Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Januar 2009

Sublimacijsko vedro  

Izvirnost oblikovalcev ne pozna meja. To dokazuje Canonov sublimacijski tiskalnik Selphy CP770, ki je zasnovan v obliki vedra. Res, da so nekateri tiskalniki že bili nekoliko drugačni in opremljeni z ročajem za nošenje, a Canon je šel korak dlje. Prikupna nenavadna oblika se na koncu izkaže za precej praktično zamisel.

Tiskalnik je mišljen kot pokrov vedra, vedro samo pa je namenjeno hranjenju vseh pritiklin, ki sodijo k tiskalniku. Canon je seveda s tem hotel poudariti predvsem prenosljivost tiskalnika. Temu primerno Selphy CP770 deluje tudi na akumulator, če ga seveda dokupimo. Najverjetneje ga tudi ne bomo vsak dan nosili naokrog in bo večino časa preživel na polici. Vendar ima tudi tukaj posebna oblika svojo prednost. Že mogoče, da zasede rahlo več prostora kakor klasični sublimacijski tiskalniki, vendar imamo tako vsaj vse potrebne reči na kupu oz. v vedru. Primerno posebej za tiste, ki jim je red tuj.

Selphy CP770 je dokaj hiter, pa vendar nam navedene hitrosti (52 sekund za fotografijo velikosti 10 × 15 centimetrov) ni uspelo potrditi. Fotografijo smo natisnili v minuti in deset sekund.

Kot smo že omenili, gre za sublimacijski tiskalnik, ki se krepko razlikuje od klasičnih brizgalnih tiskalnikov. Osnovne barve so nanizane na posebno folijo, ta pa se na papir prenese ob pomoči temperature. Po treh prenosih sledi še zaščitna plast, ki naj bi po Canonovih trditvah pripomogla do sto let življenjske dobe fotografije. No, vsaj za njegov predhodnik, model CP720, smo v letošnji junijski številki dokazali, da to ne drži. Fotografija, ki je bila eno leto na okenski polici (vendar za steklom), je v enem letu skoraj do neprepoznavnosti zbledela.

Kakovost tiska se sicer nekoliko razlikuje od brizgalnih tiskalnikov. Ločljivost tiskanja je 300 x 300 pik na palec in to je povsem dovolj za naravne fotografije. Kakovost tiska je povsem zadovoljiva. Le barve so nekoliko nepravilne oz. določeni odtenki preveč poudarjeni, še posebej, če imamo vklopljeno samodejno popravljanje fotografije. Tiskanje vektorske slike oz. ostrih linij pa s sublimacijsko tehnologijo žal ni mogoče.

Selphy CP770 je zelo preprosto zasnovan in naj ne bi predstavljal nobenih težav tudi tehnično nepodkovanim uporabnikom. Uporabniški vmesnik je razumljiv in v neposrednem načinu tiskanja (s kartic) ponuja le nekaj dodatnih možnosti, kot so samodejno odstranjevanje rdečih oči, tiskanje v različnih barvnih načinih, tiskanje več slik na en papir itd. Veliki menujski gumbi so lepo in razumljivo razporejeni, tako da ima vsak gumb povsem razumljivo nalogo. Na tiskalnik se lahko priključimo na več načinov - računalnika, fotoaparata (PictBridge) ali pomnilniške kartice. Za tiskanje z mobilnih telefonov je na voljo infrardeči vmesnik, bluetooth povezava pa je možna, če v vtičnico USB tiskalnika priklopimo vmesnik bluetooth.

Prednost tiskalnika je tudi v potrošnem materialu. Še posebej, če ne kupujemo neoriginalnih izdelkov. V kompletu namreč dobimo nadomestno folijo - barvilo, in ustrezno količino papirja. Jasno je, da folija zadostuje zgolj za določeno število fotografij, zato bi bilo ločeno nakupovanje papirja nesmiselno. Ker komplet zadostuje za tisk 108 fotografij, je tiskanje cenovno nekoliko ugodnejše kakor z brizgalnim tiskalnikom. Tako natisnjena fotografija stane 0,26 evra, to pa je še vseeno precej dražje, kot če bi dali fotografijo razviti v foto studio.

Canon Selphy CP770

Kaj: Sublimacijski tiskalnik.

Vmesniki: USB, PictBridge, IR, bralnik pomnilniških kartic.

Cena: 150 EUR.

Cena natisnjene fotografije: 26 centov.

Prodaja: Canon partnerji, www.canon.si.

Za: Oblika, preprosta raba.

Proti: Razmeroma visoka cena fotografije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji