinkovitost, ki ji v mobilnem svetu ni para. Podobno sta na odprto okno vezani gesti z vrha in dna, ki med drugim prikažeta navigacijske gumbe ali dodatne nastavitve, kakršna je ob uporabi spletnega brskalnika Internet Explorer 10 osvežitev Refresh.

Velika zvezda Miscrosoftove tablice je pisarniški paket Office 2013 RT, ki ga podjetje iz Redmonda napravi prilaga brezplačno.

Okna RT se kljub neznanemu vmesniku trudijo biti domača. Ena od ploščic nas tako odpelje na klasično namizje, kjer deluje pisarniška zbirka Office 2013 RT (Word, Excel, PowerPoint, OneNote). Za lažje privajanje sta tablici priloženi kar dve različici spletnega brskalnika Internet Explorer 10. Poleg dotiku prilagojenega brskalnika, nas na namizju čaka klasičen program, ki si z modernim, deli zgolj seznam priljubljenih spletišč.

Nevajenost in pomanjkanje programov nista edina problema tabličnih Oken. Med težave, na katere smo naleteli, spadata odsotnost oblačne shrambe, ki bi omogočala dostop do shranjenih datotek tudi brez spletne povezave, na cedilu nas pusti celo SkyDrive, in omejen video predvajalnik, ki med drugim ne prebavlja filmov v zapisu MKV. Največji problem bo v prihodnosti predstavljala razdeljenost sistemov in nepoučenost uporabnikov, kaj ta za njih pomeni. Še posebej zabavno bo, ko pride Surface Pro, tablica s procesorjem Intel in pravimi, namiznimi Windows 8, ki se bo od predhodnika na prvi pogled razlikovala zgolj po precej višji cenovni postavki. In baje debelini, ki jo zahtevajo Intelovi procesorji. Bomo videli.

Microsoft Surface

Tablični računalnik z Windows 8 RT.

Prodaja: www.microsoft.com.

Cena: 500 USD + 200 USD za tipkovnico. Pri nas ni naprodaj.

ZA: Odlični tipkovnici, Windows RT, Office, USB, izdelava.

PROTI: Pomanjkanje aplikacij, samo WiFi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji