Objavljeno: 29.1.2008 14:51 | Avtor: Igor Harb | Monitor Januar 2008

Splet na dlani

Spletni brskalniki so v mobilnih napravah, odkar je slednje mogoče povezati v internet prek mobilnega omrežja. Čeprav je tega že precej let, še zmeraj niso dosegli povsem zadovoljive ravni in je najverjetneje tudi ne bodo nikoli, saj so omejeni z majhnimi zasloni naprav, pa tudi s prepočasnimi procesorji. Kljub vsemu so z uporabo različnih pristopov prišli zelo daleč, tako da danes dostop do internetnih vsebin ni več omejen na zloglasni WAP.

Prve brskalnike za mobilne telefone so razvili pri japonskem operaterju NTT DoCoMo za uporabo storitve iMode, ki se je izkazala za izjemen uspeh in je tudi spodbudila razvoj WAPa v omrežjih GSM. Ko se ta v občutno počasnejših omrežjih in na slabših telefonih sprva ni obnesel, so bili operaterji in izdelovalci telefonov povsem presenečeni, potem pa so se zbrali in začeli razvijati danes široko rabljeni WAP 2.0, na katerem temeljijo Mobitelov Planet, Si.mobilov Vodafone live! in Izimobilov Iziportal. Hkrati so se začeli razvijati tudi spletni brskalniki in tako danes večina novih telefonov srednjega in višjega razreda omogoča tudi brskanje po običajnem, neprilagojenem spletu.

Poleg brskalnikov, vgrajenih v operacijske sisteme, je na trgu tudi precej spletnih brskalnikov, ki so jih razvili zunanji razvijalci. Medtem ko vgrajeni brskalniki praviloma prikazujejo originalen HTML, ki ga zaradi manjših zaslonov nekoliko drugače "sestavijo", so nekateri razvijalci pripravili rešitve, ki na napravi prikazujejo strani HTML, ki jih sproti prilagajajo (zmanjšujejo) posebni posredniški strežniki. To funkcionalnosti spletne strani sicer nekaj odvzame, vendar pa omogoči prikaz spletne strani na način, ki je prijaznejši do uporabnika. Mimogrede, podobno funkcionalnost ponuja tudi Si.mobil prek svojih dveri Vodafone live! s storitvijo Si.Web.

Takole se s pretvorbo potrudi Si.mobilov Si.Web.

Osnovno težavo manjših zaslonov mobilnih naprav večina brskalnikov rešuje tako, da spletne strani zmanjša, s tem da jih sestavi v dovolj ozek stolpec. To je sicer razumljivo z vidika razvijalcev programa, vendar pa so številne spletne strani (tudi www.monitor.si) sestavljene tako, da imamo v levem stolpcu postavljene uporabne povezave ali pa rubrike. Posledično se moramo prebiti mimo vseh teh povezav, preden sploh pridemo do dela strani z osrednjimi informacijami, ki so navadno na sredini spletne strani. Ker je podobno postavljenih večina strani z novicami (rtvslo.si, bbc.co.uk), je tak brskalnik za branje novic precej neuporaben in je v ta namen veliko bolj smiselno uporabiti kak program za vire RSS. Nekateri brskalniki za naprave z zasloni višje ločljivosti so ubrali drugo pot, in sicer stran prikažejo do skrajnosti pomanjšano (in neberljivo), nato pa lahko povečamo želeni del strani in podrobno preberemo spodaj ležečo vsebino. Tak sistem je sicer bolj pregleden, a je uporaben zgolj, če brskalnik zmore dovolj hitro preklapljati med obema načinoma.

Preizkus

Odločili smo se pregledati, katere možnosti ima danes uporabnik mobilnega telefona, ko se odloči zajadrati v splet. Spletne brskalnike smo preizkusili na vseh trenutno širše uporabljanih operacijskih sistemih pametnih telefonov, torej na Symbian Series 60, Windows Mobile Smartphone in BlackBerry. Symbian UIQ smo preskočili, saj so za ta uporabniški vmesnik na voljo isti programi kot za Series 60, le da so v nekaterih primerih (denimo Opera Mobile) to zgolj starejše različice.

Glede na to, da imamo letos nov rod operacijskih sistemov (Symbian Series 60 3, Windows Mobile 6), nekaterih starejših brskalnikov, kot je, denimo, BitStreamov ThunderHawk, preprosto ni več, saj starejše različice ne delujejo v novih napravah.

BlackBerry OS

Operacijski sistem BlackBerry je precej tesno zaprt za zunanje razvijalce, saj podpira zgolj namestitev certificiranih in javanskih programov. Hkrati je sistemu priložen dokaj soliden brskalnik, kar zmanjša potrebo po iskanju alternativ.

BlackBerry Browser

Vgrajen spletni brskalnik ponuja vse, razen hitrosti. Spletne strani sam sestavi skupaj od levo zgoraj naprej, a se je z nekaj truda in precej premikanja koleščka ali kroglice mogoče prebiti do želenih vsebin. Šumnike prikaže, kot si želimo, izvrstno pa deluje tudi podpora SSL. Monitorjevo spletno stran je prikazal lepo zloženo in z vsemi potrebnimi informacijami, podobno tudi spletno stran NKBM. Med dodatnimi možnostmi najdemo tudi možnost tako imenovanega namiznega pogleda (Desktop View), ki omogoča tudi pregled celotne strani. To žal ne deluje najbolje, saj večina Monitorjeve spletne strani manjka.

Minuet

Edini pravi spletni brskalnik za BlackBerry OS se imenuje Minuet. Sicer je na voljo tudi za ročne računalnike in kot javanski programček tudi za običajne mobilne telefone. Žal ni brezplačen, temveč je treba zanj odšteti 18,99 dolarja oziroma 8,99 dolarja za javansko različico.

Žal Minuet ne zna v celoti in zmeraj prikazati šumnikov (glej sliko Monitorjeve strani), saj je edina mednarodna podpora brskalnika omejena na kitajščino. Minuet se sicer zažene hitreje kot BlackBerry Browser, vendar je nalaganje grafičnih elementov znatno počasnejše. Edina resna prednost je podpora zavihkom, vendar ti ne pridejo do izraza, saj ni najbolj preprosto preklapljati med njimi.

Opera Mini

Norveška Opera ponuja dve različici brskalnikov za mobilne naprave. Najbolj znana je plačljiva (ali priložena) Opera Mobile, ki deluje na napravah z operacijskim sistemom Windows Mobile in Symbian, ne pa tudi na BlackBerry OS. Opera Mini je njihov drugi izdelek, zastonjski javanski programček, ki deluje na vseh telefonih in prikazuje spletne strani predelane prek Operinega posredniškega strežnika. Nova različica, ki je izšla ravno pred kratkim, omogoča tudi odličen prikaz pomanjšane celotne strani, kar nas je sprva presenetilo, saj smo na prvih aparatih preizkušali še starejšo različico. Mimogrede, zanimivo je, da trenutno Opera Mini deluje bolje kot plačljiva Opera Mobile. V tem načinu lahko povečamo želeni del spletne strani, po strani pa se premikamo z mišjim kazalcem. Brskalnik vse to opravi hitro, celo hitreje kot BlackBerryjev brskalnik, in povsem brez napak. Ker je brezplačen, ga priporočamo kot najboljši brskalnik za ta operacijski sistem.

Windows Mobile Smartphone

Microsoftov operacijski sistem za mobilne telefone brez zaslona, občutljivega za dotik, je sicer zelo dodelan, vendar priloženi Mobile Internet Explorer ne sodi med boljše brskalnike. Nekaterim napravam je zato že v osnovi priložena Opera Mobile, denimo Motoroli Q9h, na kateri smo preizkušali brskalnike za Windows Mobile. Opera Mobile je sicer plačljiv brskalnik in eden najuspešnejših izdelkov tega norveškega podjetja. Najdemo ga priloženega tudi Sony Ericssonovim pametnim telefonom P990i in P1i.

Mobile Internet Explorer

Tako kot njegov "starejši brat" je tudi Mobile Internet Explorer v osnovi razvit iz brskalnika Mosaic in žal ni najbolj učinkovit. Podpira sicer večino spletnih protokolov (tudi povezave SSL), vendar pa ga kompleksne spletne strani povsem zmedejo, kot je razvidno s spletne strani NKBM na sliki. Kljub temu se nam je uspelo prijaviti v spletno banko, kar pomeni, da je brskalnik dobro pripravljen za delo z varnimi povezavami. Sicer je brskalnik hiter in odziven, praviloma brez težav podpira šumnike in poleg brskanja omogoča tudi dostop do FTP.

Opera Mobile

Opera Mobile je komercialno najuspešnejši izdelek tega norveškega podjetja, ki sicer na trgu spletnih brskalnikov za namizne računalnike krepko zaostaja za Internet Explorerjem in Firefoxom. Prav z Opero Mobile za pametne telefone jim je v Operi uspelo narediti preskok in zares ponuditi izdelek, ki ga konkurenca ni imela. Njihova tehnologija upodabljanja za majhne zaslone (SSR - Small Screen Rendering) je prva omogočala prikaz celotnih spletnih strani na mobilni napravi, na novo postavljenih po vzorcu od levo zgoraj naprej. Znotraj tega področja je Opera še zmeraj najboljša odločitev, Norvežanom pa gre na roko tudi to, da nekateri izdelovalci pametnih telefonov prilagajo njihov brskalnik svojim izdelkom (denimo Sony Ericsson in Motorola).

Na preizkusu se je Opera Mobile odrezala bolje kakor Internet Explorer pri odpiranju kompleksnih spletnih strani (glej sliko). Prav tako podpira varne povezave in FTP, je podobno hiter in odziven. Hkrati omogoča prikaz celotne spletne strani in povečevanje želenega dela, s čimer občutno prekaša Internet Explorer. Poleg tega podpira tudi večje število oken, med katerimi je preprosto preklapljati. Kljub temu se bo moral vsak uporabnik zase odločiti, ali mu to odtehta 24 dolarjev.

Opera Mini

Kot že omenjeno, Opera Mini dostopa do spleta prek posredniškega strežnika, ki prilagodi videz in postavitev strani. Na Windows Mobile 6 smo imeli z Opero Mini sprva nekaj težav, saj program ni pravilno prepoznal telefona in je samodejno namestil starejšo različico. Tako smo morali posebej izbrati, kateri telefon uporabljamo (Motorolo Q9h), in ker ga seveda ni bilo na seznamu podprtih telefonov, pač namestiti različico za starejšo Motorolo Q. Kljub temu da je imel naš preizkusni telefon novejšo različico operacijskega sistema, je Opera Mini javanski program in torej neodvisen od samega operacijskega sistema. Po začetnem razočaranju ob uporabi starejše različice je ta uspešna nadgradnja prinesla enako uporabniško izkušnjo kakor Opera Mini na drugih operacijskih sistemih, torej odlično.

Minimo

Minimo je projekt skupnosti (oziroma podjetja) Mozilla, ki pa se že dalj časa ne premakne z (dokaj) mrtve točke. Za razliko od večine mobilnih brskalnikov je Minimo na voljo zgolj za Windows Mobile. Trenutno je razvoj pripeljal do različice 0.2, ki seveda ni pretirano stabilna, kot je mogoče sklepati že iz številke. To se med drugim pozna tudi pri osnovni funkcionalnosti brskalnika - povezavi v internet. V nastavitvah programa nam ni uspelo vzpostaviti povezave z internetom, za razliko od vseh drugih je tudi ni znal vzpostaviti samodejno. V splet smo se povezali šele, ko smo ga "pretentali", tako da smo v ozadju imeli zagnan kak drug brskalnik z vzpostavljeno povezavo. Sicer je program precej počasen, nalaga se dobrih 10 sekund, nato pa se odpre pozdravna stran, ki ponuja dostop do iskalnikov in pogostih povezav. Prednost je podpora zavihkom, vendar je premikanje med njimi precej mučno. V različici za Windows Mobile Pocket PC, ki omogoča klikanje po zaslonu, občutljivem za dotik, je to sicer dokaj preprosto, vendar pri različici za Smartphone vključuje veliko vrtenja koleščka ali pritiskov na gumbe. Podpora šumnikom deluje odlično, vendar pri kompleksnih spletnih straneh nastanejo podobne težave kot pri mobilnemu Internet Explorerju. Kljub temu se nam je tudi z Minimojem uspelo povezati v spletno banko (brez certifikata, seveda), čeprav je zaradi počasnosti brskalnika to trajalo bistveno dlje in vključevalo dve sesutji brskalnika.

Minimo očitno ni zrel brskalnik, a že v kratkem naj bi se to nekoliko spremenilo, saj so v Mozilli napovedali pospešen zagon razvoja spletnega brskalnika za mobilne naprave, ki naj bi podpiral večino operacijskih sistemov in deloval bolje in hitreje kot vsi doslej.

Symbian

Za operacijski sistem Symbian je na voljo največ programske opreme, večina za Nokiin uporabniški vmesnik Series 60. Kljub temu bomo med njo zaman iskali brskalnike, pa čeprav do nedavna Nokiin brskalnik ni veljal za ravno zmogljivega. Na zmogljivejših telefonih smo tako našli Opero Mobile, sicer pa ni bilo kaj dosti alternativ. A letos je Nokia povsem brez pompa predstavila svoj novi brskalnik in opustila Opero.

Nokia Browser

Pod imenom Nokia Browser se skriva večina programske kode, ki jo najdemo v Applovem Safariju in posledično torej v odprtokodnem Konquererju. Tako Nokia Browser v teoriji ponuja skoraj vse, kar najdemo v iPhonu (razen zaslona, občutljivega za dotik, seveda), vendar teorija ne zdrži vode. Medtem ko v novejših telefonih, kot je N95, brskalnik deluje odlično, z vsemi povečavami in premikanjem po pomanjšani sliki spletne strani, je delovanje pri starejših aparatih bolj vprašljivo. Nokia Browser smo preizkušali na sveže nadgrajeni N80, ki je v osnovi imela še starejšo različico brskalnika in novega očitno ne sprejme najbolje. Monitorjeva spletna stran se je resda odprla, a je v pogledu celotne strani manjkala večina vsebine (razen gornje in leve vrstice). Brskalnik je stran sicer prikazal pravilno v skrčenem načinu, pri čemer je rezultat podoben kot pri Operi.

V Nokii N95 je zgodba precej drugačna in tam ugotovimo, da je Nokia Browser pravzaprav eden najboljših mobilnih brskalnikov. Ne samo, da vse strani prikaže povsem pravilno, tudi povečave delujejo odlično. Hkrati se po straneh ne premikamo od povezave do povezave (kar je pri kompleksnih straneh nadvse mučno), temveč z mišjim kazalcem, ki ga upravljamo s smernimi tipkami.

Opera Mobile

Opera Mobile za Symbian se na trenutke obnaša precej drugače kakor Opera Mobile za Windows Mobile, kar smo ugotovili pri poskusu nalaganja spletne strani NKBM. Tako smo možnost povezave SSL preverili z dostopom do Gmaila, ki pa je deloval odlično. V drugih primerih in glede načina rabe se Opera Mobile za Symbian Series 60 obnese zelo podobno kakor različica za Windows Mobile, čeprav ne tako dobro kakor polno delujoč Nokia Browser.

Opera Mini

Opera Mini za Symbian se obnese podobno kot v drugih operacijskih sistemih in je za starejše telefone s tem operacijskim sistemom vsekakor odlična izbira. Sploh če upoštevamo, da je za hitrejše premikanje po strani in dostop do pogosto uporabljanih funkcij mogoče uporabiti kar številčnico, to pa pri telefonih s celotno tipkovnico QWERTY nekako ne pride do izraza. Opera Mini podpira tudi možnost zasuka zaslona za 90 stopinj in prikaza v panoramskem načinu, a to ne pride do izraza pri BlackBerryju in Windows Mobile Smartphone, ki imata zaslone že tako ali tako v panoramskem načinu. Tako lahko na telefonu prikažemo večji del spletne strani in laže navigiramo.

Zaznamki

Večina mobilnih brskalnikov podpira uvoz zaznamkov iz spletnih brskalnikov, vendar to urejajo različno. Operacijska sistema Symbian (Nokia) in Windows Mobile podpirata sinhronizacijo zaznamkov iz spletnega brskalnika skupaj s sinhronizacijo drugih podatkov, pri čemer Windows Mobile seveda podpira samo sinhronizacijo zaznamkov z Internet Explorerjem. Symbian sicer podpira tudi Firefox in Opero na računalniku, vendar pa na telefonu uskladi zaznamke zgolj z Nokia Browserjem. Če uporabljamo Opero Mobile na Windows Mobile, je mogoče potem uvoziti zaznamke iz Internet Explorerja, medtem ko Opera Mobile na Symbianu tega ne podpira in jih je treba vnašati ročno. To velja tudi za vse brskalnike za BlackBerry OS.

Opera Mini je izjema, saj podpira sinhronizacijo zaznamkov prek spleta. Za to je treba ustvariti račun na spletni strani Opera Link, kamor lahko samodejno uvozimo vse zaznamke iz Opere v računalniku. Če je nimate nameščene, je treba zaznamke vnašati ročno, kar je sicer še zmeraj laže, kot pa jih vnašati v telefon. Še preprosteje je namestiti Opero in vanjo uvoziti zaznamke iz Internet Exprorerja ali Firefoxa. No, v praksi smo imeli nekaj težav. Zaznamke iz telefona smo lepo sinhronizirali s spletom, povezav iz "velike" Opere pa v splet (in od tam na telefon) nikakor nismo znali prenesti.

Danes večina novih telefonov srednjega in višjega razreda omogoča tudi brskanje po običajnem, neprilagojenem spletu.

Nekateri brskalniki za naprave z zasloni višje ločljivosti so ubrali drugo pot, in sicer stran prikažejo do skrajnosti pomanjšano (in neberljivo), nato pa lahko povečamo želeni del strani in podrobno preberemo spodaj ležečo vsebino.

Spletne brskalnike smo preizkusili na vseh trenutno širše uporabljanih operacijskih sistemih pametnih telefonov, torej na Symbian Series 60, Windows Mobile Smartphone in BlackBerry.

Apple iPhone/iPod Touch

Applov iPhone je bil predstavljen kot konglomerat treh naprav: telefona, iPoda in internetnega komunikatorja. Zato je upravičeno pričakovati, da brskanje ni samo privesek telefoniranju in da je uporaba interneta enakovredno podprta. Kljub temu da so bila ob našem preizkusu ta pričakovanja upravičena, naj opozorimo, da je za kakovostno uporabniško izkušnjo priporočljiva povezava v omrežje Wi-Fi, saj je EDGE za udobno brskanje v polni velikosti, ki ga omogoča iPhone (in iPod Touch, ki ima enak brskalnik), prepočasen, omrežij tretjega rodu pa iPhone ne podpira. Storitvam YouTube in Google Maps, elektronski pošti (podprti so računi Yahoo!, GMail, AOL, .Mac in drugi, ki jih moramo nastaviti sami) in spremljanju tečajev na borzi so posvečene namenske aplikacije, ki delujejo precej bolje kakor v običajnih mobilnih brskalnikih. Za vse druge spletne strani pa je na voljo brskalnik Safari, manjši brat privzetega brskalnika v Mac OS X, ki zelo dobro opravlja svoje delo.

Za širši prikaz lahko iPhone obrnemo v ležeči položaj, ki poveča tudi tipkovnico za vnos spletnih naslovov ali ključnih besed v iskalno polje (podprta sta iskalnika Google in Yahoo!). Spletne strani se prikažejo enako kakor v običajnem brskalniku, le da so močno pomanjšane, zato jih lahko z dotikom dveh prstov intuitivno povečujemo, z enim pa se (zelo hitro) premikamo po njih, ko so prevelike za prikaz na 3,5-palčnem zaslonu. Mobilni Safari omogoča sinhronizacijo zaznamkov s Safarijem za osebne računalnike, poleg tega podpira celo brskanje z zavihki. Ti se prikažejo kot pomanjšani posnetki spletnih strani, po katerih listamo, kar nekoliko spominja na Cover Flow. Brskalnik nima težav s šumniki.

Safari je odličen mobilni brskalnik, ki ima poleg naštetih zmogljivosti tudi pomembno vlogo pri razvoju aplikacij za iPhone, saj je trenutno edina uradna podprta platforma za razvijalce rešitev za iPhone.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji