Objavljeno: 19.12.2011 10:30 | Avtor: Tilen Knaus | Monitor December 2011

Stiki od tu in tam

Vsi uporabniki družabnih omrežij in podobnih storitev trpijo za isto boleznijo - podvajanjem podatkov. Zelo podobne zbirke stikov imamo zbrane v najrazličnejših storitvah, enoten seznam pa je nekaj, česar verjetno ne bomo dočakali nikoli.

Sodobni mobilni telefoni to težavo nekoliko odpravljajo, saj znajo samodejno ali z malo pomoči uganiti, kdo v različnih storitvah je pravzaprav en in isti človek, in prikažejo podatke združeno. A kaj, ko združenih podatkov ne moremo uporabiti drugje kot na telefonu. Prav to poskuša urediti spletna storitev Neiio (zdi se, da je zmanjkalo vsaj približno enostavnih abstraktnih imen).

Neiio omogoča uvoz podatkov z družabnih spletišč, iz poštnih storitev, nekaterih storitev CRM in datotek.

Omogoča, da uvozimo stike iz poštnih odjemalcev in strežnikov Hotmail, Gmail, Yahoo! Mail in s seznama stikov v Outlooku, tem dodamo stike s spletišč Facebook, LinkedIn ali Viadeo in za konec navržemo še poljubno datoteko ali pa vključimo eno izmed storitev CRM. Neiio bo stike uvozil in poskusil združiti. Ta del storitve niti ni tako impresiven, česar pa ne bi mogli reči za domiselno funkcijo samodejnega ustvarjanja skupin. Neiio namreč iz medsebojnih povezav med stiki, ki jih opazi na Facebooku in storitvi Viadeo, samodejno ustvari skupine. Tako dokaj zanesljivo zbere sošolce, sodelavce, prijatelje z rekreacije, če ti dejavno uporabljajo družabno omrežje. Skupine moramo samo izbrati in poimenovati in že so naši stiki lično urejeni. Za konec Neiio omogoča izvoz združenih podatkov v podprte storitve ali v datoteke v različnih formatih.

Na žalost celoten postopek deluje samo ročno. Tu in tam bomo morali zaviti na Neiio, spet uvoziti stike in jih znova obdelati. Zanimivo bi bilo, ko bi bilo mogoče celoten postopek opraviti samodejno.

Neiio je zanimiva storitev, ki je bodo veseli vsi, ki bi radi skrbno uredili svoje sezname stikov, pa najsi bo za osebno ali poslovno rabo. Storitev je uporabna tudi kot način, kako varno shraniti sezname stikov in se tako obvarovati pred izgubo podatkov. Vsekakor pa je zanimiva analize povezav med ljudmi na družabnih spletiščih, ki zelo hitro razkrije, koliko naši podatki in podatkih naših znancev povedo o nas.

Neiio

Kaj: Spletna storitev za upravljanje seznamov stikov.
Izdeluje: Neiio, www.neiio.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Enostavna raba, inteligentno ustvarjanje skupin.
Proti: Samo ročno delovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji