Objavljeno: 28.11.2006 03:38 | Avtor: Krištof Oštir | Monitor November 2006

Študent naj bo

Šolsko leto je že v polnem teku in z njim so prišle domače in seminarske naloge, poročila ter druge potrebne in nepotrebne obremenitve učečega se bitja. Prav priprava različnih študijskih izdelkov je po zaslugi interneta in vedno boljših izobraževalnih programov postala precej enostavnejša kakor nekdaj. Eden boljših izdelkov za pomoč pri učenju je Microsoft Student.

Priprava seminarskih in drugih nalog je sestavljena iz več korakov, od katerih je nedvomno najpomembnejši iskanje ustreznih virov. Pred leti je to pomenilo (praviloma večkraten) obisk knjižnice, iskanje po papirnih katalogih, prelistavanje knjig in revij ter prepisovanje in (foto)kopiranje. Še tako "nepomemben" podatek, recimo ime največje reke v Burkini Fasu, lahko danes dobimo v nekaj sekundah in zdi se, da znanje, shranjeno v knjižnicah, ni več potrebno. Deloma je to sicer res, a dejansko se je spremenil le medij in način dostopa do informacij - iskanje informacij je enako, a po zaslugi tehnologije veliko, veliko hitrejše in učinkovitejše.

Osrednji del paketa Microsoft Student je enciklopedija Encarta.

Sodobni dijak, študent ali kako drugo radovedno bitje ima poleg svetovnega spleta na voljo namenska programska orodja za učenje najrazličnejših predmetov, od jezikov do naravoslovja. Eden boljših je Microsoft Student, s polnim imenom Microsoft Student with Encarta Premium, ki je trenutno v različici 2007. Gre za zbirko, ki vsebuje enciklopedijo Encarta Premium, angleški in več dvojezičnih slovarjev, zelo zmogljiv znanstveni in grafični kalkulator, nabor dodatkov za programe Microsoft Office ter orodjarno za Internet Explorer. Pravzaprav gre za več različnih programov, ki so med seboj sicer dobro povezani, se jim pa po uporabniškem vmesniku in načinu delovanja vidi, da imajo različne korenine. Microsoftov študent ni primeren za starejše računalnike, saj njegova polna namestitev, pri kateri za poganjanje enciklopedije ne potrebujemo plošče DVD, zasede več kot dva gigabajta prostora na disku, poleg tega priporočajo vsaj 512 megabajtov pomnilnika.

Zbirka vsebuje odlično znanstveno in grafično računalo.

Microsoft Student v programe paketa Microsoft Office - Word, Excel in PowerPoint - namesti dodaten menu, ki omogoča dostop do orodij za pripravo domačih nalog, poročil in drugih izdelkov. Program vsebuje veliko že pripravljenih predlog za dokumente, od katerih so nekatere grafično prijetne, večina pa je - roko na srce - preveč kičasta. Precej uporabnejša so navodila za pripravo izdelkov, ki dajejo jasne in uporabne napotke, kako se lotiti, recimo, pisanja seminarske naloge (priprava, analiza in definicija problema, zasnova strukture naloge, pisanje, pregled in popravljanje, urejanje ...). Zelo primerna so tudi poglavja o tehnikah iskanja informacij (v knjižnici, spletu in enciklopediji) ter pripravi podatkov, "kartiranju" idej, pisanju zapiskov in podobnem. Skratka tisto, česar učitelji ne povedo, pa bi morali vsako leto vsaj enkrat.

Eden izmed boljših izdelkov paketa je Microsoft Maths, odlično znanstveno in grafično računalo, ki omogoča enostavne in zapletene aritmetične, algebraične, trigonometrične, statistične ter integralne in diferencialne izračune. Program, ki ga odlikuje nadvse učinkovit uporabniški vmesnik (načičkan celo s preoblekami), lahko deluje v načinu delovnega zvezka ali v grafičnem načinu. V prvem ga krmilimo z interaktivno ukazno vrstico, ki ponuja pomoč in navodila pri posameznih funkcijah, drugi pa je namenjen za izdelavo grafikonov. Grafi so lahko dvo- ali trirazsežni, kartezični ali polarni, parametrični, ustvarjeni iz podatkov v tabelah (recimo meritev), izrišemo lahko celo pogoje pri neenačbah in podobno. Maths je zmogljiv izdelek, ki bo razveselil prav vse nadobudne matematike, celo študente prvih letnikov fizike ali kake tehniške vede. Prav nerazumljivo je, da je Microsoft v Studentova pisarniška orodja (recimo menu v Wordu) dodal bližnjico do okenskega računala in ne izdelka in lastnega paketa.

Najpomembnejši del zbirke je zanesljivo Encarta Reference Library 2007, večpredstavna enciklopedija, ki je že nekaj let med najbolj priljubljenimi izdelki v svoji skupini. S skoraj petdeset tisoč gesli, ki so jih napisali strokovnjaki za svoja področja, in obilico fotografij, grafikonov, animacij in zemljevidov predstavlja izdelek, ki zanesljivo sodi v sodobno stanovanje. Britannica ima res dvakrat več - daljših in bolj strokovnih - gesel, pa tudi brezplačna Wikipedia ne zaostaja veliko, vendar je Encarta za šolo in dom povsem dovolj. Pravzaprav je njena edina večja pomanjkljivost jezik - angleščina je dandanes res lingua franca, vendar je spoznavanje osnovnih znanj v domačem jeziku in še posebej prilagojenost vsebine, tako geografsko kot zgodovinsko in politično, še kako pomembno. Encarta ni le dober samostojen izdelek, njena prava okretnost se pokaže prav pri študiju, saj lahko njeno vsebino z nekaj kliki spravimo v poljuben dokument. Res pa je, da se pri tem ohrani celotna oblika, a tudi zelo zapletena struktura dokumenta (okviri, tabele in podobna navlaka).

Od manjših pripomočkov je treba omeniti tudi spletni spremljevalec, ki se namesti v Internet Explorer in omogoča hitro iskanje po različnih virih, ter izobraževalne igre, kvize in druge načine za poglabljanje in preverjanje znanja. Uporabna so tudi jezikovna orodja, predvsem angleški slovar in tezaver ter dvojezični španski, nemški, francoski in italijanski slovarji. Jezikovna orodja se namestijo tudi v programe zbirke Office in tako omogočajo hitro iskanje in prevode v samih dokumentih. Uporabnost zbirke Student pa bi bila s slovenskim slovarjem, tudi enostavnim, v naših krajih veliko večja.

Nedvomno je izobraževanje (tako formalno kot neformalno) eno od področij, na katerih je razvoj tehnologije prinesel velikanski napredek. Znanje imamo tako rekoč pred nosom ali pod prsti, le najti ga moramo. Pri tem nam pridejo še kako prav orodja, kot je Microsoft Student, ki s svojo najnovejšo izdajo prinaša dobro enciklopedijo, imenitna navodila za boljše "raziskovalno" delo, odlično računalo ter kup drobnarij. In to po zmerni ceni. Edino, kar mu manjka, je podpora slovenščini.

Katera je torej največja reka v Burkini Fasu, ki je, mimogrede, moškega spola? Odgovor je Volta, ki kot Črna Volta in Bela Volta izvira v Burkini in se po skoraj 1500 km v Gani izliva v Gvinejski zaliv. Burkina Faso se je do leta 1984 po reki celo imenoval Gornja Volta.

Microsoft Student with Encarta Premium 2007

Kaj: Učni pripomoček za dijake, študente in starše.

Zahteve: Windows XP SP2 ali novejši, 256 MB pomnilnika, predvajalnik DVD, Microsoft .NET 2.0 (priložen), približno 2 GB prostora na disku ob polni namestitvi.

Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.com/student.

Prodaja: http://www.microsoft.com/slovenija/doma/trgovine/default.mspx.

Cena: 19.000 tolarjev.

Za: Dobra enciklopedija, priložena orodja, predvsem računalo.

Proti: Angleščina je ovira v ciljni starostni skupini.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji