Objavljeno: 26.2.2008 14:13 | Avtor: Igor Harb | Monitor Marec 2008

Spet nova kratica - HSUPA

Mobilna omrežja se nadgrajujejo s kraticami hitreje, kot lahko sledimo. Po tem, ko smo pred sedmimi leti širokih oči pričakovali GPRS (ki bo s 40 Kb/s "zdaj res omogočil dostop do interneta povsod; in to po isti hitrosti kot analogni modemi"), se zdaj hitrost prenosa poviša vsakih nekaj mesecev. Trenutno preizkušamo tehnologijo HSUPA s teoretično zmogljivostjo 5,6 Mb/s.

HSDPA, šele lani predstavljena prva nadgradnja omrežja UMTS, je zdaj že dvakrat nadgrajena, pri tem pa oba naša operaterja UMTS ponujata najsodobnejše rešitve HSDPA. Si.mobil je svoje omrežje UMTS že zagnal nadgrajeno na HSDPA, ki omogoča hitrosti prenosa do 3,6 Mb/s (po naših meritvah so sicer začeli s precejšnjimi porodnimi težavami). Mobitel, ki ima omrežje UMTS že dobra štiri leta, seveda ni mogel ostati dolžan. Poleg obstoječega sistema HSDPA so začeli uvajati najnovejšo tehnologijo, imenovano HSUPA.

O kraticah

HSDPA je angleška kratica za High Speed Download Packet Access oziroma, po domače, hitri paketni prenos podatkov proti uporabniku; HSUPA je kratica za High Speed Upload Packet Access oziroma hitri prenos paketnih podatkov v smeri od uporabnika. Teoretične hitrosti teh tehnologij so 3,6 Mb/s (oziroma 7,2, ali celo 14,4 Mb/s, toda o tem več pozneje) za HSDPA in do 5,6 Mb/s za HSUPA. S HSUPA je Mobitel nadgradil hitrost prenosa v smeri od uporabnika na 1,4 Mb/s, pozneje naj bi sledile višje hitrosti.

Preizkus v živo

Prvi modem, ki podpira protokol HSUPA, je Novatel Wireless Ovation MC950D, ki ga priključimo na vmesnik USB. Po specifikacijah modem sicer podpira hitrosti do 2,1 Mb/s, vendar našemu preizkusu tega ni uspelo pokazati. Prvi preizkusi modema na različnih lokacijah po Ljubljani in v Mariboru dejansko niso pokazali prav nič višjih hitrosti v primerjavi s starejšim modemom Option GlobeTrotter GT MAX. Nasprotno, prenos v smeri proti uporabniku je bil celo bistveno počasnejši. Ko smo povprašali Mobitel, zakaj ne moremo izmeriti obljubljenih hitrosti prenosa, so nam razložili, da HSUPA uvajajo bolj postopoma in da trenutno deluje le na nekaterih lokacijah. Tako smo se s prenosnikom odpeljali do ene izmed teh lokacij in se lotili meritev. In res, hitrost prenosa v smeri od uporabnika je dejansko začela presegati 400 Kb/s in v enem izmed poskusov dosegla celo 971 Kb/s. Resda je to še daleč od Mobitelovih obljubljenih 1,4 Mb/s (kaj šele od 2,1 Mb/s, ki jih obljublja modem), a meritev nam ni uspelo opraviti v optimalnih razmerah, saj je indikator signala obstal nekje na polovici. Resnici na ljubo je pri običajni rabi in sploh v zaprtih prostorih signal pogosto na tej ravni, tako da te meritve pokažejo dokaj realno sliko. No, če seveda ne upoštevamo tega, da je za to treba iti na neko točno določeno točko v Ljubljani.

Modem smo preizkusili tudi v smeri proti uporabniku, hitrosti pa so se gibale med 1,7 in 1,8 Mb/s. To je vse prej kot impresivno, pod polovico zmogljivosti omrežja. Zato smo hkrati priključili še modem Option GlobeTrotter GT MAX (modem HSDPA) in prikazal je hitrosti do 2,5 Mb/s. To je nekako v skladu s pričakovanji glede na slab signal, a hkrati precej več kot Ovation. Pri hitrostih prenosa v smeri od uporabnika pa je Ovation seveda pometel z "le" HSDPA GlobeTrotterjem, saj je dosegal hitrosti med 610 Kb/s in 971 Mb/s, medtem ko je slednji dosegel kljub vsemu impresivnih 351 Mb/s, le malenkost manj od svoje maksimalne zmogljivosti 384 Kb/s.

Kaj manjka?

Čeprav so te hitrosti prenosa vsekakor primerljive z ADSL, pa ne gre zgrešiti ene podrobnosti. V Mobitelu so konec lanskega leta skupaj z napovedjo namestitve HSUPA napovedali tudi nadgradnjo zmogljivosti HSDPA na 7,2 Mb/s (v smeri k uporabniku). Izmerjene hitrosti prenosa ne dosegajo niti do zdaj že večkrat izmerjenih 3,5 Mb/s (od 3,6 Mb/s maksimuma omrežja), čeprav obe kartici, s katerima smo preizkušali, podpirata 7,2 Mb/s. Očitno je Mobitel začel nadgrajevati HSDPA prav tako postopoma kakor uvajati HSUPA. In to ne na istih baznih postajah. Hitrost prenosa 7,2 Mb/s namreč predstavlja še večji zalogaj za vsakega operaterja, saj zahteva dodatno investicijo v nadgradnjo povezave bazne postaje s hrbteničnim omrežjem. Pri prenosu govora in občasnih uporabnikih interneta so obstoječe zmogljivosti teh povezav več kot zadovoljive, a če se na posamezno bazno postajo priključi deset uporabnikov, ki želijo hitro prenašati velike količine podatkov, bi ta postaja morala biti povezana prek zelo zmogljivega (in dragega) najetega voda oziroma optike.

Zakaj?

In še zadnje vprašanje: zakaj? Vsi si želimo zmeraj hitrejšega prenosa podatkov, vendar je dejanska potreba po hitrem prenosu v smeri od uporabnika v mobilnih omrežjih zelo omejena. V domačih omrežjih si še lahko predstavljamo možne uporabe, predvsem pri izmenjavi datotek in delu od doma. Na poti pa smo pripravljeni sprejeti določene omejitve, denimo nekoliko daljše (počasnejše) pošiljanje elektronske pošte. Višje hitrosti so nedvomno zmeraj dobra novica in vsekakor je pozitivno, da smo v Sloveniji spet med prvimi na svetu z novo tehnologijo, a prav velike uporabnosti v HSUPA najverjetneje ni. Zaenkrat sploh ne.

Modem Novatel Wireless Ovation MC950D

Izdeluje: Novatel Wireless, www.novatelwireless.com.

Prodaja: Mobitel, www.mobitel.si

Cena: Od 0,01 do 166,50 evra ob dveletni vezavi, odvisno od izbranega podatkovnega paketa.

Za: Hitrejši prenos od uporabnika in preprosta namestitev.

Proti: Ni neposredne potrebe po HSUPA, zaenkrat deluje zgolj na nekaj lokacijah, počasnejši prenos k uporabniku.

Meritve so zadovoljive, če seveda ne upoštevamo dejstva, da je za to potrebno iti na neko točno določeno točko v Ljubljani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji