Objavljeno: 24.11.2015 | Avtor: Matej Šmid | Monitor December 2015

Spletno odlagališče

Minili so časi, ko so po elektronski pošti letele množice bolj ali manj duhovitih fotografij in filmčkov, danes se za to uporablja Facebook ali pa Youtube. Kaj pa, če želimo vsebino deliti tudi s tistimi, ki Facebooka ne uporabljajo? Zajamemo jo z zaslona in pošljemo zaslonski posnetek. Še bolje, povezavo do tega posnetka!

Zajemanje vsebine zaslona je že leta (desetletja?) trivialno opravilo – v Windows enostavno stisnemo tipko Print Screen in zajamemo celoten zaslon, oz. kombinacijo Alt-Print Screen in zajamemo le trenutno okno. Nato ga z odložišča pripnemo kamorkoli, lahko tudi v elektronsko sporočilo. Toda to je včasih nadležno, nekateri programi za elektronsko pošto taka sporočila prikazujejo slabo (predvsem programi za slabše mobilne telefone), sploh pa se nad takim početjem zgražajo upravljavci poštnih strežnikov, saj jim z vsakim takim sporočilom zasedemo dvakrat po nekaj megabajtov. Da, najprej se prostor zasede med odposlanimi sporočili, nato pa še med prejetimi, ko jih v isti organizaciji prejme drug naslovnik. Nadležno.

Zato je na voljo že kar nekaj programov, ki v povezavi s spletnimi storitvami opravljajo podobno poslanstvo, a s posredništvom »oblaka«. TinyTake je eden boljših. Ob pomoči kombinacije tipk (npr. Shift-Print Screen) označimo del zaslona, ki bi ga radi zajeli, program pa ga avtomatsko prenese v svoj oblak in nam na odložišče (clipboard) prenese le povezavo do zajete slike. Ko naslovnik klikne povezavo, ki smo mu jo poslali po elektronski pošti, se mu v brskalniku odpre slika, ki smo mu jo želeli poslati. Seveda lahko enako delimo z drugimi vsako datoteko, ne le tistega, kar smo zajeli z zaslona.

Še več, deluje tudi zajemanje video vsebin, ki se nam trenutno predvajajo na zaslonu. Recimo video posnetek, ki ga je po Facebooku delil z nami eden izmed naših »prijateljev«. Zajemanje videa sicer ni popolno, zajeti posnetek nekoliko „cuka», pa tudi z zvokom znate imeti težave, a za silo gre. Zajamemo ga lahko v TinyTakov oblak ali pa kar neposredno v Youtube. In, da, zajemamo in delimo z drugimi lahko tudi vsebino spletne kamere, pri čemer je zajem seveda popoln.

Najlepše pa je, da je za nezahtevne uporabnike storitev zastonj, saj bo 1 GB prostora v oblaku (in največja dolžina videa do 5 minut) zadostovalo, tisti, ki bi ga potrebovali več, pa ga lahko doplačajo. Oziroma ga pridobijo s priporočilom programa prijateljem. 

TinyTake

Program za hitro deljenje vsebin z drugimi.

Kje: tinytake.com.

Cena: Osnovna različica zastonj.

Za    Nadvse dodelan in preprost uporabniški vmesnik. Hitrost.

Proti Občasna nestabilnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji