Objavljeno: 27.5.2014 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2014 | Teme: nenehni testi

Sony CyberShot WX350

Sony WX350 je trenutno optično najzmogljivejši žepni aparat, ko govorimo o razponu goriščnic. Pohvali se lahko tudi z zelo kakovostnim ohišjem, ki je tudi precej prijetno oblikovano.

Kombinacija zaobljenih robov in ravnih ploskev mu daje videz, kot bi prišel iz rok jabočnih oblikovalcev, še posebej v tokrat preizkušeni beli inačici. Njegovo ohišje je poleg dobrega videza tudi zelo kakovostno, enako velja za dobro izbočeno kolesce, ki združuje 4-smerno tipko. Tam bomo sicer zaman iskali možnost, namenjeno makro fotografiji, saj aparat takšno fotografiranje prepozna samodejno. Četudi bi nekateri utegnili to možnost pogrešati, je to, da je ni, po našem mnenju dobro.

Upravljanje je precej enostavno in vstopni menu je razdeljen na 5 pravokotnikov, ki zastopajo možnosti, ki so po izbiri na voljo tudi na zgornjem delu zaslona. Zaslon je tu veliko bolj kakovosten kot pri modelu WX80, čeprav ne premore vrtoglave ločljivosti. Resda je na voljo tudi hitri menu, ki omogoča dostop do pomembnejših nastavitev, a je na spodnjem delu zaslona.

Pohvalna je odzivnost in hitrost delovanja aparata, za to naj bi bil zadolžen nadvse zmogljiv procesor, kakršnega najdemo tudi v najzmogljivejših kamerah Alpha 7 in 7R. Tako omogoča aparat tudi zelo hitro zaporedno zajemanje posnetkov, najpomembnejši pa je ravno splošni vtis, ki ga prinašata hitrost in odzivnost.

Zmogljiv objektiv ponuja goriščnice od 25 do 500 mm in se ponaša z izjemno zmogljivo stabilizacijo slike za ta razred, ki je kos veliki povečavi. Zelo dobro se izkaže tudi ostrenje med zajemanjem kakovostnega videa pri ločljivosti 1080 vrstic. Tudi hitrost povečave je tu dvostopenjska, popačenja objektiva pa so po celotnem razponu zelo majhna. Nekoliko mu zamerimo le povprečen makro, ki deluje od 5 cm naprej.

Zelo dobro se izkaže tudi tipalo, ki mu je zmogljiv procesor prav tako v pomoč, predvsem pri višjih občutljivostih, ko je treba odstranjevati zrnatost ob pomoči več posnetkov. Do občutljivosti ISO 1600 se odreže zelo dobro in fotografije, zajete pri tej občutljivosti, so primerne tudi za srednje povečave počitniških fotografij. Ročno lahko izbiramo le občutljivosti do ISO 3200, čeprav aparat po potrebi izbere tudi občutljivosti do ISO 12800.

Gre za zelo zmogljiv žepni model, ki je tudi polno opremljen z dodatki, kot so Wi-fi in NFC. Njegova cena je z 250 evri za ta razred visoka, a aparat obenem tudi zares veliko ponuja. Nekatere njegove zmogljivosti so višje kot pri kateremkoli konkurentu.

Sony CyberShot WX350

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 18,2 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25–500 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,5–6,5; ostrenje 5 cm–neskončno; domet bliskavice 4,3 m; ISO: samodejno  ali ročno (100–12800).

Prodaja: www.sony.si.

Cena: 250 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Majhen aparat z zelo zmogljivim objektivom, stabilizacija slike, oblikovanje, ostrenje, 2 hitrosti zumiranja, popačenja objektiva, kakovostno kolesce.

✗    Le samodejni makro.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji