Objavljeno: 9.8.2005 16:42 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Junij 2005 | Teme: nenehni testi

Sony Cybershot DSC-T7

Tržišče majhnih, žepnih digitalnih fotoaparatov očitno cveti, vsaj če lahko sklepamo po številu tovrstnih modelov. Prav vsak izmed resnih izdelovalcev ima v svojem programu vsaj en tak model, tako da pionirjem na tem področju (Pentax, Casio, Canon) nikakor ni dolgčas.

Pred časom je prijetno osvežitev med žepnimi modeli prinesel Sony, s svojim modelom T1 - zelo tankim fotoaparatom z velikim zaslonom LCD in kar dobrimi zmogljivostmi. Tokrat preizkušeni model T7 sodi v isto serijo, vendar više. Zaslon je enako velik (2,5 palca oz. 63 mm po diagonali), enaka je tudi ločljivost tipala (5,1 megapik), vendar je fotoaparat še precej bolj prijetnih, žepnih potez. Je zelo tanek - s slabim centimetrom morda celo nekoliko preveč. Nespretne roke namreč včasih zgrešijo sprožilec in gumb za zum (trikratni), predvsem pa je zmanjkalo prostora za povezovalne priključke (USB, video out in napajanje), ki so na voljo na posebnem nastavku.

Za vklop je na voljo običajen gumb, ali pa ga vklopimo s potegom pokrova na sprednji strani. Vklop je trenuten, saj lahko že skoraj v istem trenutku tudi pritisnemo na sprožilec. Tudi samo ostrenje in priprava na fotografiranje sta zelo hitra, edine upočasnitve smo deležni, če se odločimo uporabiti predblisk (zaradi odprave efekta rdečih oči).

Izkaže se, da je pokrovček, ki služi vklopu, precej mehak in se hitro premakne, ko fotoaparat pospravljamo v žep ali vzamemo iz njega. In nam tako z vklopljenim fotoaparatom troši energijo, ki je že tako ali tako ni v izobilju. Poln litijev akumulator nam je zadostoval za približno 60 fotografij, večinoma brez bliskavice, in nekaj minut pregledovanja le teh.

Hitrost proženja gre do določene mere na račun kakovosti, saj smo med preizkušanjem občasno naleteli tudi na neostre izdelke, ob makro posnetkih tudi takrat, ko je fotoaparat pred proženjem pokazal, da je ostrina popolna. Za razliko od nekaterih drugih žepnih modelov premore pomožno osvetlitev za ostritev v mraku in tu se ostrenje dobro izkaže. Vsaj na kratke razdalje, kajti mala bliskavica seveda ne more delati čudežev. Za slikanje v mraku smo pogrešali optični okular, ki ga nekateri žepni modeli vendarle imajo in seveda daljši čas osvetlitve, ki znaša največ eno sekundo.

Fotografije so dobre, morda le nekoliko premalo barvno izrazite. Presenetljivo pa je zelena barva (na primer trava) nekoliko premočna. Ročnih nastavitev je nekaj (belina, predosvetlitev, ISO, itd.) toda na zares ročne nastavitve (čas, zaslonka) seveda ne moremo računati. Glede na to, da fotoaparat nima nastavka za stativ, je jasno, da tako zahtevnim uporabnikom niti ni namenjen. Fotoaparat ob uporabo hitrih kartic Memorystick Duo Pro omogoča snemanje videa velikosti 640 × 480 pik s 30 slikami na sekundo, če imamo le počasnejšo kartico, pa bo izdelek veliko slabši (15 slik na sekundo) in predvsem zelo zrnat.

T7 je tipičen "šminkerski" ali morda celo "damski" fotoaparat, ki očara s svojo zunanjostjo in je le povprečen po svojih zmogljivostih.

Sony Cybershot DSC-T7

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 5,1 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-4,4; ostrenje 0,5 m-neskončno (1-20 cm makro); čas od 1/1000 do 1 s; doseg bliskavice do 1,5 m; razpon ISO samodejno, 100, 200, 400.

Cena: 99.900 tolarjev.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 560 65 00.

Za: Majhne mere in velik zaslon LCD, ki je viden tudi na soncu. Trdna izdelava, kljub majhnosti ima optični zum, odličen makro.

Proti: Nima optičnega kukala, ne omogoča natančnih ročnih nastavitev, nekoliko nerodno postavljene nastavitvene tipke, slaba bliskavica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji