Objavljeno: 30.10.2012 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2012 | Teme: backup

Spletna hramba

Povprečen uporabnik največ fotografij posname prav v poletnem času, ko ima navadno tudi največ časa za oddih in druge interesne dejavnosti. Preverili smo, kako najenostavneje varno shraniti fotografije in druge podatke v spletu in si jih deliti še z drugimi uporabniki.

Danes uporabniki hranimo svoje fotografije in druge podatke na najrazličnejših koncih in krajih. Veliko jih zaupamo tudi različnim spletnim mestom, storitvam in družabnim omrežjem. Tako se neredko zgodi, da imamo fotografije in podatke razpršene med spletnimi mesti, kot so Facebook, Twitter, Flickr, Picasa, LinkedIn, Zoho, Blogger in podobnimi. Ob pomoči spletnega mesta Backupify in istoimenske storitve pa lahko kar v spletu naredimo varnostno kopijo svojih podatkov in s tem močno zmanjšamo tveganje izgube teh podatkov, če posamezne spletne strani nenadoma ni več ali če izgubi naše podatke. Brezplačen račun na Backupify, ki deluje na Amazonovi platformi S3, nam omogoča izdelavo varnostnih kopij podatkov na treh spletiščih in hrambo do gigabajta podatkov. Seveda pa so na voljo tudi plačljive različice, ki ponujajo varnostno kopiranje za več uporabniških računov (do 25) ter večje količine podatkov (do 50 GB). Za izdelavo varnostne kopije spletnih podatkov ne bomo potrebovali niti deset minut.

Kako torej začeti? Po prijavi na spletno mesto Backupify.com nas pričaka dolg seznam podprtih spletnih strani in storitev. Izberemo storitve in mesta, katerih podatke želimo varno shraniti, in kliknemo gumb Add. Ob prvi izdelavi varnostne kopije spletnih podatkov iz računov Facebook in Twitter bomo deležni poskusa objave oglasov, a je te mogoče tudi izključiti (v pogovornih oknih, ki sledijo).

Po izbiri storitev bodo te vidne na seznamu, Backupify pa bo začel s prenosom vsebin na svoj podatkovni strežnik in prikazal poročilo o uspešnem prenosu. Če prenašamo večjo količino datotek, bomo deležni tudi izpisa (v odstotkih), koliko podatkov se je že preneslo v spletno hrambo Backupify. Medtem ko čakamo, da prva storitev konča prenos, lahko s klikom gumba Add Service že dodamo in nastavimo drugo storitev.

Ko je prva storitev končala prenos podatkov, si jih lahko podrobneje ogledamo. Vnovično varnostno kopiranje pa sprožimo s pritiskom na gumb Backup Now. Ob manjših količinah dokumentov in drugih datotek si lahko omislimo celo stiskanje teh datotek v stisnjeno datoteko, ki si jo nato pošljemo na svoj e-poštni naslov. Samo pritisniti moramo na gumb Request a zip export in slediti navodilom. Če smo dosegli mejo treh brezplačnih računov, pa bi radi katerega izmed njih zamenjali, najprej odstranimo enega od starih. To preprosto storimo s klikom gumba Remove service ali Remove this account in izberemo storitev, katere podatkov ne želimo več hraniti.

Če si želimo ogledati shranjene vsebine, jih preprosto kliknemo. Ob kliku gumba View all backups se nam bodo prikazale prav vse datoteke, ki smo jih s spletnih strani kopirali v varno hrambo. V množici datotek bi kaj takega lahko hitro postalo nepregledno, zato so avtorji strani Backupify uporabili povezave, ki nam na posamezni strani prikažejo datoteke, povezane z izbrano spletno storitvijo. Tekstovne dokumente lahko odpremo in preberemo kar znotraj storitve Backupify, prav tako si lahko ogledamo fotografije. Če želimo katerokoli datoteko prenesti v računalnik, pa preprosto kliknemo gumb Download.

Nekatere spletne storitve nam celo omogočajo izbiro vrste podatkov, ki jih želimo prenesti v varno spletno hrambo, s čimer lahko omejimo svoj izbor (denimo na dokumente in fotografije). Do podrobnih nastavitev se prebijemo, če z menuja poleg izbranega računa storitve izberemo gumb Configure. Privzeto so sicer vklopljene vse možnosti, ki jih posamezna storitev podpira.

Zapis JSON

Pri shranjevanju podatkov s spletnih strani Facebook ali Twitter se bodo podatki v spletno hrambo prenesli v različnih zapisih. Medtem ko se fotografije shranijo v zapisu JPEG, ki je splošno razširjen, in jih lahko odpremo na katerikoli napravi, pa se tekstovne vsebine prenesejo v zapisu JSON. Če tega odpremo v katerem izmed urejevalnikov besedila, nas bo pričakala gora bolj ali manj neprepoznavnih znakov. A brez panike. S spletno storitvijo JSONreport, ki gostuje na strani http://ajaxstack.com/jsonreport/, bomo ob kopiranju te vsebine takoj dobili preglednejši vpogled vanjo.

Backupify

Spletna shramba

Kje: www.backupify.com

Cena: Tudi zastonj.

Za: Enostavna raba.

Proti: Nestandarden zapis pri shranjevanju besedila iz storitev Facebook in Twitter.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji