Objavljeno: 27.5.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2014 | Teme: nenehni testi

Sony CyberShot W810 in W800

Ta mesec smo od Sonyja dobili na preizkus kar nekaj fotoaparatov, najbolj podobna pa sta si W810 in W800. Na prvi pogled ju je praktično nemogoče ločiti, edina razlika med njima je v objektivu. Sicer gre za žepna aparata preproste oblike z dovolj kakovostnim ohišjem, ki je za malenkost odebeljeno na desni strani, tako da je občutek pri delu z njima za odtenek boljši kot pri večini majhnih žepnih aparatov. Tipk je dosti malo. Aparata sta seveda namenjena manj zahtevnim uporabnikom, je pa lepo videti samostojno tipko za zajem videa.

Ravno ta je edina večja hiba aparatov, saj zmoreta zajeti video le pri ločljivosti 720p. Po eni strani bo to marsikateremu uporabniku sicer dovolj, a je danes na voljo že polno pametnih telefonov, ki brez težav zajemajo video pri ločljivosti 1080p. Kakovost fotografij je dovolj dobra, tipalo ima sicer res visokih 20 milijonov pik. Najvišja občutljivost, ki jo zmore tipalo aparatov, je ISO 3200, šum je pri aparatih tega zmogljivostnega oziroma cenovnega razreda nekje v povprečju.

Kot smo omenili, je edina razlika med modeloma v objektivu. Pri cenejšem, W800, se razteza od dovolj širokih 26 mm pa do 130 mm (ima torej petkratni zum), dražji, W810, pa pridobi še dodatnih 26 mm na tele območju. Gre torej do 156 mm (šestkratni zum). O tem, kako pomembna je razlika, se bo odločil vsak sam, nam se sicer ne zdi pretirano, po drugi strani pa je tudi razlika v ceni dovolj majhna, da lahko mirne vesti vzamemo dražji model z dodatnimi milimetri. Aparata imata žal le elektronsko stabilizacijo slike, a je to v tem cenovnem segmentu dokaj običajno, obenem pa tudi objektiva še ne sežeta predaleč na tele območje, kjer je optična stabilizacija zares nujna.

Ročnih nastavitev seveda ni ravno veliko, programi fotografiranja so očitno prilagojeni manj veščim uporabnikom. Tako najdemo poleg drugih še Intelligent Auto, Program Auto in Easy Shooting, korak več pa ponuja program za izbiro prizorišč (portret, narava, šport itd.). Seveda imata aparata zajete tudi učinke oziroma filtre, kjer se lahko naknadno igramo s fotografijo ali videom.

Sonyjev dvojec W800 in W810 je namenjen vsem, ki si želijo preprostega fotoaparata po ugodni ceni. V primerjavi z zmogljivimi pametnimi telefoni je njuna prednost v objektivu z zelo koristnim območjem zuma. Razlika v ceni je dovolj majhna, da bi večini uporabnikov raje priporočili malenkost dražji model, a bo marsikdo povsem zadovoljen tudi s cenejšo alternativo.

Sony CyberShot W800

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 20 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 26–130 mm (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,5–6,5; ostrenje 5 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno ali ročno (100–3200).

Prodaja: www.sony.si.

Cena: 99 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Cena.

✗    Video le 720p.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji