Objavljeno: 29.6.2010 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Junij 2010 | Teme: preizkus, digitalna televizija

Sprejemnik DVB-T za množice

Že pred leti, ko smo začeli preizkušati sprejemnike DVB-T, smo zapisali, da nima smisla hiteti z nakupom in da se bodo cene sprejemnikov s podporo MPEG-4 še pred izklopom analognega oddajanja spustile na sprejemljivo raven. To se je slabega pol leta pred kritičnim datumom tudi zares zgodilo.

Na preizkus smo dobili sprejemnik Xplore 3202, rezultat japonsko/kitajsko/slovenskega sodelovanja. Japonski gigant NEC je prispeval čip EMMA3SL/P, ki poskrbi za vse, kar je povezano z videom, Kitajci so ga zasnovali in izdelali, iz Slovenije pa so prišli slovenski menuji ter blagovna znamka Xplore Digital Solution (po svetu sicer sprejemnike s tem čipom prodaja še marsikdo, od bolj znanih, denimo, Funai in Audion).

NECova elektronika je zapakirana v črno ohišje brez karakternih posebnosti, če mednje ne štejemo brutalno mehanskega gumba za vklop. Na sprednji strani najdemo le še rumeno svetleči zaslonček in vmesnik USB. Pohvalno, da je ta vmesnik dostopen na sprednji strani, ker to olajša predvajanje fotografij in filmčkov, škoda pa je, da ni še enega takega vmesnika tudi na zadnji strani naprave. Ta ni pretirano natlačena - tam sta antenski vhod in izhod, kompozitni video izhod, izhod HDMI, analogni zvočni izhod, pa koaksialni zvočni izhod SPDIF in dva vtiča SCART (en namenjen priklopu na tv, na drugega pa priključite videorekorder). Kar lep nabor, do popolnosti pa mu manjkata še komponentni izhod (YCbCr) in optični zvočni izhod SPDIF. Pa seveda en vmesnik USB, kar smo že omenili. Priložena so še slovenska (na trenutke površno prevedena) navodila in razmeroma spodoben daljinski krmilnik (relativno glede na druge kitajske naprave). Vsebino škatle zaokrožuje analogni kabel za priklop (kompozitni video in stereo zvok). Kljub temu priporočamo uporabo kabla HDMI, če vaš televizijski aparat le podpira tak način priklopa.

O programski opremi težko povemo kaj drugega, kakor da je prevedena v slovenščino (bolje od navodil), je funkcionalna in jo je enostavno uporabljati. Teletekst deluje dobro, a ne pozna šumnikov. Dobro deluje tudi elektronski programski vodnik, sprejema podnapisov pa nismo mogli preizkusiti. Pri dekodiranju slike ni bilo nobenih težav - ne pri sliki standardne, ne visoke ločljivosti. Da, Xplore kljub nizki ceni brez težav podpira HD 1080i, zahvala za to pa gre seveda kar NECovemu čipu.

Poleg osnovnih televizijskih funkcij omenimo še predvajanje slike, zvoka in videa iz priključene naprave USB. Pri predvajanju videa je rahlo izbirčen, od datotek AVI, ki smo mu jih ponudili, nekaj ni hotel prikazati, enako se je zgodilo z datotekami MKV (te smo nekako optimistično preizkusili, ker naprava podpira video HD). V dokumentaciji žal ni omenjeno, kakšne datoteke naprava sploh predvaja. Poleg tega je predvajanje različnih vsebin nerodno. Ne moremo odpreti mape in predvajati poljubnih datotek, temveč se moramo najprej odločiti, ali nas zanimajo slike, zvok ali video, potem pa nam vmesnik prikaže le izbrane vrste datotek. Prav čudno.

Xplore nerodnost predvajalnega vmesnika nadoknadi z zmožnostjo snemanja. Video se seveda shranjuje na priključeno napravo USB (zato smo si želeli vmesnika še na zadnji strani), posnetek pa si lahko ogledamo z zgoraj omenjenim predvajalnikom videa ali pa napravo USB priključimo na osebni računalnik in si posnetek ogledamo s programom VLC.

Xplore bo z lepo zaokroženim naborom funkcij ob zelo konkurenčni ceni našel mesto v marsikaterem slovenskem gospodinjstvu, ki še ni opremljeno za digitalni sprejem. Z nekaj sreče pa bodo kitajski programerji poskrbeli za izboljšano programsko opremo, ki bo poleg naštetega omogočala še kaj - denimo vnaprejšnje programiranje snemanja.

Xplore PR3202

Kaj: Digitalni sprejemnik DVB-T.

Izdeluje: Xplore, www.xplore.si.

Prodaja: www.mediji.si.

Cena: 70 EUR.

Za: Podpora visoki ločljivosti, HD, snemanje, slovenski menuji, cena.

Proti: Snemanja ne moremo sprogramirati, nima časovnega zamika, nima optičnega zvočnega izhoda.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji