Objavljeno: 2.11.2006 12:55 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Oktober 2006 | Teme: nenehni testi

Sony Cybershot DSC-W50

Sonyjev novinec DSC-W50 je predstavnik žepnih aparatov za vsakdanjo rabo. Odlikuje ga dovršena oblika, velik zaslon LCD ter možnost dokupa številnih dodatkov.

Dobre lastnosti pa aparat skriva tudi "pod pokrovom". Vklopi se skorajda v hipu. Pohvalno hitro je tudi zajemanje posnetkov, saj je čas, ki preteče od pritiska na gumb sprožila do dejanskega zajema motiva ugodno kratek. Ostrenje je hitro in zanesljivo, v temnejših razmerah zajemanja posnetkov na pomoč še dodatno priskoči lučka za osvetljevanje motiva.

Zaslon LCD zaseda dobršen del hrbta aparata. Kljub razmeroma nizki ločljivosti 115.000 pik je slika na njem jasna in vidna tudi v nadpovprečno svetlih (sončnih) razmerah. Ob njem najdemo običajen nabor tipk za izbiro funkcij in navigacijo po menuju. Aparat kljub majhnosti dobro leži v desnici, tako da je delo z njim prijetno. Omenimo še optično kukalo, ki pride prav v tistih redkih trenutkih, ko prek zaslona LCD ni mogoče izbirati motiva.

Aparat ne pozna povsem ročnih nastavitev, a vendarle lahko vplivamo na kar nekaj parametrov. Razpon ISO je v območju 80-1000; to je veliko, a so že posnetki pri ISO 400 opazno zrnati, višje vrednosti pa kljub dodatnemu algoritmu za zmanjševanje šuma ne ustvarjajo kaj prida uporabnih posnetkov. Izberemo lahko še temperaturo bele barve izmed vnaprej pripravljenih vrednosti, ročnega zajema pa ne pozna. Možno je hitro zaporedno zajemanje posnetkov, dodatno pa je na voljo tudi način "multi-burst", ki lahko zajame 16 posnetkov s hitrostjo 7,5, 15 ali 30 (!) posnetkov vsako sekundo, vendar pri nizki ločljivosti 704 × 528.

Posnetki se shranjujejo na Sonyjeve pomnilniške kartice vrste Memory Stick Duo. Napajanje zagotavlja litij-ionska baterija, iz katere aparatu kljub razmeroma majhni zmogljivosti baterije uspe iztisniti več kot 300 posnetkov. Baterijo polnimo v priloženem polnilcu, aparat pa odlikuje tudi hiter vmesnik USB 2.0 za pretok fotografij v računalnik.

Zajetim posnetkom ne gre očitati veliko. Barvna pravilnost je dobra, le natančnejši bodo morda opazili, da je na nekaterih posnetkih včasih preveč poudarjen rdeč podton. Aparat omogoča nastavitve dveh stopenj stiskanja posnetkov, nastavitev kontrasta in ostrine. S tem si lahko pomagamo pri prilagoditvi posnetkov našemu okusu.

Skratka, gre za dober aparat s primerno ločljivostjo, naborom funkcij in kakovostjo posnetkov za nezahtevnega uporabnika, ki mu bo všeč tudi ugodna cena.

Sony Cybershot DSC-W50

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 6 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,2; ostrenje 0,5 m-neskončno (2 cm-50 cm makro); čas od 1/1000 do 2 s; domet bliskavice do 4,2 m; razpon ISO: samodejno, 80, 100, 200, 400, 800, 1000.

Cena: 63.990 tolarjev.

Prodaja: partnerji Sony, www.sony.si.

Za: Hitrost delovanja, vzdržljivost baterije, ugodna cena.

Proti: Šum pri višjih vrednostih ISO.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji