Objavljeno: 29.5.2007 02:06 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Maj 2007 | Teme: nenehni testi

Sony Cybershot DSC-H9

Sonyjeva sicer uspešna serija fotoaparatov H se hitro množi, s tokrat preizkušenim modelom smo prilezli že do H9. Pravzaprav je skoraj enak tudi model H7 (pravzaprav Cybershot DSC-H9), razlika je le v velikosti zaslona LCD in možnosti nočnega snemanja, ki ga premore H9, druge specifikacije (razen posledično teže) so povsem enake.

Oba modela prinašata cel kup novosti in izboljšav, najopaznejša pa je tokrat kar 15x optična povečava. Svetlobno tipalo se tokrat ponaša z osmimi milijoni pik klasične velikosti 1/2,5 palca, objektiv pa je Carl Zeissov. Pri tako močni optični povečavi bi lahko nastopila težava, če ne bi fotografirali ob pomoči stojala. V Sonyju so za ta namen namestili nadvse zmogljiv optični stabilizator slike, ki svoje delo opravlja odlično. Za še ostrejšo sliko pa poskrbi še hitrejši čas zajemanja, ki je tudi samo 1/4000 sekunde. Novost v razredu H je tudi Sonyjev "NightShot" (nočno snemanje), ki je skorajda obvezna oprema že vsake video kamere, ne pa tudi še fotoaparata. Tokrat so to tehnologijo uporabili tudi za zajemanje slik, malenkost nerodno je postavljen le infrardeči reflektor (oz. "lučka"), ki je sicer skorajda neopazno postavljen tik ob objektivu. Tako pri bližinskih posnetkih zelo moti senca objektiva, za večje razdalje pa je zmogljivost infrardečega reflektorja preslaba.

Opazna razlika, vsaj v primerjavi z modelom DSC-H2, je tudi velikanski zaslon LCD, ki po diagonali meri kar 7,6 centimetra in se ponaša s primerno ločljivostjo 230.000 pik. Zaslon tokrat ni fiksno pritrjen na ohišje, temveč ga je mogoče nagibati, ne pa tudi obračati (kot, recimo, pri dražjih Canonovih modelih).

Ohišje aparata je nekoliko veliko, vendar lažje od predhodnikov. Kompaktno izdelan in ergonomično oblikovan desni del z nedrsečim materialom poskrbi, da se fotoaparat lepo poda v desnico. Slabše pa so razvrščeni gumbi na samem ohišju. Postavljeni so preveč proti robu in malenkost teže dostopni s palcem. Tudi uporabniški vmesnik ni najbolj posrečen. Z dodatnim kolescem, ki je okrog menujskih tipk, spreminjanje nastavitev lahko postane precej nerodno opravilo, dokler se tega načina ne privadimo.

DSC-H9 ponuja nastavljanje vseh parametrov fotografije. Od odprtosti zaslonke, časa osvetlitve, ročnega ostrenja itd. Občutljivost ISO je mogoče nastavljati od 80 pa do 3200. S tako veliko občutljivostjo velikokrat ni potrebna uporaba bliskavice in je možen zelo hiter zajem slik tudi pri navadni svetlobi. Šum je seveda digitalno odstranjen. To pusti za seboj zelo zrnato sliko in to se pri polni velikosti zelo opazi. Možno je tudi snemanje videoposnetkov v ločljivosti 640 × 480 pik s 30 slikami na sekundo. Med samim snemanjem je možno tudi zumiranje, kar še vedno ni prav pogosta zmogljivost današnjih fotoaparatov.

Kakovosten objektiv poskrbi za lepo ostro sliko, tudi avtomatika se pri ostrenju lepo obnese. V temnejših prostorih si sicer pomaga z dodatno osvetlitvijo, z zelo močno bliskavico, ki ima domet skoraj deset metrov, poskrbi za kakovostne fotografije tudi v zelo temačnih prostorih. Posnetki so lepo barvno pravilni, tudi če se prepustimo avtomatiki (pri normalnih razmerah), pohvaliti pa gre tudi lepo globinsko ostrino.

Velika optična povečava, zmogljivost in kakovost fotoaparata prepriča tudi zahtevnejše uporabnike. Nekoliko nerodna je le uporaba namenskega litijevega akumulatorja ter posebnega kabla za povezljivost z računalnikom. To posledično malenkost omeji prosto uporabo fotoaparata.

Sony Cybershot DSC-H9

Razred: Z veliko povečavo.

Efektivna ločljivost tipala : 8 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 8.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 31-465 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-4,5; ostrenje 0,5 m-neskončno; čas od 1/4000 do 30s; domet bliskavice 9,8 m; razpon ISO: samodejna, 80 100, 200, 400, 800, 1600, 3200.

Prodaja: Partnerji Sony, www.sony.si.

Za: Optična povečava, velik zaslon LCD, fotografiranje v temi.

Proti: Menujske tipke, povezava z računalnikom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji