Objavljeno: 28.1.2008 23:07 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Januar 2008

Srednji razred z zmogljivostjo višjega

Nvidia s svojimi grafičnimi karticami napada na vseh frontah in ATIju oz. AMDju ne pusti zadihati. Podjetje je že napovedalo GeForce devetega rodu, v zgornjem srednjem razredu kartic pa je poskrbelo za presenečenje: novi procesor GeForce 8800GT se namreč lahko po zmogljivosti primerja tudi z najzmogljivejšimi izdelki.

Novo jedro G92, ki je osnova 8800GT, je posodobljen procesor G80, ki ga najdemo v Nvidiinih najzmogljivejših karticah. V podjetju so izboljšali proizvodni proces, tako da je G92 izdelan v 65-nanometrski tehnologiji, inženirji pa so v primerjavi z GeForceom 8800GTS, ki je po oznaki zmogljivejši, jedro tudi nadgradili: procesor ima 754 milijonov tranzistorjev (prej 681 milijonov) in 112 univerzalnih senčilnikov namesto 96, kljub temu pa je zaradi novega proizvodnega procesa jedro manjše in se manj greje, znižali pa so tudi porabo. Takt procesorja je 600 MHz (takt senčilnikov 1500 MHz), takt pomnilnika GDDR3, ki je s procesorjem povezan prek 256-bitnega vodila, pa 900 MHz. Pomnilnika bo na karticah bodisi 256 bodisi 512 MB. Med izboljšavami samega jedra moramo omeniti še nov način glajenja robov: večkratno glajenje transparenc (transparent multisampling), ki naj bi v primerjavi z drugimi tehnologijami ponujalo optimalno razmerje med procesorsko zahtevnostjo in kakovostjo slike.

Kartice z novim procesorjem so že na voljo v trgovinah, večina izdelovalcev pa je najprej predstavila različice s 512 MB pomnilnika. Tudi same kartice so v primerjavi s predhodnimi modeli doživele nekaj sprememb. Tako na obeh priključkih DVI hkrati podpirajo HDCP (kodiranje signala, ki ga uporabljajo pri videu v visoki ločljivosti) in tehnologijo dual-link, ki omogoča priklop monitorjev z visoko ločljivostjo - 8800GT je tako prva kartica, ki omogoča priklop dveh monitorjev z ločljivostjo 2560 × 1600 pik. Procesor na kartici podpira tudi vgradnjo priključka HDMI in morda bi bilo smiselno, ko bi ga izdelovalci kartic vgrajevali neposredno na kartice, tako da bi uporabniki prihranili nakup dokaj dragega pretvornika. MSIjeva kartica na preizkusu je opremljena z dvema priključkoma DVI.

Generacija kartic DirectX 10 je do zdaj v srednjem razredu razočarala (resničen napredek so prinesle le najdražje kartice obeh izdelovalcev), tako da je GeForce 8800GT (ki se, resnici na ljubo, uvršča med dražje kartice v srednjem razredu) prvi grafični procesor, pri katerem ni treba za spodobne 3D zmogljivosti odšteti celega premoženja. Kartica namreč na bolj ali manj vseh testih poseka kartice z GeForceom 8800GTS, prav tako pa se odreže bolje od ATIjevega Radeona HD 2900 XT. Še več: v določenih igrah se lahko primerja z dvakrat dražjimi GeForcei 8800GTX, tako da je za zahtevnejše uporabnike, ki kljub vsemu pazijo na svoj žep, dandanes izdelek s procesorjem 8800GT daleč najboljša izbira. Kartica bo zadovoljila tudi vse tiste, ki jih moti hrup v računalniku: novi procesor se zaradi manjše porabe greje občutno manj od predhodnikov, nekateri izdelovalci pa so celo že napovedali pasivno hlajene kartice - v tem zmogljivostnem razredu je bilo to do zdaj nepredstavljivo.

Z GeForceom 8800GT je Nvidia vrgla rokavico ATIju in ta jo bo le stežka pobral. Nove ATIjeve kartice, HD 3850 in 3870, so se na testih namreč že odrezale slabše in s prihodom devetega rodu v začetku leta 2008 se bo moral Nvidiin poglavitni konkurent resno potruditi, če bo želel uspešno konkurirati zelenemu grafičnemu velikanu.

Z GeForceom 8800GT je Nvidia vrgla rokavico ATIju in ta jo bo le stežka pobral.

MSI GeForce 8800GT 512 MB

Kaj: Grafična kartica s procesorjem 8800GT.

Izdeluje: MSI, www.msi.com.tw.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si.

Cena: 249 EUR.

Za: Odlično razmerje med zmogljivostjo in ceno, podpora HDCP in dual-link na obeh priključkih DVI hkrati.

Proti: Nima priključka HDMI.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji