Sony DSC-H3

Objavljeno: 18.12.2007 15:20 | Avtor: Žiga Veber | Kategorija: Digitalni fotoaparati | Revija: December 2007 | Teme: nenehni testi

Sony je družino aparatov z velikim razponom goriščnice nekako razdelil na tiste zmogljivejše (DSC-H9, DSC-H7) in tiste bolj dostopne, h katerim sodi DSC-H3.

Čeprav kakovost plastike, iz katere je grajeno ohišje, ni ravno na zavidljivi ravni, je aparat sestavljen razmeroma lepo in natančno. Ergonomija je povprečna, moti predvsem gumb za pregledovanje slik, ki je pomaknjen preveč na sredino zadnje strani aparata in zato ljudem z manjšimi dlanmi težko dostopen. Menuji so enostavni in pregledni, morda je malo premajhna le pisava na njih. Očitnejša je tudi počasnost med pregledovanjem slik, še posebej med približevanjem. Med zajemanjem fotografij aparat ne povzroča težav, izvrstno pa deluje tudi prepoznavanje obrazov. Ob močnejši svetlobi manjka, predvsem zaradi le povprečnega zaslona, dodatno iskalo. Poleg stabilizacije slike je dodatna zaščita proti "stresenosti" fotografij tudi možnost izbire visoke občutljivosti tipala, vse do ISO 3200. Vendar so pri taki občutljivosti slike le pogojno uporabne, predvsem zaradi premočnega zmanjševanja zrnatosti (noise reduction). Ob tako visoki vrednosti ISO obljublja izdelovalec domet bliskavice kar 14 m. To sicer drži, vendar lahko le spet zapišemo prej omenjeno, le pogojno uporabo takih izdelkov. Sicer pa je kakovost fotografij za ta cenovni razred solidna, enako velja tudi za objektiv, ki se ponaša z 10-kratnim zumom. Aparatu je priložena sončna zaslonka, ki je sestavljena iz dveh delov. Prvi rabi kot nastavek, ki ga privijemo na objektiv, nanj pa nato pritrdimo sončno zaslonko (ali kak drug dodatek). Bolj kot k svojemu prvotnemu namenu pa sončna zaslonka pripomore k lažjemu držanju fotoaparata, poleg tega je že sam nastavek izvrstna zaščita objektiva. Težave nastanejo le pri fotografiranju z bliskavico, ko pri širokokotnem zajemanju posnetkov nastavek (tudi brez sončne zaslonke) pusti senco na dnu fotografije in ga je treba sneti. S tem pa izgubimo izboljšan oprijem, dobrodošlo zaščito in nekaj časa.

Zakup člankov

Za daljši zakup pregleda člankov je potrebno biti prijavljen.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki