Objavljeno: 26.10.2010 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Oktober 2010

Svetleča pikica

O žepnih projektorjih LED je bilo v preteklem letu zapisanih že kar nekaj besed. No, večina teh preizkušenih projektorjev je bila bolj ali manj le demonstracija tehnologije, saj je bila njihova svetilnost in ločljivost v resnici prenizka za praktično uporabo. Toda razvoj gre naprej.

Novinec, Samsung Pico SP-H03, že na prvi pogled naredi poseben vtis zaradi silno majhnih mer. Elegantna črna škatlica meri 70 × 70 milimetrov, visoka pa je le 37,5 mm. Sestavljena je iz dveh delov, projektorja in akumulatorja. Ob odstranjenem akumulatorju se škatlica zniža za centimeter, za delovanje pa potrebujemo zunanji napajalnik, ki pa je prav tako miniaturnih mer.

Ker je Pico SP-H03 precej manjši od konkurentov, nismo pričakovali, da se v notranjosti skriva tako zmogljiv projektorski modul. Napis zraven leče trdi, da je svetilnost projektorja 30 lumnov; to je kar trikrat več kot pri konkurentih, ki smo jih že imeli na preizkusu!

Izkazalo se je, da je projektor dovolj močan, da sliko projicira dovolj dobro tudi v slabše zatemnjenih prostorih, vsekakor pa se zelo dobro izkaže, ko je prostor ustrezno zatemnjen. Z razdalje treh metrov lahko projiciramo sliko, ki po diagonali meri 217 centimetrov, bistvena razlika v primerjavi s konkurenti pa je tudi višja ločljivost projicirane slike, ki je tokrat 854 × 480 pik.

Na zadnji strani projektorja je pokrovček, ki skriva vrsto priključkov. Zaradi višje ločljivosti je projektor možno povezati z osebnim računalnikom prek vhoda VGA, ker pa na projektorju ni dovolj prostora za tak priključek, je treba uporabiti prilagojevalnik, ki ga priklopimo v miniaturno vtičnico. Na voljo je tudi kombinirani vhod za video in avdio signal, izhod za slušalke in USB povezava. Samsung Pico SP-H03 je namreč, tako kot konkurenti, večpredstavnostna naprava z vgrajenim 1 GB pomnilnikom, ki ga je še možno razširiti z uporabo microSD pomnilniških kartic.

Na zgornjem delu projektorja so na dotik občutljive tipke za navigiranje po menujih in za vklop. Ob vklopu tako lahko izbiramo, ali želimo projicirati sliko prek zunanjih povezav ali želimo prikazovati vsebine na notranjem oz. zunanjem pomnilniku. Prej omenjeni vmesnik USB namreč rabi za nameščanje vsebin na projektor prek osebnega računalnika ali pa za priklop ključka USB (z uporabo posebnega kabla) za predvajanje vsebin.

Prijetno nas je presenetila zmožnost predvajanja širokega spektra datotek. Projektor je zmožen prikazovati dokumente v formatih PDF, Microsoft Word, Excel in PowerPoint. Samo delovanje sicer ni bliskovito hitro, vendar pa pri preizkusu nismo imeli nobenih težav. Tudi predvajanje glasbe mu ne dela težav, saj podpira več različnih formatov, med njimi tudi najbolj uporabljene MP3, WMA in FLAC. Rahlo nas je razočaralo prikazovanje fotografij JPEG, ki ima omejitev - najvišja ločljivost 4 milijone slikovnih pik. Ker projektor omogoča posodabljanje programske opreme, lahko upamo, da bo s popravki težava odstranjena. Za predvajanje videa je prav tako zelo dobro poskrbljeno, saj zmore predvajati video zapise s kodeki MPEG1/2/4, H.264, WMV8 itd. v večini do ločljivosti 1280 × 720 pik. Veliko večino preizkusnih video datotek smo predvajali brez težav, le v nekaterih primerih smo opazili težave s predvajanjem zvoka. Delujejo tudi podnapisi, le s šumniki ima nekaj težav.

S samo kakovostjo slike smo bili zelo zadovoljni, saj so barve lepo žive, tudi slika je dovolj ostra. Zvok je glede na velikost projektorja razmeroma dober in pri polni glasnosti zvočnik ne hrešči. Prav tako se med delovanjem projektor ne segreje, saj za hlajenje skrbi vgrajen razmeroma tih ventilator.

Kadar projektor uporabljamo z akumulatorjem, ga lahko pritrdimo na stojalo, saj je na akumulatorju ustrezen navoj. Pri varčnem načinu baterija zdrži dve uri in deset minut, pri normalnem obratovanju pa se čas zmanjša na uro in pol.

Poleg projektorja je v škatli še priročna torbica za hranjenje projektorja, kar je priporočljivo, saj leče projektorja ni mogoče drugače zaščititi. Pogrešali smo le daljinski upravljalnik, v paketu pa bi lahko priložili tudi trinožno stojalo.

Samsung Pico SP-H03 je z zmogljivostjo, kakovostjo in majhnimi merami pustil zelo dober vtis. Je eden redkih žepnih projektorjev, ki imajo tudi uporabno vrednost. Zaradi svoje vsestranskosti ustreza različnim zahtevam, seveda ob pogoju, da se ga uporablja v zatemnjenem prostoru in da projekcijsko platno/stena ni predaleč ...

Samsung Pico SP-H03

Kaj: Projektor LED.

Izdeluje: Samsung, www.samsung.com.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 309 EUR.

Za: Kompaktnost, kakovost slike, večpredstavni predvajalnik.

Proti: Brez daljinskega upravljalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji