Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Januar 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Sony VAIO AW11Z/B

Sonyjev računalnik VAIO AW11Z/B ni prenosnik v pravem pomenu besede, saj gre za mrcino z 18,4-palčnim zaslonom. Glede na velikost je njegova teža (3,9 kg) pravzaprav še kar znosna. Po zaslugi manj kot 4 cm debelega ohišja in dopadljivega oblikovanja je tudi na pogled precej vabljivejši kot večina 17-palčnih modelov, ki jih ponujajo tekmeci.

Sony VAIO AW11Z/B

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 160.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 128.

Trajanje delovanja: 1 ura 34 minut.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 6.

Mere: 28,9 × 43,7 × 3,8 cm, 3,9 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo, 2,5 GHz, 4 GB RAM, 320 GB disk × 2, WLAN 802.11 a/b/g/Draft-N.

Zaslon: 18,4-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.

Cena: 2400 EUR.

Prodaja: CHS, www.chs.si, Alterna, www.alterna-i.si.

Za: Zaslon. Zmogljivost. Snemalnik blu-ray.

Proti: Mere, cena.

Ta velikan je zasnovan na novem dvojedrnem procesorju Core 2 Duo T9400, ki tiktaka s frekvenco 2,5 GHz. Pri delu procesorju pomaga kar 4 GB pomnilnika, za trajno shranjevanje podatkov pa ima vgrajena dva diska, vsak lahko shrani 320 GB. Prostora torej zlepa ne bo zmanjkalo. AW11Z/B je eden prvih prenosnikov na slovenskem trgu z optično enoto, ki zmore zapisovati podatkovne ploščke blu-ray. Teh nosilcev sicer v naših trgovinah še ni na pretek.

Na tako velikem zaslonu pričakujemo tudi sliko visoke ločljivosti. K sreči 1920 × 1080 pik na tem prenosniku ni utrudljivo za uporabnikove oči. Prikaz grafike je naloga kartice nVIDIA GeForce 9600M GT, ki pri svojem delu blesti. Zaradi te kartice se je AW11Z/B uvrstil med redke prenosnike, ki so pri preizkusu s programom 3DMark 2001 dosegli več kot 30.000 točk. Tudi rezultati drugih hitrostnih preizkusov so pričakovano v samem vrhu. Ob tako posrečeni kombinaciji zmogljivosti in obilice diskovnega prostora se zdi prenosnik kakor nalašč za montažo videa v ločljivosti HD.

AW11Z/B je bogato opremljen z vmesniki. Trije vmesniki USB so za sodobni prenosnik sicer običajni, vendar so na voljo še firewire, VGA in HDMI, kot se za prenosnik z enoto blu-ray spodobi. Za komuniciranje z drugimi napravami so vgrajeni modem, ožičena in brezžična omrežna kartica ter bluetooth.

Ker ta računalnik ni namenjen za pogosto prenašanje, je tudi vgrajeni akumulator sorazmerno skromen. Če dodamo še velike porabnike (zaslon in grafična kartica, pa tudi dva diska), od akumulatorja ne moremo pričakovati kaj več kot dobro uro in pol delovanja. Tipkovnica je podobna tistim, ki jih imajo Applovi MacBooki (po novem pa tudi MacBooki Pro), ni pa osvetljena. Ker je prostora več kot dovolj, je tipkovnici dodan številski del. Sledilna ploščica je malce premaknjena na levo in to utegne marsikoga motiti.

Bogata strojna oprema si zasluži dostojno programje. Poleg operacijskega sistema Windows Vista za rabo v domačem okolju najdemo na disku še kopico Sonyjevih in drugih, tudi plačljivih programov za delo s prenosnikom (Adobe Acrobat Standard, Photoshop Elements in Premiere Elements, Microsoft Works 9). Omenimo še program za zapisovanje na nosilce blu-ray ter program za prikazovanje filmov, posnetih na teh nosilcih. Za varno delo je priložena paket za spletno varnost podjetja McAfee. Žal mu po 60 dnevih rabe poteče naročnina na virusne podpise.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji