Objavljeno: 27.5.2014 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2014 | Teme: nenehni testi

Sony CyberShot WX80

CyberShot WX80 je žepni aparat zelo kompaktnih mer, katerega objektiv se lahko pohvali z zelo dobrim razponom goriščnic v zelo uporabnem območju. Majhno in kakovostno ohišje, zanimiv objektiv in razmeroma slab zaslonček so prva opažanja.

Podobno kot ohišje je tudi kakovost tipk razmeroma dobra, pa tudi kolesce na 4-smerni tipki pozitivno preseneti, pa čeprav deli aparata na prvi pogled niso tako kakovostni. Dober vtis pokvari omenjen nekoliko slabši zaslon, ki poleg prenizke ločljivosti razočara tudi s slabo kotno vidljivostjo. To aparatu še posebej zamerimo, ker sicer daje vtis nekoliko naprednejšega izdelka, saj ima tudi povezavo Wi-Fi, ob pomoči katere lahko fotografije prenašamo na druge naprave. Morda so v Sonyju le preveč resno vzeli možnost upravljanja ob pomoči pametnega telefona, bi lahko v šali zapisali. Poleg tega WX80 omogoča tudi prenos različne glasbe prek računalnika na sam aparat.

Menuji so za odtenek manj pregledni kot pri primerljivih aparatih, a Sony omogoča tudi preklop v enostavni “easy” način, ki omogoča le spreminjanje velikosti zajetih fotografij. Kljub temu je še vedno omogočeno zajemanje videa v polni visoki ločljivosti, sprožimo ga z namensko tipko. Precej priročno za manj vešče uporabnike, ki se bojijo neželene sprožitve kakšne možnosti, ki bi utegnila pokvariti posnetke.

Stabiliziran objektiv ponuja precej širok kot zajema pri 25 mm in se povzpne vse do 200 mm ter postreže s presenetljivo ostrimi rezultati. Omogoča le eno hitrost približevanja, ki se med zajemanjem videa nekoliko upočasni, a možnost optičnega zumiranja ostaja.

Tudi tipalo se glede na velikost dobro odreže in omogoča tudi uporabo precej visokih občutljivosti do ISO 12800, pri občutljivostih, višjih od ISO 6400, pa po zajemu fotografije zajame več fotografij in jih uporabi za matematične operacije, namenjene odstranjevanju zrnatosti fotografij.

Gre za precej prijeten aparat, ki mu najbolj zamerimo slab zaslonček in nekaj obotavljanja po vklopu, saj  nekateri drugi modeli po vklopu omogočajo hipnejšo rabo. A tudi to ne skazi splošnega vtisa o dobrem žepnem modelu, ki sodi med boljše svoje vrste. To nakazuje tudi razmeroma visoka cena.

Sony CyberShot WX80

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,2 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25–200 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,3–6,3; ostrenje 5 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 4,2 m; ISO: samodejno  ali ročno (100–12800).

Prodaja: www.sony.si.

Cena: 150 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Mere in masa, široki kot, kakovost kolesca in tipk, »easy mode« za manj vešče.

✗    Slab zaslon, le ena hitrost zumiranja, razmeroma visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji