Objavljeno: 27.10.2015 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2015

Sveže ideje, ki navdihujejo

Pospeševalnik zagonskih podjetij Kickstarter zdaj poznamo že nekaj časa, a zanimanje za tako financiranje in podporo zanimivim zamislim ne pojenja. Prav nasprotno. Uspešni zgledi iz bližnje preteklosti so pritegnili še večjo množico podjetnikov, to pa pomeni, da je danes že težko ločiti zrno od plev, a na koncu je dobrega zrnja več kot dovolj. Obenem to ostaja eden najbolj neposrednih, učinkovitih in demokratičnih načinov preverjanja dejanskega zanimanja kupcev za dobre zamisli in izdelke.

Fenomen Peeble

Če bi morali z enim zgledom ponazoriti bistvo in potencial projektov, financiranih prek spletnega pospeševalnika Kickstarter, bi se zagotovo odločili za pametne ure podjetja Pebble. Družba je svojo zamisel pametne ure z varčnim zaslonom na podlagi digitalnega črnila E-ink prvič predstavila javnosti in potencialnim podpornikom aprila 2012 ter pri tem doživela nepričakovan uspeh.

Avtorji so prvotno želeli zbrati sredstva v višini 100.000 dolarjev in to so nepričakovano dosegli v samo dveh urah od začetka zbiranja. V dobrem mesecu so zbrali skupaj za več kot 10 milijonov dolarjev prednaročil, 100-krat več od pričakovanj. Do konca leta 2014 so prodali že več kot milijon pametnih ur Pebble in se znašli tudi na tržnih policah velikih prodajnih verig, kamor ni lahko priti v tako kratkem času.

Pebble Time Round je lična, skromna, a hkrati zmogljiva pametna ura.

Pebble Time Round je lična, skromna, a hkrati zmogljiva pametna ura.

Prvotni uri je sledil model s kovinskim ohišjem Pebble Steel, nov preboj pa so opravili z napovedjo modela Pebble Time, ki med potrošniške izdelke prvič prinaša barvni zaslon s tehnologijo E-Ink. Ta še vedno omogoča, da z enim polnjenjem akumulatorja ura nemoteno deluje vsaj sedem dni, najbližji konkurenti pa zmorejo dva do tri dni delovanja brez polnjenja. Pebble se je s projektom Time vrnil na Kickstarter in doslej zbral zanj več kot 20 milijonov dolarjev.

V začetku jeseni so presenetili javnost in predstavili uro Pebble Time Round, ki prinaša okroglo obliko in še vedno barvni zaslon E-ink. Ura je atraktivna, lažja, z manjšo avtonomijo, a hkrati vsemi lastnostmi predhodnikov. Ta projekt sicer ni kandidiral na Kickstarterju, so se pa avtorji dosedanjim podpornikom zahvalili tako, da za uro ponujajo registriranim podpornikom 50 dolarjev popusta.

Med konkurenti, kot so Apple Watch, Samsungove in druge ure s sistemom Android Wear, se zdi Pebble na prvi pogled še vedno nebogljen, a ni tako. Pebble je dosegel nezanemarljiv tržni delež, za njihove ure vlada med razvijalci veliko zanimanje, zato je za Pebble OS na voljo več dodatnih programov kot za vse tekmece skupaj. Pebble je vse pogosteje videti tudi na zapestjih v naših krajih.

Pebble Time Round

Pametna ura z okroglim barvnim zaslonom E-ink

Cena (za podpornike/potem): 200/250 dolarjev.

www.pebble.com

Pametni telefon Robin

Med inovativnimi izdelki, ki jih najdemo na Kickstarterju, so morda še najbolj nenavadni pametni telefon. Če ne zaradi drugega, zato, ker je ponudba uveljavljenih znamk tako zelo bogata, nasičena, vsakdo hoče imeti v svojem izdelku nekaj posebnega. Podjetje Nexbit je sprožilo kampanjo za svojo zamisel, pametni telefon Robin, ki prinaša inovacijo predvsem v načinu, kako se opira na oblačne storitve.

Robin je telefon, ki ga avtorji postavljajo najprej v oblak (cloud first). Vgrajeni 32 GB  pomnilnik Flash RAM je namreč le začasni medpomnilnik za vsebine in programe, ki jih uporabnik trenutno uporablja ali pregleduje. Vse drugo se samodejno in povsem nevidno v primernem trenutku sinhronizira s 100 GB pomnilniškim prostorom v oblaku. Pomembno je, da to ne velja le za slike, video posnetke in glasbo, temveč tudi za programe. Tisti, ki so redkeje rabljeni, se preselijo v oblačno shrambo, gumb na krajevni napravi pa tedaj posivi. Če ga potrebujemo, se nemudoma naloži iz shrambe.

Telefon Robin se opira na oblačno hrambo podatkov, hkrati pa je tudi zanimiv oblikovni poizkus.

Telefon Robin se opira na oblačno hrambo podatkov, hkrati pa je tudi zanimiv oblikovni poizkus.

Avtorjem je vse to uspelo zagotoviti z uporabo standardnega okolja Android. To pomeni, da ni bojazni za pomanjkanje gradiva. Če osmislimo to glavno značilnost, takoj zbodeta v oči tudi zmogljiva strojna oprema in nadvse elegantna oblika. Nič čudnega, saj je eden od ustanoviteljev Nexbita nekdanji glavni oblikovalec podjetja HTC. Zasnoval je, recimo, HTC One M7. Med soustanovitelji so tudi nekdanji zaposleni v družbi Google.

V Robin je vgrajen 5,2-palčni zaslon s polno ločljivostjo HD, procesor Snapdragon 808, 3 GB RAM in fotoaparat z ločljivostjo 13 milijonov pik. Posebnost je dodatni mikrofon, ki skrbi za zmanjšanje šumov iz okolice, vmesnik USB-C, ki med drugim omogoča hitro napajanje, premore pa tudi vmesnik NFC. Zaman pa bomo seveda iskali režo za kartice micro SD, to nadomešča pomnilnik v oblaku. Oblikovno sodi med lepše zamisli, to je podkrepljeno tudi z zanimivimi barvami – metino zelena in temno modra najbolj izstopata.

Nexbit je javnost zaprosil za pol milijona dolarjev, a je kampanjo opravil bistveno bolje. Cilj je namreč dosegel v zgolj 12 urah, odtlej pa je zbral že več kot 1,3 milijona dolarjev. Prvi podporniki bodo dobili telefon januarja.

Nexbit Robin

Pametni telefon s pomnilnikom v oblaku.

Cena (za podpornike/potem): 300/400 dolarjev.

nextbit.com

SteadXP – stabilizacija video posnetkov

Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste s fotoaparatom snemali video posnetek, a je bil  zaradi snemanja med gibanjem tresoč, morda celo neuporaben? Izdelovalci sicer v svoje izdelke vgrajujejo algoritme, ki omogočajo določeno stopnjo stabilizacije slike, a to v številnih primerih kljub vsemu ne pomaga.

Skupina mladih avtorjev na Kickstarterju zdaj ponuja zanimiv dodatek, ki omogoča že skoraj profesionalno kakovost stabilizacije slike, kakršno najdemo danes le v skrbno načrtovanih in dragih reklamah in filmih.

SteadXP čudežno stabilizira video posnetke, da so videti skoraj profesionalne kakovosti.

SteadXP čudežno stabilizira video posnetke, da so videti skoraj profesionalne kakovosti.

SteadXP je komplet strojne in programske opreme, ki je združljiv z vsemi digitalnimi fotoaparati, ki imajo nastavek za zunanjo bliskavico (DSLR, pa tudi drugi), posebej pa razvijajo različico za akcijske kamere GoPro. Zamisel je na prvi pogled preprosta. V strojnem delu ima SteadXP tipala gibanja, ki natančno zaznavajo premike pri snemanju. Tresoče posnetke kasneje prenesemo v računalnik, uparimo s programom, ki zna upariti podatke o gibanju in posnetek, pri tem pa primerno »obreže« vsako sliko video posnetka in s tem zagotovi odlično stabiliziran posnetek. Vsaj tako je razvidno v promocijskih video posnetkih.

Kampanja je bila uspešna, saj je SteadXP, za katerega avtorji želijo od 110 do 290 evrov, pridobil 385 tisoč evrov sredstev in presegel želeno mejo 150 tisoč evrov. Prvi podporniki bodo dodatek dobili marca 2016.

SteadXP

Pripomoček za stabilizacijo pri snemanju video posnetkov.

Cena (za podpornike/potem): 110/290 evrov.

steadxp.com

Oura spremlja vsakdanje dejavnosti

Pametne zapestnice za spremljanje vadbe in vsakdanjega gibanja so ena izmed uspešnic zadnjih let, toda marsikdo išče nekaj, kar bi bilo čim manj moteče, a obenem uporabno. Finskemu zagonskemu podjetju Oura je uspelo tipala za spremljanje vsakdanjih dejavnosti spraviti v prstan, ki zna spremljati uporabnikove vsakdanje aktivnosti, počutje in navade.

Prstan, ki spominja na nekakšen pečatni prstan (malo večji in debelejši) ima vgrajen žiroskop za zaznavanje premikanja, pa tudi posebno tipalo, s katerim zna meriti srčni utrip in temperaturo uporabnika. Menda z natančnostjo laboratorijskih naprav. Prstan Oura je narejen iz posebne keramične snovi, imenovane Zirconia (ZrO2), ki je odporna proti praskam, udarcem, prstan pa ščiti pod vodo do globine 50 metrov.

Prstan Oura navzven ne razkriva, kaj vse zna, zmore pa več kot številne pametne zapestnice.

Prstan Oura navzven ne razkriva, kaj vse zna, zmore pa več kot številne pametne zapestnice.

Inovativen je tudi način napajanja ure. Škatlica z ležiščem, v kateri dobimo prstan, je hkrati tudi brezžična napajalna postaja. Eno polnjenje, ki traja od 30 do 60 minut,  zadostuje za okoli 3 dni nenehnega spremljanja podatkov.

Tako kot zapestnice tudi prstan dobi pravo rabo z namensko aplikacijo za pametne telefone, sprva Android in iOS. Avtorji so še posebej ponosni na del aplikacije, ki skrbi za svetovanje aktivnosti uporabniku, tako pri gibanju kot počivanju. V ozadju je menda več kot sedem let raziskav nekaterih vodilnih finskih inštitutov, povezanih z zdravjem in kakovostjo življenja.

Oura je pravkar uspešno sklenila kampanjo na Kickstarterju, s katero so zbrali nekaj več kot 650.000 dolarjev za zagon proizvodnje prve generacije izdelkov, poleg tega so že sklenili pogodbo za proizvodnjo na Finskem. Prstan Oura bo na voljo od novembra.

Oura Ring

Pametni prstan za merjenje aktivnosti in srčnega utripa.

Cena (za podpornike/potem): 200/230 dolarjev.

ouraring.com

SmartHalo – pamet za kolo

Zdi se, da se sodobni elektronski dodatki in klasična kolesa lahko odlično ujemajo, vsaj če bi sodili po številu zanimivih zamisli, ki se porajajo na Kickstarterju. Ena  najbolj privlačnih, očitno pa tudi uspešnih, je SmartHalo, vsestranski pripomoček, ki pomaga in koristi kolesarjem.

Za začetek je to navigacijska naprava, ki vozniku kar najnazorneje in najpreprosteje pomaga do cilja. Na zaslonu iz barvnih diod LED tega dodatka, ki ga namestimo na krmilo kolesa, lahko z obarvanjem določenega dela zaslona zelo nazorno vidimo, kam je treba zaviti oziroma celo, ali smo ubrali napačno pot.

Cilj nastavimo preprosto prek posebne mobilne aplikacije v pametnem telefonu. Za nameček posebna barvna kombinacija voznika opozori na prihajajoči telefonski klic, To opazimo tudi v najhujšem mestnem hrupu in ob tresljajih kolesa. Nekaj, kar je skoraj nemogoče, če imamo telefon varno shranjen v žepu ali torbi.

SmartHalo je seveda tudi potovalni računalnik, ki si zapomni pot, čas, hitrost, višino in druge podatke. Te lahko nato pregledujemo na mobilni napravi ali v računalniku. Še več, ob začetku rekreacije lahko nastavimo vadbene cilje, na krmilu pa nato spremljamo, koliko smo še oddaljeni od želenega rezultata.

SmartHalo je pameten pripomoček za zagrete kolesarje. Tehnologija v službi varnosti.

SmartHalo je pameten pripomoček za zagrete kolesarje. Tehnologija v službi varnosti.

Pa to še ni vse. SmartHalo je obenem pametni alarm za kolo. Ko ga vklopimo, zna zaznati premikanje kolesa in sprožiti alarm vselej, ko je lastnik od njega oddaljen  več kot določeno število metrov. Avtorji navajajo, da je SmartHalo na kolo pritrjen s posebnimi vijaki, ki jih uporablja tudi vojska, da stvari ostanejo tam, kjer bi morale biti.

Nazadnje pa je SmartHalo tudi pametna nočna svetilka. Uporablja seveda diode LED, pametni del pa se kaže v tem, da se samodejno vklopi in izklopi, kadar zazna premikanje oziroma stanje na mestu.

Pravi vsestranski pripomoček torej, ki je prepričal kar nekaj podpornikov. Avtorji so za zagon pričakovali vsaj 67.000 dolarjev, zbrali pa so jih domala 600.000. Začetna ponudba je že pošla, če pohitite, pa ga lahko dobite maja 2016.

SmartHalo

Pametna navigacijska naprava/alarm/svetilka za kolesa.

Cena (za podpornike/potem): 118/131 dolarjev.

www.smarthalo.bike

TouchJet Wave – TV na dotik

Kot najbrž že veste, Kickstarter ni edini pospeševalnik dobrih zamisli. Na sorodnih dverih Indiegogo trenutno kandidira zanimiv projekt, ki zna vsak televizor spremeniti v velikanski zaslon na dotik. Kakor nalašč za poslovno rabo, pa tudi doma se ga ne bi branili. Zamisel je preprosta in elegantna. Dodatek Wave namestimo na zgornji rob televizorja, posebno tipalo LPU (Light Processing Unit), obrnjeno proti zaslonu, pa zazna dotike prstov po zaslonu. Uporabljamo pa lahko tudi kretnje, podobno kot pri tablicah in pametnih telefonih.

Sistem deluje ob pomoči zaznavanja interference infrardečih črt, projiciranih kot mreža na zaslonu televizorja. Wave deluje na televizorjih ali monitorjih z diagonalami od 20 pa vse tja do 80 palcev. Avtorji za nameček prilagajo drugo kamero z dvojnim mikrofonom, ki jo lahko uporabljamo za videokonferenčne klice.

Bralnik in računalnik Wave spremeni poljuben televizor v zaslon občutljiv na dotik.

Bralnik in računalnik Wave spremeni poljuben televizor v zaslon občutljiv na dotik.

V ohišje enote Wave je vgrajen računalnik z operacijskim sistemom Android (različica 4.4), procesorjem Corteax A9 s štirimi jedri, taktom 2 GHz, 2 GB RAM in 16 GB velikim pomnilnikom Flash. Na televizor ga priključimo prek vmesnika HDMI, na internet pa prek brezžičnega vmesnika HDMI.

Na računalniku Wave lahko seveda poganjamo celotno paleto programov za Android, ki se na velikem zaslonu obnašajo enako kot na tablici ali telefonu. Kdor se ne mara s prsti dotikati zaslona, lahko namesto tega uporabi priloženo pero. Tretja možnost krmiljenja pa je z brezplačnim programom za pametne telefone, ki rabijo kot daljinci za Wave. Podprti so tako telefoni z Androidom kot iOS. Za nameček je računalnik Wave tudi odjemalec za povezave DLNA in strežnik za prikaz slike prek vmesnika Miracast. Z vgrajeno video kamero je tudi videokonferenčni sistem, denimo za Skype.

Cel kup opreme z obilo funkcionalnosti in preprosto zasnovo. Nič čudnega, da je bil odziv javnosti zelo dober. Namesto zahtevanih 100.000 dolarjev so avtorji zbrali skoraj sedemkrat več. Predvidoma ga bodo začeli prodajati marca 2016.

TouchJet Wave Plus

Androidni računalnik z dodatkom, ki televizor spremeni v zaslon na dotik.

Cena (za podpornike/potem): 149/149 dolarjev.

touchjet.com/wave

The Beast – največji 3D tisk

3D tiskalniki so vedno bolj priljubljeni za pripravo najrazličnejših stvari, toda ustvarjalci so pri večini nizkocenovnih izdelkov omejeni z velikostjo predmetov, ki jih lahko natisnejo. Avstralsko zagonsko podjetje Cultivate3D pripravlja tiskalnik, ki za nekajkrat prekaša neposredne tekmece, kot je Makerbot.

Zver« omogoča odlitke velikosti otroka. Ali pa izdelavo štirih izdelkov hkrati.

Zver« omogoča odlitke velikosti otroka. Ali pa izdelavo štirih izdelkov hkrati.

Tiskalnik zna namreč narediti odtise, velike do 47 x 43,5 x 69 cm, kar je po prostornini od 10- do 20-krat več od konkurentov. Temu primerno so ga šaljivo poimenovali The Beast (Zver). Tiskalnik je obenem po meritvah tudi 10-krat hitrejši od konkurence. Zaradi velike delovne površine ponuja tudi unikatno možnost vzporednega tiska do štirih enakih predmetov, ki so lahko obenem tudi iz različnih snovi in barv.

»Zver« je kljub velikosti zelo natančen tiskalnik z ločljivostjo 0,00625 mm vodoravno  in 0,00125 mm navpično. Dovolj, da so predmeti videti povsem gladki, brez nezaželenih stopničk pri tisku. Tiskalnik bo na voljo tudi za samograditelje, s čimer bo mogoče prihraniti kar zajeten kup denarja. Projekt je vzbudil velikansko zanimanje, saj so avtorji namesto prvotnih 10.000 avstralskih dolarjev zbrali kapital v višini 237.000 dolarjev. Prve Zveri bodo razposlali podpornikom januarja 2016.

Cultivate3D Beast

3D tiskalnik z veliko prostornino in zmožnostjo tiska štirih predmetov hkrati.

Cena (za podpornike/potem): 1850/3300 dolarjev.

cultivate3d.com

Sensel Morph: tablica za umetnike

Risalne tablice, občutljive za dotik oziroma posebno pisalo, so nekakšni predhodniki zaslonov na dotik, enega izmed temeljev današnjih mobilnih naprav. Toda kljub iznajdbi zaslonov na dotik so se take tablice še vedno ohranile kot alternativni način vnosa, predvsem za umetnike, oblikovalce, načrtovalce.

Podjetje Sensel je pripravilo zanimivo inovacijo, tablico z imenom Morph, ki zazna stopnjo pritiska, a drugače kot doslej. V tablico je vgrajenih kar 20.000 miniaturnih tipal, ki znajo zaznati različen pritisk na več mestih hkrati in precej natančneje kot konkurenca. Avtorji trdijo, da so bistveno natančnejši od Applovega sistema 3D Touch (iz telefonov iPhone 6S) in primerljivi z najboljšimi dosežki družbe Wacom.

A s pomembno razliko – pri uporabi ne potrebujemo posebnega pisala, zadostujejo le prsti ali katerikoli drugi predmet. Uporabimo lahko celo klasične slikarske pripomočke, kot je čopič, pri čemer bo tablica pravilno zaznala pritisk domala vsake ščetine. Taka občutljivost odpira povsem nove možnosti zbliževanja umetnosti in digitalne tehnike.

Tablica je tako občutljiva na dotik, da zazna pritisk posamezne ščetine čopiča.

Tablica je tako občutljiva na dotik, da zazna pritisk posamezne ščetine čopiča.

Avtorji pa se niso zadovoljili le z osnovno tablico. Opremimo jo lahko s posebnimi dodatki, ki so nanjo pritrjeni z magnetki. S tem jo spremenimo v priložnostno tipkovnico, klaviaturo ali še kaj več. Ker deluje brezžično, prek vmesnika bluetooth, jo lahko uporabljamo tudi kot zunanjo napravo za mobilne naprave.

Kampanja je merila na 60.000 dolarjev, malo pred koncem pa so podporniki obljubili skoraj pol milijona dolarjev. Širša množica lahko Morph pričakuje junija 2016.

Sensel Morph

Tablica, občutljiva za dotik, za umetnike, priložnostna tipkovnica in klaviatura.

Cena (za podpornike/potem): 200/250 dolarjev.

www.sensel.com

Zakaj pravzaprav?

Dandanes, ko ponudbo na trgu vedno bolj nadzorujejo mednarodne multinacionalke, je za sveže in drugačne zamisli zelo malo prostora. Kickstarter in podobni pospeševalniki so zato ta hip najboljši za dostop do novih zamisli. Tudi takih, katerim lahko zavidajo tudi prej omenjeni velikani. Zato spremljanje dogajanja na Kickstarterju ni samo koristno, temveč tudi zanimivo in vznemirljivo, kot v časih, ko je bilo računalništvo še v povojih. Tudi to nekaj šteje. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji