Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2016

Španska Sierra po ameriško

Zadnji Applov namizni operacijski sistem je med nami, zato si pobliže oglejmo njegove najboljše zmožnosti. Posodobljene Mace bomo med drugim odklepali v navezi z uro, brez težav prenašali vsebino med napravami, uporabljali naprednejši oblak iCloud, komunicirali z oplemenitenim sporočanjem, ustvarjali zanimive predstavitve s fotografijami v izboljšanem programu Photos in upravljali računalnik ob pomoči digitalne pomočnice Siri.

Apple se z vsako večjo različico operacijskih sistemov potrudi, da uporabniku olajša prehajanje med različnimi (jabolčnimi) napravami. Zmožnost Continuity tako že nekaj časa skrbi, da se z Macom lahko javimo na klice, ki prihajajo na telefon iPhone, ali na tablici iPad do konca spišemo na računalniku začeto elektronsko sporočilo. S posodobitvama iOS 10 in macOS Sierra (10.12) bo Continuity bogatejši za funkcijo z imenom Universal Clipboard. Gre za preprosto kopiranje besedila med napravami, prijavljenimi v isti uporabniški račun Apple ID. Vsebina se prenaša neposredno med napravami (P2P) in ne ob pomoči oblaka, kar bo razveselilo predvsem posameznike s pomisleki glede zasebnosti pri uporabi tesno povezanih storitev.

Applov oblak iCloud po novem z veseljem shrani tudi krajevno namizje Desktop in imenike s področja Documents.

Naslednja velika pridobitev, ki se predstavlja v sveži luči, je storitev iCloud Drive. Applov oblak se je rodil kot nerodna spletna storitev, kjer so dokumenti z mobilnih naprav bivali praktično le znotraj posameznih aplikacij, na katere je bila posledično omejena tudi sinhronizacija shranjene vsebine. V praksi je bil prenos dokumenta iz telefona iPhone ali tablice iPad v računalnik Mac resda navidez neboleč, a le dokler je posameznik na vseh napravah uporabljal enak program. V primeru različnih programskih pripomočkov je iOblak zahteval ročno kopiranje datotek med aplikacijami.

Stanje je izboljšala storitev iCloud Drive, oblak s klasičnim datotečnim sistemom, do katerega dostopajo vse jabolčne naprave brez težav. Zlahka se potopimo v imenike posameznih aplikacij ali ustvarimo svoje, podobno kot pri delu s krajevnim raziskovalcem Finder. Sierra zmožnost razširi tako, da oblak sprejme tudi Macovo namizje in imenike Documents. Te storitve izberemo ob prvem zagonu operacijskega sistema ali ob kasnejšem obisku nastavitev System Preferences/iCloud/iCloud Drive/Options/Desktop&Documents Folders. Aktivna zmožnost se zrcali v levem stolpcu Raziskovalca (Finder), kjer sta pod razdelkom iCloud vidni možnosti Desktop in Documents. Datoteke, shranjene na teh področjih, bodo dostopne iz katerekoli jabolčne naprave, povezane z istim uporabniškim računom Apple ID. Na drugih telefonih, tablicah ali računalnikih lahko dostopamo do njih ob pomoči spletne aplikacije na naslovu iCloud.com.

Dostop do datotek z oddaljenega Maca je brez uporabe oblaka iCloud mogoč ob pomoči nastavitev File Sharing in Screen Sharing.

Poteza je pogumna in ni brez napak oziroma pomislekov. Najprej se poraja vprašanje razdelitve. Slednja je neobstoječa, zmožnost uporabljamo ali ne. Najmanj, kar bi si želeli, je to, da se lahko odločimo za oblačno namizje, medtem ko dokumente pustimo na krajevnem disku. Ali nasprotno. Zavedati se moramo tudi, da bo shranjevanje večjih datotek v oblak, na primer rezultatov dela v programu za obdelovanje fotografij, precej upočasnilo tako dežurno spletno povezavo kot naprave, udeležene pri sinhronizaciji, in hitro zasedlo brezplačno oblačno kvoto, ki nam jo Apple podarja (privzetih 5 GB prostora). Če nam je priročnost dostopa nujna, nam za določeno ceno v Cupertinu osebni oblak seveda rade volje povečajo.

Brez novosti operacijskega sistema macOS Sierra je do oddaljenega Maca mogoče dostopati prek zmožnosti File Sharing and Screen Sharing, ki ju najdemo pod sistemskimi nastavitvami System Preferences/Sharing. Tako povezani računalniki se znajdejo v levem stolpcu raziskovalca Finder, kjer s klikom in povezavo Connect As dostopamo do oddaljenih datotek in imenikov. S klikom Share Screen in ustrezno prijavo se povežemo tudi z oddaljenim namizjem. Datoteke z oddaljenega namizja prenašamo s preprosto tehniko vlečenja in spuščanja izbranih predmetov. Za uspeh čarovnije morajo biti vsi vpleteni računalniki povezani v isto omrežje. Povezava prek interneta zahteva malce več telovadbe. V nastavitvah System Preferences/Sharing določimo uporabnike z omogočenim dostopom in v System Preferences/iCloud vklopimo zmožnost Back to My Mac. V raziskovalcu Finder bi se moral nato prikazati oddaljeni Mac, ki bo z nami brez sramu delil svoje namizje.

Daleč največjega pompa je bila med predstavljenimi novostmi deležna predstavitev namizne digitalne pomočnice. Upravičeno, saj je osebna pomočnica Siri med večjimi pridobitvami operacijskega sistema macOS Sierra. Gre za mobilnim napravam podobno glasovno iskanje in upravljanje sistema. Siri je na namizju dostopna z ikono v sidrišču Dock, privzeto je med raziskovalcem Finder in zaganjalnikom Launchpad, ali ob pomoči bližnjice, ki jo nastavimo v nastavitvah System Preferences/Siri/Keyboard Shortcut. Namenskega gumba oziroma tipke za zdaj še ni. Siri je na namizju celo močnejša kot v mobilnem svetu. Med drugim je zmožna povezovalnega iskanja po spletu in spreminjanja sistemskih nastavitev. Po zahtevi za prikaz poti do določenega kraja jo lahko vprašamo, kakšno vreme je zdaj tam, ne da bi kraj vnovič navedli.

Če želimo delati nemoteno, nam Siri pomaga z nastavitvijo Do Not Disturb. Pomočnico zaženemo in izgovorimo ukaz, nakar nam izbiro v nastavitvah System Preferences sama vklopi in obenem priobči navodila, kako jo spet izklopiti. S takim služenjem nam prihrani marsikateri obisk nastavitev System Preferences, ki jih poslej uporabljamo zgolj, kadar želimo podrobnejši nadzor posamezne zmožnosti. Siri pozna vrsto sistemskih ukazov, ki omogočajo prostoročno upravljanje računalnika. Če med poslušanjem glasbe ali ogledom video posnetka prejmemo pomemben klic, zvok utišamo z ukazom Mute the Volume. Siri se odzove tudi na natančnejše ukaze, na primer Pause my music, ki zaustavi predvajanje trenutno aktivne skladbe. Redno druženje s Siri nam razkrije vrsto zabavnih in uporabnih prijemov. Tesno spletena prijateljska vez z osebno pomočnico, ki ji po želji namenimo moški ali ženski glas, se nam iz dneva v dan bolj obrestuje.

Osebna pomočnica se odzove na vsak naš glasovni ukaz, med drugim nas razvaja tudi s spreminjanjem sistemskih nastavitev.

Uporabnih direktiv, ki jim Siri rada ustreže, je zares veliko. Za njene čare ni imun niti raziskovalec Finder, ki po našem ukazu Show me documents opened this week prikaže vse datoteke oziroma dokumente, ki smo jih uporabljali tekoči teden. Da se v prostorski stiski ne bi izgubljali v nastavitvah System Preferences ali iskali informacije o zasedenosti diska na področju About My Mac, poskrbi ukaz How much free space do I have on my Mac, ki nam zaupa, koliko prostora nam še ostane za shranjevanje fotografij, filmov, glasbe in drugih potratnih datotek.

Siri omogoča posodabljanje družabnih omrežij. Da bi na Twitterju objavili novo, 140 znakov dolgo sporočilo, najprej v nastavitvah System Preferences/Internet Accounts/Twitter povežemo račun z izbranim Macom, nato Siri zaprosimo za pomoč z ukazom Tweet, temu pa sledi narekovano sporočilo. Sporočilo (za zdaj) na žalost ne more biti narekovano v slovenščini. Če bi sporočilu želeli dodati oznake, jih Siri nakažemo z besedo Hashtag. Pametna punca bo takoj dojela, da beseda ni del narekovanega sporočila, in se bo ustrezno odzvala. Postopek za družabno omrežje Facebook (in druga) je podoben, najprej nastavimo sinhronizacijo, nato uporabimo točno določen ukaz. Pri najbolj priljubljenem družabnem omrežju na svetu se glasi Post to Facebook.

Siri za objavljanje na Twitterju (in v drugih družabnih omrežjih) zahteva poprejšnjo nastavitev sinhronizacije z izbranim uporabniškim računom.

Medtem ko osebna pomočnica Siri Američanom postreže s sporedom bližnje kino dvorane, se moramo na odročnejših koncih sveta zadovoljiti s predvajanjem napovednikov. Če želimo pred obiskom kina preveriti, ali je izbrani celovečerec dobra zamisel, jo nagovorimo s Show me trailer for Don’t Breathe. Siri nemudoma poišče napovednik in ga prenese iz spleta. Da se osebna pomočnica dobro razume z nameščenimi aplikacijami, dokazuje njeno obvladovanje programa Photos. Z ukazom Show me photos from last year nam v njem prikaže zgolj fotografije iz lanskega leta. Poiskati zna tudi predmete na slikah, izraze na obrazu in še kaj bi se našlo.

Ker računalniško življenje sodobnega človeka iz dneva v dan zahteva več diskovnega prostora, je Apple v macOS vgradil namensko orodje za sproščanje prostora. Pripomoček Optimized Storage se skriva pod ikono ugriznjenega jabolka. Po kliku nanjo izberemo About This Mac/Storage/Manage, nakar se nam v levem stolpcu izpišejo priporočila Recommendations, v desnem pa izbire Store in iCloud, Optimise Storage, Empty Trash Automatically in Reduce Clutter. Z njimi sprostimo prostor na krajevnem disku, tako da obdržimo le najnovejše fotografije in video posnetke, iz shrambe odstranimo že prebavljeno vsebino, koš samodejno lajšamo z brisanjem starejših (od 30 dni) predmetov in se znebimo ročno izbranih datotek.

Slika v sliki (PiP) je še ena zmožnost, ki jo je macOS podedoval od mobilnega iOSa. Gre za priročno funkcijo, ki nam ob ogledu (pomanjšanega) video posnetka omogoča delo z elektronsko pošto, branje spletnih vsebin, udejstvovanje v družabnih omrežjih in podobno. Zmožnost za zdaj deluje le v spletnem brskalniku Safari in na izbranih spletiščih. Tako lahko v spletni videoteki YouTube na izbranem video posnetku z dvojnim desnim klikom prikličemo izbiro Enter Picture-in-Picture, ki nam video odlepi z osnovnega zaslona in ga pomanjšanega postavi v kot. Video posnetek se predvaja v ospredju, ne glede na dogajanje v ozadju. Med predvajanjem nemoteno nadaljujemo z delom, menjamo zaslone, zapiramo in odpiramo aplikacije in drugo.

Orodje Optimized Storage nam olajša upravljanje diska in pomaga sprostiti dragocen prostor, ki ga zasedajo potencialno nepotrebne datoteke.

Dodatno vrednost operacijskemu sistemu macOS Sierra predstavljajo zavihki, ki jih poslej najdemo povsod. Gneče na zaslonu se z njimi med drugim znebimo pri načrtovanju poti v programu Maps ter pri odjemalcu elektronske pošte Mail. Zavihki delujejo tudi v aplikacijah tujih avtorjev. Če jih slednji ne posodobijo, jih uporabimo, tako da najprej odpremo želena okna, nato izberemo Window/Merge All Windows. Odprta okna se združijo v enoten prikaz z zavihki, pod izbiro Windows pa se naselijo zavihkom namenjeni ukazi, kakršen je Move Tab to New Window, ki posamezen zavihek iz skupnega prenese v novo okno.

Gledanje lebdečega video posnetka nam omogoča zmožnost PiP oziroma Slika v sliki.

Kot vedno doslej je Apple z novo večjo posodobitvijo namiznega operacijskega sistema prevetril tudi večino lastnih, poprej naloženih aplikacij. Prenovljena programska zbirka fotografij Photos je po novem opremljena z zmožnostjo Memories, ki prečeše zbirko slik, prepozna več kot 4000 predmetov na njih, razbere različne izraze na obrazih ljudi in druge podrobnosti ter opremi posamezne fotografije z ustreznimi oznakami za lažje iskanje. Po zbirki tako lahko med drugim iščemo slike s torto, z morja in vse nasmejane trenutke. Aplikacijo za neposredno sporočanje Messages so v Cupertinu oplemenitili z velikimi smeški, predvajanjem video posnetkov in prikazom spletnih povezav, ki med drugim omogočajo uporabo animiranih sličic GIF in poživijo še tako dolgočasen pogovor. Posebnost so znaki Tapback, ki jih napisanemu odgovoru dodamo z dotikom sporočila in izbiro želene podobe. Nekje ob strani je tudi zmožnost za manjšo ciljno skupino, namenjena lastnikom jabolčne pametne ure. Auto Unlock uporabi informacije o lokaciji z ure Apple Watch za odklepanje dežurnega Maca, ne da bi bilo treba uporabniku vpisati uporabniško ime in ustrezno geslo.

Zavihke v operacijskem sistemu macOS Sierra omogoča praktično sleherna aplikacija, a najbolj naravno je delo z njimi v namensko prilagojenih programih, kakršen je Applov zemljevid Maps.

Novosti v operacijskem sistemu macOS Sierra z naštetimi v članku ni konec, saj bomo uporabniki v prihodnjem letu deležni tudi novega datotečnega sistema Apple File System (APFS), ki bo hitrejši, varnejši in stabilnejši od dosedanjih izbir. Gre za največjo spremembo jabolčnega datotečnega sistema v zadnjih tridesetih letih, zato si bo Apple pri testiranju vzel čas. Razvijalci ga dobijo skupaj z operacijskim sistemom macOS Sierra, medtem ko bomo navadni smrtniki bržkone morali počakati na izid naslednika, ki bo APFS privzeto uporabljal. Več o njem ob letu osorej.

Spomini Memories v programu Photos iz pozabljenih fotografij pričarajo aktualne in dinamične filmčke, ob katerih se bodo zagotovo zabavali (vsaj) vsi vpleteni.

Osrednja pridobitev programa za neposredno sporočanje so hitri odgovori Tapback in veliki smeški.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji