Objavljeno: 18.12.2007 15:20 | Avtor: Žiga Veber | Monitor December 2007 | Teme: nenehni testi

Sony DSC-H3

Sony je družino aparatov z velikim razponom goriščnice nekako razdelil na tiste zmogljivejše (DSC-H9, DSC-H7) in tiste bolj dostopne, h katerim sodi DSC-H3.

Čeprav kakovost plastike, iz katere je grajeno ohišje, ni ravno na zavidljivi ravni, je aparat sestavljen razmeroma lepo in natančno. Ergonomija je povprečna, moti predvsem gumb za pregledovanje slik, ki je pomaknjen preveč na sredino zadnje strani aparata in zato ljudem z manjšimi dlanmi težko dostopen. Menuji so enostavni in pregledni, morda je malo premajhna le pisava na njih. Očitnejša je tudi počasnost med pregledovanjem slik, še posebej med približevanjem. Med zajemanjem fotografij aparat ne povzroča težav, izvrstno pa deluje tudi prepoznavanje obrazov. Ob močnejši svetlobi manjka, predvsem zaradi le povprečnega zaslona, dodatno iskalo. Poleg stabilizacije slike je dodatna zaščita proti "stresenosti" fotografij tudi možnost izbire visoke občutljivosti tipala, vse do ISO 3200. Vendar so pri taki občutljivosti slike le pogojno uporabne, predvsem zaradi premočnega zmanjševanja zrnatosti (noise reduction). Ob tako visoki vrednosti ISO obljublja izdelovalec domet bliskavice kar 14 m. To sicer drži, vendar lahko le spet zapišemo prej omenjeno, le pogojno uporabo takih izdelkov. Sicer pa je kakovost fotografij za ta cenovni razred solidna, enako velja tudi za objektiv, ki se ponaša z 10-kratnim zumom. Aparatu je priložena sončna zaslonka, ki je sestavljena iz dveh delov. Prvi rabi kot nastavek, ki ga privijemo na objektiv, nanj pa nato pritrdimo sončno zaslonko (ali kak drug dodatek). Bolj kot k svojemu prvotnemu namenu pa sončna zaslonka pripomore k lažjemu držanju fotoaparata, poleg tega je že sam nastavek izvrstna zaščita objektiva. Težave nastanejo le pri fotografiranju z bliskavico, ko pri širokokotnem zajemanju posnetkov nastavek (tudi brez sončne zaslonke) pusti senco na dnu fotografije in ga je treba sneti. S tem pa izgubimo izboljšan oprijem, dobrodošlo zaščito in nekaj časa.

Aparat omogoča ročno nastavitev hitrosti zaklopa, vrednosti ISO in odprtosti zaslonke, vendar vedno lahko izbiramo le med dvema vrednostma odprtosti zaslonke, največjo in najmanjšo. Na težavo naletimo tudi pri možnosti ročnega ostrenja, ki je aparat pravzaprav ne ponuja, izbiramo lahko le med vnaprej določenimi razdaljami ostrenja (0,5 m, 1 m, 3 m, 5 m, 7 m in neskončno), brez vmesnih stopenj. Zares uporabna bo za večino uporabnikov verjetno le nastavitev neskončno, predvsem pri slikanju panoramskih in zelo oddaljenih objektov pri slabi svetlobi. Omogoča pa DSC-H3 tudi "bracketing", korake osvetlitve fotografij pa lahko nastavljamo od ?1/3 do ?2.

Sony se pohvali tudi z možnostjo neposrednega pregledovanja fotografij na televizorjih visoke ločljivosti (video posnetki so standardne ločljivosti), vendar zamolči to, da je treba poseči po dodatnem kablu, ki kompletu ni priložen in vsekakor ni poceni (skoraj 45 evrov).

Nekaj ročnih nastavitev je žal delno zaklenjenih in na trenutke ni najhitrejši, vendar je Sony DSC-H3, upoštevaje razmeroma nizko ceno 279 evrov, zmogljiv in vsestransko uporaben aparat solidne kakovosti.

Sony Cybershot DSC-H3

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 8,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-380 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-4,4; ostrenje 50 cm-neskončno (makro 2 cm); domet bliskavice 7 m; ISO: samodejno ali ročno (100-3200).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Partnerji Sony, www.sony.si.

Cena: 299 EUR.

Za: Ugodna cena, oprijem ob uporabi sončne zaslonke.

Proti: Počasnost med pregledovanjem slik, ni priloženega kabla HD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji