Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Marec 2009

Spletni varnostniki

Tokrat že tretjič preizkušamo programske pakete za spletno varnost, ki jih je mogoče kupiti v spletnih trgovinah izdelovalcev ali pri naših prodajalcih.

Število varnostnih paketov se vsako leto povečuje. Pri tem imamo v mislih seveda samo zaupanja vredne programe in ne tistih, ki z zavajajočimi prikaznimi okni opozarjajo nase v spletu. (Ti programi se zgolj pretvarjajo, da skrbijo za varnost našega računalnika, v resnici pa jo ravno sami kompromitirajo.) Poleg vedno večje konkurence (ali morda ravno zaradi nje) smo opazili težnjo, da izdelovalci tlačijo v paket čim več programov, pa čeprav nekateri od njih z računalniško varnostjo nimajo neposredne zveze. Tako je v nekaterih paketih tudi več kot deset programov in to je po našem mnenju precejšnje pretiravanje. Nekateri izdelovalci pa poleg običajnih paketov za spletno varnost (Internet Security) posebej ponujajo še razširjene pakete (Total Security).

Skupni imenovalec vsakega varnostnega paketa sta protivirusni program in požarni zid, večina jih vsebuje tudi protivohunski (anti-spyware) in protireklamni (anti-adware) program, v posameznih paketih pa najdemo še protismetne (anti-spam) programe, programe za starševski nadzor (parental control), program za zaznavanje in odpravo korenskih kompletov (anti-rootkit), pa tudi programe za zaznavanje spletnega ribarjenja (anti-phishing) in celo programe za izdelavo varnostnih kopij. Nekatera opravila, ki jih zmorejo omenjeni programi, so vgrajena že v večino brskalnikov novega rodu (preprečevanje prikaznih oken v protireklamnih programih, preprečevanje ribarjenja), zato se nam zdi njihovo podvajanje nepotrebno.

Protivirusnik je prva obrambna črta računalnika. Med bolj ali manj znanimi izdelovalci protivirusnih rešitev samo češki Alwil, znan po odličnem protivirusniku Avast!, ne ponuja varnostnega paketa. Tehnologija vseh protivirusnih programov je zasnovana na zbirki podpisov škodljive kode (virusov, črvov, korenskih kompletov) in iskanju teh podpisov v datotekah, ki so bodisi že na našem disku ali pa jih na disk pretakamo iz spleta oziroma z izmenljivih nosilcev podatkov (plošče CD-ROM ali DVD-ROM, ključki USB in pomnilniške kartice). Število virusov se veča iz dneva v dan z neverjetno hitrostjo, izdelovalci protivirusnih rešitev lahko tej poplavi bolj ali manj uspešno sledijo z vsakdanjim (nekateri celo z vsakournim) osveževanjem zbirke podpisov. Čas od trenutka, ko se nov virus pojavi v spletu, do vključitve njegovega podpisa v zbirko, je sicer razmeroma kratek (navadno se začne pri 10 urah). Odvisen je od hitrosti zaznave in od izurjenosti raziskovalcev v laboratoriju posameznega izdelovalca, da prepoznajo način delovanja virusa ter razvijejo "cepivo". Vendar se, če imamo smolo, lahko z novim virusom okužimo v kratkem obdobju po njegovem "izbruhu". Vedno več protivirusnih programov zato omogoča iskanje novih virusov na podlagi obnašanja posamezne sumljive datoteke. Razni izdelovalci so to vrsto tehnologij poimenovali z različnimi imeni, skupna pa jim je sorazmerno slaba uspešnost pri iskanju virusov, saj velikokrat lažno alarmirajo uporabnika.

Praktično vsi protivirusni programi omogočajo sprotno pregledovanje datotek (on-access scanning), vsi pa omogočajo pregledovanje na zahtevo (on-demand scanning). Pri prvem opravilu se protivirusnik običajno aktivira že, če v okenskem Raziskovalcu odpremo mapo, v kateri je okužena datoteka. Enako se zgodi, če hočemo takšno mapo skopirati z zunanjega nosilca na disk.

Požarni zid je drugi sestavni del, brez katerega si ne moremo predstavljati varnostnega paketa. Nekateri poznavalci menijo, da uporabniki, ki doma ali v službi uporabljajo splet prek usmerjevalnika (brezžičnega ali ožičenega), ne potrebujejo posebnega požarnega zidu. To je le delno res, usmerjevalnik z vklopljenim prevajanjem omrežnih naslovov (Network Address Translation - NAT) nas ščiti pred omrežnimi napadi z zunanje strani usmerjevalnika (iz spleta), ne pa tudi pred napadi, ki se začnejo z notranje strani usmerjevalnika, torej v domačem računalniku. Take napade navadno sproži trojanski konj ali kakšna podobna vrsta škodljivega programa. Če imamo pravilno nastavljen programski požarni zid, nas bo v najslabšem primeru opozoril, da se nenavadni program (v tem primeru trojanec) hoče povezati v splet. Seveda tu pomagata previdnost in izkušenost uporabnika. Če imamo srečo in gre za znani primerek trojanca, nas bo protivirusni program takoj ob zagonu trojanca obvestil, da gre za škodljiv program, in prekinil njegovo delovanje.

Kako smo ocenjevali?

Preizkus posameznega varnostnega paketa je časovno sorazmerno zahtevna naloga. Vsak paket smo namestili v računalnik Lenovo ThinkCentre (procesor Pentium 4 HT, 1 GB pomnilnika) s sveže nameščenim okoljem Windows XP in z nameščenim drugim kompletom popravkov (SP2). Nato smo se osredotočili na protivirusni del paketa. Merili smo čas, ki ga je program porabil za iskanje virusov na zunanjem disku USB. Hkrati smo s programom PerfMon, ki je vgrajen v Okna, merili, kolikšna je povprečna količina zasedenega pomnilnika med prečesavanjem diska in kolikšen delež procesorskega časa si odreže zase. Perfmon je enkrat na sekundo zabeležil te podrobnosti o delovanju protivirusnika v dnevniško datoteko. Da bi uporabnikom omogočili ustrezno primerjavo s prejšnjo različico vsakega paketa, smo enak preizkus naredili tudi s to različico. Ta primerjava se nam zdi smiselna, ker večina izdelovalcev po izteku licenčnega obdobja (naročnina na virusne podpise) omogoča bodisi nadgradnjo na novo različico bodisi samo podaljšanje naročnine v okviru "stare" različice.

Ena večjih težav pri odkrivanju virusov je, da se lahko skrivajo v različnih datotekah. Seveda najprej pomislimo na izvršljive datoteke - programe. V okenskem okolju so to programi s končnico exe. Poleg tega lahko nepridipravi viruse skrijejo tudi v stisnjene ali arhivske datoteke, najpogosteje uporabljane stisnjene datoteke so v zapisu zip ali rar, uporabniki v svetu Linuxa in Unixa pa raje uporabljajo zapise tar in gz ter njuno kombinacijo tgz. Vendar se nadlegovanje z virusi tu ne konča. Tudi na videz nedolžne datoteke v zapisu chm, ki jih poznamo predvsem kot vir sprotne pomoči in elektronskih knjig, so svojevrstni arhivi in lahko vsebujejo škodljivo kodo. Te datoteke ustvarimo ("skompiliramo") s posebnimi orodji iz več osnovnih datotek. Kot vir navadno uporabljamo datoteke html, vendar lahko uporabimo tudi druge, tudi izvršilne datoteke. Poleg datotek v zapisu chm so nekakšni arhivi tudi datoteke msi, ki jih najdemo v namestitvenih paketih večine okenskih programov. V teh datotekah so shranjene celotna struktura datotek in map, ki jih namestitveni program prenese na disk. Kadar je v datoteko msi podtaknjen virus, smo, razumljivo, v težavah. Teh nimamo, kadar protivirusni program zna pregledati datoteko msi. Očitno smemo od dobrega paketa za spletno varnost pričakovati, da vsebuje protivirusni program, ki zna pregledovati vse zgoraj omenjene vrste datotek. Seveda pa ima ta zmogljivost tudi svojo ceno - čas pregledovanja se občutno podaljša.

Zlati Monitor

Zanesljiv protivirusni program je temelj dobrega varnostnega paketa. Pogled na tabelo o uspešnosti protivirusnikov pri sprotnem preverjanju in preverjanju na zahtevo nas prepriča, da med osemnajstimi programi trije posebej izstopajo, saj so v obeh kategorijah našli viruse v vseh vrstah arhivskih in stisnjenih datotek. F-Secure Internet Security 2009 je med tremi paketi najpočasnejši, G Data Internet Security pa ne uporablja svojega protivirusnega stroja. Zato podeljujemo tokratni zlati Monitor varnostnemu paketu Kaspersky Internet Security 2009. Gre za zanesljiv izdelek z zaokroženim naborom varnostnih programov, ki bo zadovoljil tako povprečne uporabnike kot računalniške zanesenjake.

Da bi preizkusili sposobnost protivirusnih programov, da nas ščitijo pred tako zalego, smo na nezaščitenem računalniku z našo zbirko 20 izbranih primerkov škodljivih programov ustvarili okužene datoteke zip, rar, 7z, tar, gz, chm, cab in msi ter samoraztegljive arhive exe. Datoteke smo "zapekli" na ploščo CD-ROM. Sprotno pregledovanje smo preverili tako, da smo v preizkusnem okolju (Windows XP z nameščenim posameznim paketom za spletno varnost) vsebino plošče poskusili skopirati na disk. Opazovali smo, ali je protivirusnik pri kopiranju protestiral zaradi okuženih datotek. Morda kdo poreče, da je takšno pregledovanje arhivskih in stisnjenih datotek bolj akademsko. Vendar uporabniki omrežij P2P zelo pogosto delijo datoteke, zapakirane v enega od teh zapisov. Mnoge datoteke so namenoma okužene in do zgoraj omenjenih primerkov škodljivih programov smo se "dokopali" ravno s pretakanjem datotek iz omrežij P2P.

AVG Internet Security 8

Slovaško podjetje Grisoft je pri nas najbolj znano po brezplačnem protivirusnem programu AVG, ponuja pa tudi paket za spletno varnost AVG Internet Security. Po namestitvi paketa prevzame nadzor čarovnik za konfiguracijo požarnega zidu. Prečeše mapo s programi in poišče vse izvršilne datoteke, ki imajo digitalni podpis ter so zato zaupanja vredne. Tem programom dovoli dostop do omrežja. Ko dostop potrebujejo ostali programi (legitimni ali nelegitimni), požarni zid uporabnika vpraša, ali naj zahtevo dovoli ali zavrne.

Uporabniški vmesnik je precej izboljšan glede na prejšnjo različico (7.5), ki je bila milo rečeno zmedena. Nikakor namreč ni bilo jasno, kako in kje najti kakšno nastavitev. Končno so se razvijalci predramili in postavili stvari tja, kjer jih uporabnik pričakuje. Vse nastavitve so enostavno dosegljive z enega mesta. Poleg protivirusnega programa in požarnega zidu paket vsebuje še protivohunski in protismetni program ter program za zaznavanje ter odpravljanje korenskih kompletov (anti-rootkit). V Internet Explorer (če ga uporabljamo) se namesti AVG-jeva orodna vrstica, ki nam med drugim omogoča varno iskanje po spletu. Ko na Googlovi strani vnesemo poizvedbo, AVG-jev LinkScanner označi varne zadetke z zeleno barvo, strani, ki vsebujejo sumljivo vsebino, pa z oranžno. Povezave na strani s škodljivo kodo označi z rdečo in če jih kliknemo, nas še enkrat poskusi prepričati, da je dostop do njih tvegan.

Protivirusni program po hitrosti pregledovanja sodi v drugo polovico lestvice, med pregledovanjem porabi zase tudi veliko večino procesorskega časa, saj zna popolnoma izkoristiti posebno lastnost procesorja Pentium 4 HT, imenovano hyperthreading (operacijski sistem vidi dva procesorja namesto enega). Pri sprotnem pregledovanju ne najde virusov v nobeni vrsti stisnjenih niti arhivskih datotekah, pri pregledu na zahtevo pa ni našel virusov le v datotekah 7z.

AVG Internet Security 8

Prodaja: Grisoft, www.grisoft.com

Cena: 52 EUR za en računalnik (69 EUR za tri računalnike, 80 EUR za en računalnik za dve leti)

Za: Pregleden uporabniški vmesnik, pri pregledu na zahtevo obvlada skoraj vse vrste arhivskih in stisnjenih datotek.

Proti: Hitrost pregledovanja, pri sprotnem pregledovanju spregleda viruse v stisnjenih in arhivskih datotekah.

Agnitum Outpost Security Suite 2009

Rusko podjetje Agnitum je znano predvsem po svojem požarnem zidu, saj ta sodi med najboljše na tržišču. V zadnjih letih so se prilagodili zahtevam uporabnikov, ki želijo uporabljati en sam varnostni paket namesto množice namenskih programov. Agnitum ponuja paket Outpost Security Suite Pro. Program se zna posodobiti že med nameščanjem, po namestitvi pa je potreben ponovni zagon računalnika. V začetku Outpost omogoča enotedensko privajanje požarnega zidu na naše vsakodnevno delo in povezovanje v splet, kar je bolje od neprestanega izskakovanja opozoril in klikanja.

Sam požarni zid omogoča podrobno izdelavo pravil dostopa do omrežnih virov. Dobro obvlada tudi interakcije med posameznimi programi in takoj protestira, kadar hoče kakšen program priti do spletne povezave z zvijačo - z "vbrizgavanjem" svoje kode (dinamične knjižnice) v kodo spletnega brskalnika. To je sicer povsem legitimnni način sodelovanja med programi, postane pa problematičen, kadar ga izkoriščajo zlonamerni programi. Outpostov požarni zid zazna take poskuse ugrabitve brskalnika in nam predlaga, naj povezave ne dovolimo.

Protivirusnik pri pregledu na zahtevo prepozna viruse v skoraj vseh vrstah arhivskih datotek, zataji le pri stisnjenih datotekah 7z in pri namestitvenih datotekah msi. Žal pri sprotnem pregledovanju ni tako uspešen, saj se stisnjenih datotek in arhivov sploh ne loti. Pri pregledovanju na zahtevo je med najhitrejšimi programi, poraba pomnilnika pa je nekoliko nad povprečjem ostalih programov.

Agnitum Outpost Security Suite

Prodaja: Agnitum, www.agnitum.com

Cena: 50 dolarjev (za 3 računalnike)

Za: Požarni zid, hitrost protivirusnika pri pregledu na zahtevo.

Proti: Ne išče virusov v stisnjenih in arhivskih datotekah.

Avira Premium Internet Security 8.2

Nemško podjetje Avira sodi med manj znane izdelovalce varnostnih rešitev. Poznamo ga predvsem po brezplačnem protivirusnem programu AntiVir, kar dokazuje, da je ponudba brezplačnega programa navadno dobra naložba za podjetje v gladiatorski areni varnostnih rešitev. Tokrat smo prvič preizkusili njihov paket za spletno varnost Avira Premium Internet Security. Ta zraven protivirusnika in požarnega zidu vsebuje še kopico programov, ki se kitijo z imeni anti-ad/spyware, anti-rootkit, anti-bot, anti-phishing, anti-driveby, anti-spam, mail-guard, web-guard. Poseben programček (rescue system) prenese s spletišča datoteko, s katero potem ustvari rešilno ploščo CD-ROM. Z njo lahko poskusimo razkužiti računalnik, ki se zaradi hude okužbe z virusi sploh ne zažene več. Uporabniki z mladoletnimi otroki bodo v paketu pogrešali program za starševski nadzor.

Avira mail anti-bot preprečuje, da bi kakšen zlonamerni program pošiljal pošto z našega računalnika oziroma prek njega. V njegove nastavitve vpišemo seznam dovoljenih pošiljateljev in strežnikov - poštni boti lahko namreč za svoje delo (pošiljanje nezaželene pošte) uporabijo bodisi naš računalnik bodisi kak drug okuženi računalnik.

Pri sprotnem delu z arhivskimi in stisnjenimi datotekami se je Avirin protivirusnik kar dobro odrezal, saj je izpustil le viruse, skrite v datotekah 7z in msi. Še bolj navdušujoča je hitrost, s katero je program prečesal zunanji disk. Za delo je med vsemi paketi potreboval najmanj časa.

Požarni zid ima osnovni urejevalnik pravil za dostop programov do omrežnih virov. Dostop lahko dovolimo, onemogočimo ali pa se odločimo pri vsakem poskusu dostopa. Podrobnejša pravila lahko postavljamo za vsak omrežni vmesnik v računalniku (npr. brezžični in ožičeni). Avirin varnostni paket pozna tudi igralni način (Game mode), ki med igranjem celozaslonskih iger ne "teži" s svojimi opozorili.

Avira Premium Internet Security 8.2

Prodaja: Avira, www.avira.com.

Cena: 40 EUR za en računalnik, 60 EUR za tri računalnike.

Za: Hitrost pregledovanja na zahtevo, cena.

Proti: Ni programa za starševski nadzor.

BitDefender Internet Security 2009

Program BitDefender Internet Security je v Sloveniji zelo priljubljen, saj je poslovenjen in ga naročniki Siolovih spletnih storitev dobijo brezplačno. Izdeluje ga romunsko podjetje SoftWin, ki poleg slovaškega ESETa dokazuje, da lahko mednarodno zelo uspešno računalniško podjetje prihaja tudi iz ekonomsko slabše razvitega okolja. Varnostni paket vsebuje protivirusni in protismetni program, požarni zid in program za starševski nadzor. Dodano je še orodje za šifriranje omrežnega prometa pri uporabi odjemalcev sprotnega sporočanja ter programček za odkrivanje ranljivosti na uporabnikovem računalniku. Za dobro mero je tu še varna shramba (sef) za šifrirano shranjevanje občutljivih datotek na zaščitenem delu diska.

Protivirusni program je precej počasen pri pregledovanju, saj je prehitel le izdelke podjetij F-Secure in Zone Alarm. Tudi procesorsko je precej zahteven. Pri daljšem delovanju se njegovo delo pohitri, saj ponuja možnost pregledovanja samo novih in spremenjenih datotek. Pri preizkusu sprotnega preverjanja datotek je našel viruse v vseh arhivskih in stisnjenih datotekah, odpovedal je le pri samoraztegljivem arhivu, narejenem v programu WinRar. Presenetljivo virusov v teh datotekah ni našel niti na zahtevo. Program omogoča samodejni pregled izmenljivih nosilcev podatkov (plošč CD-ROM in DVD-ROM, ključkov USB). Tudi BitDefender pozna igralni način delovanja.

BitDefender Internet Security 2009

Prodaja: Parametica, www.parametica.si.

Cena: 50 EUR (za tri računalnike).

Za: Poslovenjena različica, temeljitost pri sprotnem pregledovanju, shramba za šifrirane datoteke.

Proti: Počasnost pri pregledovanju na zahtevo.

CA Internet Security Suite Plus 2009

Podjetje CA (Computer Associates) je eden resničnih velikanov v industriji programske opreme. Večino prihodkov dobijo s prodajo podjetjem, ne zanemarjajo pa niti domačih uporabnikov. Njihov varnostni paket Internet Security Suite Plus 2009 lahko kupimo v spletni trgovini podjetja. Cena je še posebej ugodna za tiste, ki imajo doma več računalnikov. Paket sestavljajo protivirusnik, požarni zid, protismetni in protivohunski program, program za starševski nadzor in program za enostavno izdelovanje varnostnih kopij ter prenašanje (migracijo) podatkov z enega na drug računalnik.

Požarni zid je čisto spodoben. Stopnjo zaščite lahko nastavljamo posebej za domače omrežje in za zunanji svet. Pri obeh imamo na voljo prgišče najosnovnejših povezav, ki jih lahko dovolimo ali prepovemo. Za kaj več se moramo potruditi sami in izdelati dodatna pravila. Modul Safeguard preprečuje vdore, ki jih povzročajo škodljivi programi z injiciranjem svoje kode (dinamičnih knjižnic dll) in s podobnimi zvijačami. Program omogoča precej podrobno nastavljanje povezav, ki jih programi na našem disku lahko začnejo. Za vsak program lahko tudi določimo, ali se lahko obnaša kot strežnik. Lažje kot naenkrat zgraditi pravila, je, da to prepustimo programu med našim sprotnim delom - način z učenjem.

Spletni filter v brskalnik Internet Explorer vgradi vrstico, ki prikaže podatke o lastniku strani. Žal v CA niso storili še naslednjega koraka in naredili dodatka za varno iskanje, kot recimo pri konkurenčnem paketu AVG.

Protivirusni program sodi med počasnejše na preizkusu, v primerjavi s prejšnjo različico z letnico 2008 je naš zunanji disk prečesal kar za 60 % počasneje. Zanimivo, pri sprotnem pregledovanju je našel viruse le v datotekah cab, pri pregledu na zahtevo pa je bil precej natančnejši, saj se je neuspešno spopadel le s stisnjenimi datotekami 7z.

CA Internet Security Suite Plus 2009

Prodaja: CA, shop.ca.com.

Cena: 60 EUR (za pet računalnikov).

Za: Požarni zid (modul SafeGuard za preprečevanje vdorov), ugodna cena.

Proti: Protivirusni program je počasen pri pregledovanju na zahtevo.

COMODO Internet Security

Podjetje Comodo iz ameriške zvezne države New Jersey je posebnež med posebneži, saj ponuja varnostni paket Comodo Internet Security (poleg drugih programov iz svoje delavnice) kar brezplačno. Resda je paket komaj kaj več kot protirusnik in požarni zid, a ta je zelo dober (pred časom smo mu podelili zlati Monitor). Poleg postavljanja pravil za dovoljeni in prepovedani omrežni promet blesti pri zaznavanju interakcij med programi, kar je pri prepoznavanju zlonamernih programov še kako nujno. Pisci te nesnage namreč poskušajo preslepiti običajne požarne zidove s posebnimi zvijačami. Tako lahko program "ugrabi" brskalnik Internet Explorer in dostop do spleta mu je široko odprt, saj brskalniku nihče ne omejuje dostopa. Razen, če imamo dober programski požarni zid, ki take poskuse ustavi.

Poleg požarnega zidu nas Comodo brani s programom Defense+. Ta je sestavljen iz več modulov. Z enim od njih lahko določimo varne datoteke, za katere Defense+ ne bo dovolil nepoklicanemu programu, da jih spremeni ali zbriše. Drugi na podoben način omogoča, da zavarujemo pomembne dele registra. Vsekakor so to opravila za računalniške poznavalce. Napredni del Defense+ nam omogoča, da zgradimo celo varnostno politiko, kar pa bo za veliko večino uporabnikov prevelik in, resnici na ljubo, tudi nepotreben zalogaj.

Comodov protivirusnik je odpovedal pri sprotnem iskanju virusov v stisnjenih datotekah in arhivih, bolje se je odrezal pri pregledu na zahtevo. Še zmeraj je zgrešil viruse, skrite v datotekah 7z, exe in msi. Zato pa je svoje delo opravil hitro, prehitel ga je le Avirin protivirusnik. Kljub hitremu delu program procesorja ne obremenjuje pretirano. Če k temu dodamo še ceno, se težko ubranimo vtisa, da gre za izdelek z velikim potencialom, ki bo ob dodatnem razvoju še pošteno mešal štrene plačljivim varnostnim paketom.

COMODO Internet Security

Izdeluje: Comodo, www.comodo.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Cena, hitrost protivirusnika pri pregledovanju na zahtevo.

Proti: Paket vsebuje le osnovne varnostne programe.

ESET Smart Security 3

Slovaško podjetje E.S.E.T. je pri nas najbolj znano po protivirusnem programu NOD32, kupce pa si pridobiva tudi s paketom Smart Security, ki je, tako kot NOD32, poslovenjen. Smart Security sodi med skromnejše, kar zadeva število programov, saj poleg protivirusnika in požarnega zidu vsebuje le še protivohunski in protismetni program. Vendar je včasih manj bolje kot več. Vsekakor je paket preglednejši in med njegovimi nastavitvami se uporabnik ne izgubi.

Protivirusni program je sorazmerno hiter, saj je za las zgrešil prvo tretjino najhitrejših na našem preizkusu. Poraba pomnilnika je nizka. Žal se (kot večina protivirusnikov) pri sprotnem pregledovanju ni izkazal, kljub obetavnim nastavitvam. Zgrešil je namreč vse viruse, skrite v arhivskih in stisnjenih datotekah. Precej bolje se je izkazal pri pregledovanju na zahtevo, saj je našel viruse v vseh vrstah stisnjenih in arhivskih datotek, razen v namestitvenih datotekah msi. Kot sumljive je označil tudi stisnjene datoteke, zaščitene z geslom, in to mu lahko štejemo v dobro.

Požarni zid deluje na tri načine. Manj veščim uporabnikom je na kožo pisan samodejni način, ki dovoli običajne načine povezovanja v splet z zaupanja vrednimi programi, ves drug omrežni promet pa onemogoči. Interaktivni način je primernejši za zahtevnejšega uporabnika, saj ga pri vsakem poskusu povezave program vpraša, ali naj povezavo dovoli, ter tako postopno zgradi pravila dostopa. Tretji način temelji na definirani varnostni politiki in njenih pravilih in je po svoje primernejši za računalnike v podjetjih. Promet, ki je v skladu s pravili, je dovoljen. Če za neko povezavo (še) ni pravila, je program ne dovoli.

ESET Smart Security 3.0

Prodaja: SiSplet, www.sisplet.si.

Cena: 59 EUR (na nosilcu CD-ROM) za en računalnik, 51 EUR (prenos iz spletne trgovine).

Za: Zaznavanje virusov v stisnjenih in arhivskih datotekah na zahtevo, poslovenjena različica.

Proti: Pri sprotnem pregledovanju ne zazna virusov v stisnjenih in arhivskih datotekah.

F-Secure Internet Security 2009

Finsko podjetje F-Secure je naš stari znanec. Starejši uporabniki se še spominjajo protivirusnega programa F-Prot iz časov Dosa in Windows 3.1. Njegov dostojni naslednik je paket za spletno varnost Internet Security 2009, ki je poslovenjen. Med namestitvijo lahko izberemo le polno namestitev ali namestitev brez starševskega nadzora. Pravilna nastavitev varnostnega paketa je za manj veščega uporabnika lahko frustrirajoča izkušnja. Da bi se temu izognili, ponuja F-Secure začetnega čarovnika (Start-up Wizard), ki nas hitro prepelje prek ostrih čeri.

Poleg požarnega zidu in protivirusnega programa najdemo v paketu še protivohunski in protismetni program ter že omenjeni program za starševski nadzor.

Požarni zid omogoča uporabniku dodajanje novih pravil dostopa do omrežnih storitev, ki je malce zapleteno, lahko pa uporabimo nabor že obstoječih pravil in jih po potrebi spremenimo. Enostavnejše je dodajanje pravil dostopa za posamezne programe. Za nameček vsebuje požarni zid še osnovni program za zaznavanje in preprečevanje vdorov, vendar je tukaj ves nadzor prepuščen programu. Niti napredni uporabnik ne more nastaviti ničesar, bere pa lahko dnevniško datoteko uspešno ubranjenih napadov.

Če želimo upočasniti svoj računalnik, skorajda ni boljšega načina, kot da protivirusnik F-Secure nastavimo, naj pregleduje vse datoteke, tudi arhivske in stisnjene. Navadno kopiranje sicer zajetne mape z razvojnimi programi na Monitorjevi plošči DVD traja neverjetnih 28 minut in pol, ko izključimo pregledovanje stisnjenih in arhivskih datotek, pa je kopiranje končano v 53 s. No, priznati moramo, da pri sprotnem pregledovanju pregledovanje stisnjenih datotek ni privzeto. Zato pa F-Secure Internet Security 2009 pri sprotnem pregledovanju kraljuje, saj je našel viruse v vseh vrstah arhivskih in stisnjenih datotek. Počasnost je pač cena za temeljitost in uporabnik si lahko prilagodi način pregledovanja glede na svoj slog uporabe računalnika. Tisti, ki na veliko uporabljajo omrežja P2P, bodo pikolovskega preverjanja protivirusnika F-Secure lahko le veseli, saj se po teh omrežjih kar valja z virusi okuženih datotek.

Tudi pri pregledovanju na zahtevo spada F-Secure med najpočasnejše protivirusnike, saj si je za pregled vzel skoraj dve uri. Tudi pomnilniško je najbolj požrešen med vsemi. To sicer v današnjih časih, ko ima že vsak nov prenosnik vsaj 2 GB pomnilnika, ni prehuda zahteva, vendar shajajo nekateri programi s štirikrat manj pomnilnika.

F-Secure Internet Security 2009

Prodaja: Amis, www.amis.net, Kabi, www.kabi.si.

Cena: 50 EUR (za tri računalnike).

Za: Poslovenjena različica, temeljitost pri sprotnem delu.

Proti: Počasnost pri sprotnem pregledovanju in pregledu na zahtevo, velike potrebe po pomnilniku.

G Data Internet Security 2009

G Data je poleg Avire še eno nemško podjetje, ki izdeluje varnostne rešitve. Varnostni paket G Data Internet Security 2009 lahko kupimo v njihovi spletni trgovini. Namestitvena datoteka je v primerjavi z drugimi izdelovalci velikanska (dobrih 300 MB), vendar gre znatni del tega prostora na račun možnosti izdelave zagonske plošče CD-ROM. Paket sicer ni preobložen s funkcijami, saj vsebuje "le" protivirusnik, požarni zid, protismetni program in starševski nadzor, dodana sta še program za varno uničevanje sledi izbrisanih datotek (Data Shredder) in spletni filter. Po namestitvi je treba računalnik znova zagnati, nato sledi še obsežno posodabljanje protivirusnih podpisov, pa spet nov zagon. Protivirusnik G Data je posebnež, saj vsebuje dva protivirusna stroja, ki sicer nista plod lastnega razvoja, temveč sta kupljena od vzhodnoevropskih podjetij SoftWin (BitDefender) in Alwil (Avast!).

Na našem pregledu pred dvema letoma je vlogo Avastovega stroja odigral izdelek Kaspersky Lab (še en vzhodnjak), ki je bil tudi privzeti stroj, v lanskoletnem izdelku pa sta složno združevala moči Kasperskijev in Avastov stroj. To kolobarjenje med protivirusnimi stroji priča, da v podjetju iščejo kombinacijo, ki bi učinkovito varovala računalnik pred zlohotno kodo. Najbrž tudi cena, ki jo Nemci plačujejo za licenčnino, igra vlogo pri izbiri. V novem izdelku pa je privzeto, da program uporablja oba stroja in to vsekakor vpliva na hitrost pregledovanja. Toda današnji dvojedrni procesorji so dovolj zmogljivi, da zmorejo brez opotekanja opraviti tudi tako zahtevna opravila.

Program je pri iskanju virusov po pričakovanju zelo uspešen, saj ne pri sprotnem delu ne pri pregledu na zahtevo ni zgrešil enega samega virusa v arhivskih in stisnjenih datotekah. Cena za temeljito pregledovanje je počasnost in dokaj visoke zahteve po pomnilniku.

G Data Internet Security 2009

Prodaja: G Data AG, www.gdatasoftware.com.

Cena: 36 EUR (en računalnik), 54 EUR (trije računalniki).

Za: Cena, zmogljiva protivirusna zaščita.

Proti: Počasno pregledovanje, večkratni nov zagon pri nameščanju.

Kaspersky Internet Security 2009

Ruski izdelovalec varnostnih programov Kaspersky Lab se ponaša z varnostnim paketom Internet Security 2009. V paketu poleg protivirusnega programa in požarnega zidu najdemo še protismetni in protireklamni program, program za starševsko zaščito ter orodje proti ribarjenju.

Požarni zid omogoča podroben nadzor nad povezavami z omrežjem in izdelavo pravil. Slednje opravilo je najenostavneje prepustiti kar požarnemu zidu v prvih dneh delovanja po namestitvi. Program je pri tem opravilu zelo pikolovski in izdela privzeto pravilo za vsako izvršilno datoteko. Del paketa je sistem za nadzor programov. Program je spet marljivo izdelal kup pravil za dostop do sistemskih sredstev in storitev ter zaupnih podatkov, skratka, opravka imamo s pravim velikim bratom. Za varno vnašanje podatkov, recimo gesel pri spletnem bančništvu, Kaspersky ponuja navidezno tipkovnico kot zaščito proti snemalniku pritisnjenih tipk (keyloggerjem).

Protivirusni program se je pri sprotnem preverjanju stisnjenih in arhivskih datotek po pričakovanjih dobro odrezal, saj je prestregel viruse v vseh datotekah. Seveda je enak uspeh ponovil tudi pri pregledovanju na zahtevo. Takšna temeljitost gre vsekakor na škodo hitrosti. Program je resda hitrejši od tekmecev, ki so enako uspešni lovci na viruse (G Data in F Secure), zaostal pa je kar za deseterico konkurentov. Pri dolgotrajni rabi bi moral biti bistveno hitrejši, saj uporablja posebni tehnologiji iSwift in iChecker. Z njima preprečuje, da bi protivirusnik večkrat pregledoval datoteke, ki se med posameznimi pregledi niso spremenile. To je mogoče le pri razdelkih, formatiranih z datotečnim sistemom NTFS.

Kaspersky Internet Security 2009

Prodaja: Mentis, www.mentis.si.

Cena: 58 EUR za en računalnik, 116 EUR za tri računalnike.

Za: Temeljitost pri sprotnem odkrivanju virusov, navidezna tipkovnica.

Proti: Počasnost pri pregledovanju na zahtevo, cena.

McAfee Internet Security 2009

Tudi McAfee je podjetje z dolgo tradicijo varnostnih rešitev, namenjenih domačemu uporabniku. Paket McAfee Internet Security je med najobsežnejšimi na tokratnem preizkusu. Poleg protivirusnega programa in požarnega zidu paket vsebuje še protivohunski in protismetni program, starševski nadzor, program za zaščito pred ribarjenjem in za zaščito pred korenskimi kompleti in njihovo odstranjevanje. Za nameček sta dodana še program za zaščito osebnih podatkov ter program za izdelovanje rezervnih kopij podatkov. Slednji omogoča shranjevanje podatkov na optične nosilce, zunanje in omrežne diske.

Požarni zid omogoča podrobno nastavljanje dostopa do omrežnih virov. Program po namestitvi prečeše disk in vsem prepoznanim programom dovoli poln dostop, to pa je v nekaterih primerih sporno. S tem namreč omogoči, da nekateri programi brez našega izrecnega dovoljenja začenjajo povezavo navzven. Nekateri plačljivi programi potiho, brez naše vednosti, sporočajo "domov" licenčno številko, s katero so registrirani. Če nam tak prihuljen način sporočanja ni všeč, vsekakor pričakujemo od požarnega zidu, da reagira. McAfeejev program s spremljanjem omrežnega prometa omogoča tudi zaznavanje nekaterih najbolj razvpitih vdorov v naše omrežje. Ustvarimo lahko seznam naslovov IP, ki jim prepovemo dostop do naših omrežnih virov. To pride v poštev predvsem, ko se povezujemo v omrežja P2P.

McAfeejevemu protivirusniku so dodani sistemski varuhi, ki ščitijo sistem pred nezaželenimi spremembami nastavitev brskalnika, programov, ki se zaženejo skupaj z Okni, datoteke hosts in še množice drobnejših nastavitev. Sam protivirusni program sodi med počasnejše na letošnjem preizkusu, je pa nekoliko hitrejši od prejšnje različice (2008). Pri sprotnem iskanju virusov se ni preveč izkazal, saj je našel viruse le v stisnjenih datotekah gz. To je nenavadno, saj so stisnjene datoteke zip in rar veliko bolj razširjene v okenskih računalnikih. Pri pregledu na zahtevo se je program bolje odrezal, še zmeraj pa so njegovi pozornosti ušli virusi v datotekah 7z, chm in msi.

McAfee Internet Security 2009

Prodaja: McAfee, www.mcafee.com.

Cena: 45 EUR (za tri računalnike).

Za: Program za izdelovanje rezervnih kopij podatkov.

Proti: Počasnost protivirusnika pri pregledovanju na zahtevo.

Norman Security Suite 7.10

Severnjaki niso znani le po mrzlih in dolgih zimah, temveč izdelujejo tudi priznano programsko opremo. Norveško podjetje Norman je na naših tleh znano predvsem po protivirusnem programu Norman Virus Control, izdelujejo pa tudi paket za spletno varnost Norman Security Suite. Oba sta poslovenjena. Varnostni paket obsega osnovni nabor varnostnih programov: že omenjeni protivirusnik s protivohunskim modulom, požarni zid ter program za starševski nadzor.

Požarni zid po namestitvi paketa in po prvem vnovičnem zagonu poišče znane programe, ki utegnejo uporabljati splet. Uporabnik mora za te programe potrditi ali prepovedati dostop. Takoj zatem so nam na voljo vse funkcije paketa. Ker je programov malo, je špartanski tudi uporabniški vmesnik. Pri vsakem programu imamo na izbiro seznam osnovnih opravil in njegove nastavitve. Požarni zid poleg že zgoraj opisanega omogoča podrobno izdelavo pravil za dostop, lahko pa pustimo, da jih program izdela z našo pomočjo pri vsakem poskusu povezave za posamezni program. To lahko naredimo tako za poskus povezave navzven kot tudi za primer, ko se neki program hoče obnašati kot strežnik in želi sprejemati zahteve iz spleta.

Protivirusni program s protivohunskim modulom poleg sprotne zaščite in preverjanja na zahtevo omogoča še pregledovanje dohodne in odhodne elektronske pošte ter pregledovanje datotek, ki jih dobimo na disk pri sprotnem sporočanju. Zaustavimo lahko sprejemanje določenih vrst priponk v elektronski pošti. Dobrodošla možnost je pregledovanje diska ob sprožitvi zaslonskega ohranjevalnika. Protivirusnik je pri našem preizkusu deloval zelo hitro in dosegel peto mesto. Zahteve po pomnilniku niso prevelike, čeprav nekateri konkurenčni programi shajajo s skoraj dvakrat manjšo količino. Pri sprotni zaščiti pred virusi, skritimi v arhivskih in stisnjenih datotekah, je Normanov protivirusnik popolnoma odpovedal. Tudi pri pregledovanju na zahtevo je spregledal viruse v štirih vrstah datotek (7z, chm, exe in msi).

Norman Security Suite 7.10

Prodaja: Faeton, www.faeton.si, www.norman.si.

Cena: 36 EUR (trije računalniki, eno leto), 57 EUR (trije računalniki, dve leti).

Za: Pregledovanje povezano z ohranjevalnikom zaslona, poslovenjeni paket.

Proti: Slabo zaznavanje virusov v stisnjenih in arhivskih datotekah pri pregledovanju na zahtevo.

Norton Internet Security 2009

Ime Norton je skoraj sinonim za protivirusni program, čeprav starejše (po izkušnjah) uporabnike računalnikov prej spominja na znameniti program za delo z datotekami, Norton Commander. Paket Norton Internet Security 2009 vsebuje poleg protivirusnika in požarnega zidu še protivohunski program ter program za zaščito osebnih podatkov in preprečevanje vdorov. Precej dodelan v primerjavi s starejšimi različicami je protismetni program.

Požarni zid omogoča enostavno dodajanje podrobnih pravil za dostop do omrežja in njegovih virov. Povprečni uporabnik bo prepustil nadzor programu, izkušeni računalniški maček pa se bo rad poigral z nastavitvami. Poleg pravil dostopanja za posamezne programe lahko urejamo tudi pravila za posamezne omrežne protokole. Posebnost Nortonovega požarnega zidu so pravila, urejena po prioriteti. Pravilo z vrha seznama tako prevlada nad morebitnim nasprotujočim pravilom, ki je razvrščeno niže na seznamu.

Tudi nadzor sodelovanja med programi lahko prepustimo programu ali pa se sami zavihtimo v nadzorno središče, kjer imamo na voljo osem nastavitev naprednega spremljanja interakcij med programi.

Nortonov protivirusnik sodi po hitrosti v prvo tretjino preizkušenih programov, po porabi pomnilnika in procesorskega časa pa v zlato sredino. Pri sprotnem delu ni našel nobenega virusa v stisnjenih ali arhivskih datotekah. Pri pregledu na zahtevo so se mu izmuznili virusi, skriti v datotekah 7z in chm.

Norton Internet Security Suite 2009

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 53 EUR (za tri računalnike).

Za: Hitrost pregledovanja na zahtevo, protismetni program.

Proti: Pri sprotnem delu ne najde virusov v stisnjenih in arhivskih datotekah.

Panda Internet Security 2009

Varnostni paket podjetja Panda Security je stari znanec na slovenskem trgu. Je precej priljubljen, saj je poslovenjen. Paket vsebuje poleg protivirusnega programa in požarnega zidu še protivohunski in protismetni program ter orodji za zaščito osebnih podatkov in izdelovanje rezervnih kopij. Na voljo je tudi program za filtriranje spletnih vsebin. To je pravzaprav program za starševski nadzor, ki pa meri na širšo publiko, saj z njim lahko onemogočimo tudi ogled neprimernih vsebin tudi odraslim (recimo ogled nedolžnih zabavnih strani med službenim delovnim časom).

Požarni zid gradi pravila za dostop do omrežja tako, da za vsak program ob prvem poskusu dostopa vpraša uporabnika, ali naj povezavo dovoli ali onemogoči. Za običajne programe (brskalniki, poštni odjemalci) ima Panda na voljo že izdelana pravila. Ta pravila lahko tudi enostavno spreminjamo, jih brišemo ali dodajamo nova. Nekoliko zoprno je spreminjanje sistemskih pravil - v majhnem oknu so zbrana pravila z dolgimi imeni, ki zaradi tega niso vidna v celoti. Tudi ko si izberemo eno od pravil, da bi ga spremenili, imamo še zmeraj težave z branjem v majhnih okvirčkih nespremenljive velikosti. Škoda, da imajo programerji včasih zelo malo smisla za podrobnosti uporabniškega vmesnika.

Pandin protivirusnik se odlikuje po hitrosti pregledovanja na zahtevo, saj sta ga prehitela le manj znana izdelka podjetij Avira in Comodo. Najnovejša različica je tudi hitrejša od prejšnje, kar med protivirusniki na letošnjem preizkusu ni pravilo. Po porabi pomnilnika sodi Pandin izdelek med skromnejše. Pri sprotnem pregledovanju in pri pregledovanju na zahtevo je našel viruse v vseh vrstah stisnjenih in arhivskih datotek, razen v datotekah 7z.

Paketu je priložen program za izdelovanje rezervnih kopij. Pandin izdelek se zdi kot nalašč za uporabnike, ki nočejo ostati brez svojih fotografij, glasbe, videoposnetkov in pisarniških datotek. Shranjevanje poteka krajevno, kar ni najvarnejši način varovanja podatkov. Program predlaga dodatno zavarovanje tako ustvarjenih kopij, tako da jih "zapečemo" na optične nosilce, to pa je v časih večstogigabajtnih diskov nekoliko zastarelo. Poleg takega varovanja podatkov imajo vsi registrirani kupci Pandinega varnostnega paketa na voljo brezplačni gigabajt prostora v strežnikih podjetja Docoom.

Panda Internet Security 2009

Prodaja: Anni, www.anni.si.

Cena: 80 EUR (trije računalniki za eno leto), obnovitev licence 60 EUR.

Za: Poslovenjena različica, temeljito sprotno pregledovanje in pregledovanje na zahtevo, hitrost pregledovanja.

Proti: Nerodno urejanje sistemskih nastavitev požarnega zidu.

PC Tools Internet Security 2009

Avstralsko podjetje PC Tools je znano predvsem po programih Registry Mechanic in Spyware Doctor, poleg teh pa izdeluje še več programov, med njimi PC Tools Internet Security, novinca (vsaj za nas) na varnostnem področju. Paket je sestavljen iz protivirusnega, protivohunskega in protismetnega programa ter požarnega zidu. Po namestitvi je potreben nov zagon računalnika. Nato program predlaga tihi način delovanja požarnega zidu, kar je najbrž najboljša rešitev za povprečnega domačega uporabnika, ne pa tudi za računalniškega navdušenca.

Požarni zid poleg nadzorovanja omrežnega prometa omogoča tudi podroben nadzor sodelovanja med različnimi programi (programski požarni zid). Za razliko od nekaterih konkurenčnih programov nam program dovoljuje uporabo vsega razpoložljivega prostora na namizju! V nos nam je šlo le to, da moramo naslove IP pri dodajanju pravil zapisati v heksadecimalni obliki in ne v razumljivejšem decimalnem zapisu. Očitno gre za svojevrstno maščevanje nagajivega programerja.

Protivirusni program sodi po hitrosti pregledovanja na zahtevo na sredino lestvice preizkušenih programov. Za svoje delo potrebuje zelo veliko pomnilnika, več si ga prisvoji le F-Secure Internet Security. Žal program ne omogoča enostavnega pregleda na zahtevo z desno mišjo tipko v Raziskovalcu. Pri sprotnem pregledovanju je bil sorazmerno uspešen, saj so se mu izmaknili le virusi, skriti v datotekah 7z, chm in msi. Enako uspešen je bil program pri pregledu na zahtevo.

Poleg omenjenih programov je del paketa PC Tools Internet Security tudi zaščita IntelliGuard. Gre za deset "stražarjev", ki dodatno omogočajo varno delovanje računalnika. Nekateri med njimi so dodani bolj za lepši videz, recimo varuh piškotkov (Cookie Guard). Drugi opravljajo funkcijo, za katero smo včasih morali kupiti celoten program, tak je varuh procesov oziroma Process Guard. O programu (ki je tudi plod avstralskega znanja) s tem imenom smo v Monitorju pisali pred nekaj leti.

PC Tools Internet Security

Prodaja: PC Tools, www.pctools.com.

Cena: 60 EUR (trije računalniki za eno leto).

Za: Požarni zid, zaščita IntelliGuard.

Proti: Protivirusni program zahteva veliko pomnilnika.

Trend Micro Internet Security 2009

Varnostni paket Trend Micro Internet Security prihaja iz japonskega podjetja Trend Micro. V ne tako daljni preteklosti je bilo podjetje najbolj znano po protivirusnem programu, ki so ga prodajali pod blagovno znamko PcCillin, zdaj pa je njihov poglavitni izdelek za domače uporabnike ravno varnostni paket. Ta vsebuje poleg protivirusnika še protivohunski program, požarni zid ter skupek programov za spletni in poštni nadzor (filter spletnih strani, protismetni filter, starševski nadzor in zaščita osebnih podatkov). Filter spletnih strani uporablja seznama dovoljenih in "prepovedanih" spletnih strani. Žal je na začetku seznam strani, katerih nalaganje filter zaustavi, prazen, kljub temu da preverjeno deluje na izbranih straneh, ki so znane kot sumljive. Sumimo, da seznama ne moremo videti zato, da ga ne bi prekopirala konkurenca.

Požarni zid je sorazmerno preprosto uporabljati in omogoča izbiro profila glede na kraj in način uporabe omrežja (ožičeno omrežje na delovnem mestu, javno in zasebno brezžično omrežje). To nam pride prav predvsem, če pogosto menjavamo način priklopa v splet. Za posamezne programe lahko ustvarjamo enostavna ali bolj zapletena pravila dostopa do omrežja. Enako velja tudi za omrežne protokole, s katerimi se računalnik sporazumeva z oddaljenimi napravami.

Protivirusni program se je odlikoval pri sprotnem preverjanju datotek, saj je spregledal viruse le v datotekah 7z. Enako dobro se je kajpak izkazal tudi pri pregledovanju na zahtevo. Zahteve programa po pomnilniku so razmeroma skromne, po hitrosti pa sodi ravno še v prvo polovico lestvice protivirusnih programov. Najnovejša različica je malce hitrejša od lanskoletne.

Poleg paketa Internet Security 2009 Trend Micro ponuja še paket Internet Security Pro, ki poleg vsega naštetega omogoča zaščito pri gostovanju v tujih brezžičnih omrežjih, zaklepanje občutljivih datotek na daljavo (v primeru kraje prenosnika) ter zaščito pred snemalniki pritisnjenih tipk s šifriranjem.

Trend Micro Internet Security 2009

Prodaja: Org.Tend, www.tend.si.

Cena: 65 EUR (za tri računalnike), 80 EUR za Pro.

Za: Dobro sprotno preverjanje arhivskih in stisnjenih datotek, hitrost pregledovanja.

Proti: Skrit "črni" seznam blokiranih spletnih strani.

Webroot Internet Security Essentials

Podjetje Webroot je med domačimi uporabniki znano predvsem po odličnem protivohunskem programu SpySweeper, ki že dolgo časa kraljuje med tovrstnim programjem. Da bi konkurenci, ki protivohunske programe vključuje v varnostne pakete, speljali nekaj kupcev, so pred kratkim tudi sami ponudili osnovni varnostni paket Webroot Internet Security Essentials.

Essentials vsebuje požarni zid, protivirusni in seveda protivohunski program. Dodan je program za izdelovanje rezervnih kopij. Registriran kupec varnostnega paketa je upravičen do brezplačnega hranjenja 2 GB podatkov v strežnikih podjetja za čas veljavnosti licence.

Požarni zid je res osnoven in omogoča zelo malo nastavitev. Posameznemu programu lahko zgolj onemogočimo ali dovolimo povezovanje v splet, ne moremo pa določiti vrat ali oddaljenih naslovov IP, ki jim dovolimo povezavo. Niti pravil povezovanja po različnih omrežnih protokolih ne moremo nastavljati. Z eno besedo, slabo.

Nekoliko bolje delujeta protivirusni in protivohunski program, vendar je očitno, da protivirusni del zaostaja za protivohunskim. Imamo vtis, da so v Webroot vzeli SpySweeper in mu na silo dodali protivirusni stroj. Nastavitve za slednjega komaj odkrijemo v množici nastavitev protivohunskega programa. Ta vsebuje celo vrsto stražarjev, ki ščitijo sistem vse od nastavitev brskalnika Internet Explorer ter datoteke hosts do programov, ki se zaženejo ob zagonu računalnika.

Protivirusnik je pri sprotnem pregledovanju izgubil boj z virusi, skritimi v arhivskih in stisnjenih datotekah. Pri pregledovanju na zahtevo se je bolje izkazal, saj je odpovedal le pri iskanju virusov v datotekah chm in msi. Po hitrosti pregledovanja se je uvrstil točno na sredino lestvice.

Webroot Internet Security Essentials

Prodaja: Webroot, www.webroot.com.

Cena: 60 dolarjev (trije računalniki za eno leto).

Za: Dober protivohunski program.

Proti: Ne zaznava virusov v stisnjenih in arhivskih datotekah pri sprotnem delu, požarni zid ne dosega standardov.

ZoneAlarm Internet Security 2009

Ob omembi imena ZoneAlarm večina domačih uporabnikov pomisli na enega prvih požarnih zidov, ki so bili na voljo za osebne računalnike. Podjetje CheckPoint je kasneje prevzelo izdelovalca tega uspešnega programa, ZoneLabs. Ker je bila blagovna znamka ZoneAlarm tako uspešna, so jo seveda nadaljevali in požarni zid nadgradili še s protivohunskim ter protivirusnim programom (ki temelji na Kasperskijevem protivirusnem stroju). Tako je nastal paket ZoneAlarm Internet Security. Različica z letnico 2009 vsebuje še orodja za starševski nadzor, zaščito zasebnosti in osebnih podatkov ter protismetni program.

Požarni zid je seveda zelo dodelan. Za povprečnega uporabnika povsem zadostuje enostavni vmesnik, kjer veljajo posebna pravila dostopa za promet znotraj območja zaupanja (Trusted zone) in spet druga pravila za promet v območju "računalniškega divjega zahoda" (Internet Zone). Kot prvo območje je smiselno določiti le domače omrežje, če ga imamo, v službenem okolju je namreč varneje, če privzamemo, da smo na drugem območju.

Računalniški zanesenjaki se bodo lahko izživljali z dodajanjem svojih pravil na ravni naslovov IP in vrat. Lahko pa dopustimo, da ta pravila izdela požarni zid z našo pomočjo v tako imenovanem načinu samoučenja. Ob vsakem poskusu dostopa do omrežja, za katerega še ni pravila, nas program vpraša, kaj naj stori z zahtevo po dostopu. V nekaj dnevih običajnega dela lahko "pridelamo" večino nastavitev. Na podoben način lahko izdelamo pravila za nadziranje programov, kar je dodatna funkcija požarnega zidu.

Protivirusni program nas je navdal z mešanimi občutki. Pri sprotnem pregledovanju ni našel nobenega virusa v arhivskih in stisnjenih datotekah, pri pregledu na zahtevo pa je odkril vse. Seveda je to posledica interne nastavitve, ki pri sprotnem pregledovanju ne preverja vsebine stisnjenih datotek in arhivov. Žal uporabnik tega ne more spremeniti. Pri pregledovanju na zahtevo je bil ZoneAlarm sicer najtemeljitejši (skupaj z G Data in F-Secure), zato pa daleč najpočasnejši med vsemi programi.

ZoneAlarm Internet Security 2009

Prodaja: ZoneLabs, www.zonelabs.com.

Cena: 50 dolarjev (trije računalniki, eno leto).

Za: Odličen požarni zid. Temeljitost pri pregledu na zahtevo.

Proti: Pri sprotnem pregledovanju ne najde virusov v arhivskih ali stisnjenih datotekah, počasnost pri pregledovanju na zahtevo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji