Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Sony Cybershot DSC-WX1

Mali Sony dokazuje, da je strup v majhnih stekleničkah. Ne le, da je zaprt v izredno ličnem in kompaktnem ohišju, je tudi do potankosti napolnjen s praktično vsem, kar si lahko sodobni uporabnik takšnega aparata zaželi.

Kakovostno ohišje je izdelano iz aluminija in je v mnogih pogledih zelo premišljeno sestavljeno. Tako bo na primer pri fotografiranju z bliskavico uporabnik le stežka položil prst čez njo, saj je ta umaknjena na sredino. Ergonomija sicer nekoliko šepa, predvsem ko govorimo o enoročnem fotografiranju, vendar je pri tako majhnem aparatu nasprotno nemogoče.

Na zgornji strani aparata najdemo poleg sprožilca in tipke za vklop še miniaturno tipko za spreminjanje hitrosti zajemanja fotografij. Na zadnji strani najdemo vrtljiv gumb za izbiro programa, pod njim pa je štirismerna tipka, ki deluje ob pritisku nekoliko ceneno, pa tudi na pogled bi bila lahko pri premijskem aparatu videti bolje. Prav tako se zaslon velikosti 2,7 palca žal ne more pohvaliti z visoko ločljivostjo, saj vsebuje le 230.000 pik, to pa je za današnje čase žal povprečno. Kljub temu povsem zadovoljuje potrebe uporabnika, bolj pa zmoti njegova rahla občutljivost za pritiske.

Širokokotni objektiv nam pomaga izpostaviti bližnje objekte, kljub (pre)visoki občutljivosti ISO 3200 pa zrnatost ni pretirana.

In od tu naprej gre večina stvari le navzgor. Malček se lahko pohvali z izjemnim objektivom, skritim v miniaturnem ohišju. Ta omogoča širok kot zajema 24 mm, razmeroma veliko 5-kratno povečavo, povrhu vsega pa fotografij sodčkasto praktično ne popači. Dobra je tudi ostrina, čeprav bi si na robovih slike včasih morda zaželeli nekoliko večje. Objektiv se lahko pohvali še z dovolj veliko odprtostjo zaslonke f2,4, zapostaviti pa ne gre niti dobre stabilizacije slike.

Za objektivom stoji odlično tipalo Exmor R CMOS, ki so mu v primerjavi z nekaterimi predhodnimi modeli zmanjšali ločljivost na 10 megapik, zato so fotografije pri občutljivosti ISO 3200 za žepni aparat presenetljivo dobre. Kombinacija objektiva in tipala je za žepni razred izjemna.

Programski del aparata prepozna nasmeške, mogoče je celo izbirati med tremi občutljivostmi, na zaslonu pa je z drsnikom prikazana oddaljenost do dovolj izrazitega nasmeška. DSC-WX1 prepozna tudi fotografirano sceno in je večinoma odziven aparat, razen ko ima preveč dela s procesiranjem.

Bolj vešči uporabniki bodo navdušeni nad tehničnimi zmogljivostmi, manj vešči pa se lahko zlahka prepustijo njegovemu "Easy" načinu in prestižnemu ohišju, zaradi česar cena 319 evrov ne bi smela prestrašiti nikogar, ki je za žepni aparat pripravljen nekaj odšteti.

Sony Cybershot DSC-WX1

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 10 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-120 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,4-5,9; ostrenje 5 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 5 m; ISO: samodejno ali ročno (160-3200).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Partnerji Sony, www.sony.si.

Cena: 319 EUR.

Za: Kakovostno in kompaktno ohišje, širokokotni objektiv z dovolj velikim razponom, zmogljivost in opremljenost, odzivnost.

Proti: Zaslon povprečne ločljivosti nekoliko občutljiv za pritisk, oteženo enoročno fotografiranje, kakovost štirismerne tipke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji