Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Maj 2006

Ta kovinski predmet poželenja

Applov pohod z novimi, na Intelovi strojni osnovi temelječimi računalniki se nadaljuje. Novi prenosnik z imenom, ob katerem se zatika jezik, MacBook Pro, so napovedali na januarskem MacWorldu, zdaj pa se je znašel tudi v naših krajih.

Odločitvi za prestop v Intelov tabor so precej botrovale težave z zmogljivostjo PowerBookov, prejšnje generacije Applovih prenosnikov zgornjega cenovnega razreda. Izdelovalci procesorjev PowerPC G5 niso bili sposobni narediti različice, ki bi bila primerna za vgradnjo v prenosnike. Zato so PowerBooki po zmogljivosti iz generacije v generacijo zaostajali za namiznimi sistemi. S prehodom na novo strojno osnovo Apple upa, da bo spet postal dostojen tekmec na tem delu trga.

MacBook Pro je zgrajen okoli novega Intelovega dvojedrnega procesorja Core Duo. Preizkusili smo zmogljivejšo različico prenosnika, v kateri Core Duo bije pri taktu 2 GHz, na voljo pa je še šibkejša različica z nekoliko počasnejšim procesorjem (Core Duo, 1,83 GHz). Prenosnik je elegantno oblikovan in zelo tanek (2,5 cm), pa tudi sorazmerno lahek (2,54 kg). Zaslon je širokega formata in po diagonali meri 15,4 palca. Slika ločljivosti 1440 × 900 pik je zelo svetla. Zanjo skrbi grafična kartica ATI Mobility Radeon X1600 s kar 256 MB namenskega pomnilnika. Sistemskega pomnilnika je že v osnovi 1 GB. Vgrajeni disk zmore 100 GB, za shranjevanje podatkov pa je še na voljo optična enota SuperDrive z režo s sprednje strani prenosnika. Ta je tanjša kot pri PowerBookih, zato ne zmore zapisovanja na dvoplastne nosilce, pa tudi največja hitrost je "samo" 4x.

BootCamp

Projekt XP On Mac, o katerem smo pisali v aprilski številki Monitorja, je omogočil, da je mogoče na Applovih računalnikih z Intelovimi procesorji namestiti in poganjati tudi Microsoftova Okna XP. Seveda smo jih namestili tudi v MacBook, a nas rezultati preizkušanja s programi, ki jih uporabljamo tudi pri naših nenehnih preizkusih prenosnikov, niso navdušili. Bili so namreč enaki ali celo slabši kot pri MacMiniju z enojedrnim procesorjem CoreSolo. To smo pripisali neobstoječim oziroma neustreznim okenskim gonilnikom za MacBook, še posebej za delo z grafiko.

Potem pa je kot bomba odjeknila novica iz Applovega loga, ki je napovedala program BootCamp. Ta omogoča, da na Macih z Intelovimi procesorji brez težav vzporedno z OS X namestimo Okna (dvojni zagon), zapiše pa tudi ploščo CD z ustreznimi okenskimi gonilniki za Macove strojne dodatke. BootCamp je zaenkrat v fazi preizkušanja (delovanje tega beta programa je časovno omejeno, vendar Apple ne izda, do kdaj). Program bo del nove različice OS X, Leoparda. V MacBook smo namestili različico beta BootCampa in namestitev Oken z gonilniki vred je potekala brez težav. Težave smo imeli le z zaustavljanjem prenosnika v mirovanje (StandBy) in s spletno kamero iSight. Vse druge naprave so delovale brezhibno. Preizkus je spet pokazal dokaj povprečne rezultate s programi Business Winstone 2004 in MultiMedia ContentCreation 2004. Dokaj dober, a pričakovan rezultat (glede na izvrstno grafično kartico) je MacBook dosegel pri preizkusu s programom 3DMark2001. Potem pa smo izklopili drugo procesorsko jedro in vsi rezultati so bili precej boljši. Očitno je, da naši preizkusni programi še niso optimizirani za delo z dvojedrnimi procesorji. Kljub temu lahko trdimo, da je MacBook Pro eden najhitrejših prenosnikov tudi v svetu pecejev. Zato je kljub visoki ceni zelo mamljiv, še posebej za tiste, ki delajo v obeh okoljih Windows in OS X.

V MacBook Pro pa sta vgrajena samo dva priključka USB, kar je za sodobni prenosnik premalo. Poleg tega so tu še firewire, izhod DVI, gigabitni omrežni priključek ter optični zvočni vhod in izhod. Manjka modem, za katerega so v Applu ocenili, da ga potrebuje le malo uporabnikov. Za brezžično povezovanje sta na voljo brezžična omrežna kartica (802.11 a/b/g) in modri zob. Nad zaslonom je vgrajena spletna kamera iSight, na sprednjem robu ohišja pa je infrardeči sprejemnik. S priloženim daljinskim upravljalcem krmilimo programe iz paketa iLife 06 in tako prenosnik spremenimo v večpredstavno središče (predvajanje videa, plošč DVD, digitalne glasbe in fotografij). Za razširitve je mišljena reža za nove kartice CardExpress, ki pa jih večinoma še ni na trgu.

Tipkovnica je enaka, kot je bila pri PowerBookih. Tipke se ob zmanjšani okoliški svetlobi osvetlijo. Tipkanje je sorazmerno udobno, čeprav ne tako kot na prenosnikih ThinkPad. Nedopustno preozka je vnašalka (tipka Enter), za kar je kriva slovenska razporeditev, ki ima eno tipko več kot ameriška (tam je vnašalka normalno široka). Akumulator zmore solidnih 5400 mAh, kar naj bi po trditvah izdelovalca zadostovalo za okoli štiri ure dela. Ena od novosti je priključni kabel za napajalnik, MagSafe, ki ima magnetni priključek. Če po nesreči potegnemo za kabel, se iztakne iz računalnika. S tem naj bi preprečili, da bi prenosnik padel na tla in se poškodoval.

MacBook je opremljen z zajetno zbirko programske opreme. Poleg operacijskega sistema OS X 10.4 in že omenjenega paketa programov iLife je naloženih še nekaj uporabnih programov.

Apple MacBook Pro

Kaj: Prenosni računalnik s procesorjem CoreDuo 2 GHz , 1 GB RAM, 100 GB disk, ATI Radeon Mobility X1600 256 MB (šibkejša različica Core Duo 1.83 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, 128 MB grafičnega pomnilnika).

Izdeluje: Apple, www.apple.com.

Prodaja: E.P.L, www.epl.si.

Cena: 693.128 tolarjev (šibkejša različica 559.720 tolarjev).

Za: Hitrost, bogata programska oprema, možnost domorodnega poganjanja Oken.

Proti: Tipkovnica, samo dva priključka USB, cena, optična enota ne zapisuje dvoplastnih nosilcev DVD.

 

XP On Mac

WindowsXP, BootCamp, 2 jedri

WindowsXP, BootCamp, 1 jedro

3DMark 2001

-

12.901

14.663

Business Winstone 2004

15

18,6

22,6

Multimedia ContentCreation 2004

22,4

21,4

25,9

BatteryMark Winstone 2004

-

2 uri 30 minut

3 ure 15 minut

QuickTime 7.04

 

2 min 9 s

2 min 20 s

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji