Objavljeno: 27.6.2006 15:10 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Junij 2006 | Teme: nenehni testi

Sony Cybershot DSC-H2

Sony DSC-H2 je osvežitev modela DSC-H1, ki smo ga v Monitorju preizkusili preteklo jesen. H2 prinaša predvsem izboljšan objektiv (nanj se je tokrat podpisal Carl Zeiss) in svetlobno tipalo, ki ima milijon več pik kot pri predhodniku (6 v primerjavi s 5 pri H1). V nekaterih drugih tehničnih podrobnostih (npr. velikost zaslona LCD) pa je H2 celo manj prepričljiv kot njegov predhodnik.

Ohišje aparata je nekoliko veliko, ne pa tudi težko, zato je prvi vtis nekoliko "plastičen". Resnici na ljubo so nekateri deli ohišja izdelani iz cenene gladke plastike, ki se pri redni rabi vse prehitro oguli. Je pa zato držalo aparata odeto v oprijemljiv material, zato se lepo poda v desnico. Na dosegu palca in kazalca desnice so tudi vse najpomembnejše tipke. To olajša upravljanje. Želeli pa bi si nekoliko preglednejše menuje, saj sta prikazana ikona ali besedilo ob posamezni nastavitvi povečini premajhna za udobno izbiranje.

Največji adut aparata je tako objektiv z 12 × povečavo in dobro svetlobno jakostjo. Pri daljših goriščnih razdaljah delo še dodatno olajša optični stabilizator. Kompozicija posnetka je možna prek elektronskega kukala ali prek zaslona LCD na zadnji strani, ki bi bil glede na velikost aparata lahko tudi večji, večja pa bi bila lahko tudi njegova ločljivost (le 85.000 pik). DSC-H2 poganjata dve bateriji ali akumulatorja velikosti AA, ki naj bi vzdržala od 200 do 400 posnetkov. Uporabljene so pomnilniške kartice vrste MemoryStick Pro, ki so značilne za Sony, za prvo silo pa je na voljo skromnih 32 MB notranjega pomnilnika. Vklop sicer traja 2 sekundi.

Gre za aparat vrste A/S/M. To pomeni, da je možno nastavljanje vseh parametrov fotografije (nastavitev zaslonke, časa osvetlitve ali popolnoma ročen nadzor). Vrednost ISO je mogoče nastaviti vse tja do 1000, vendar so posnetki uporabni le do vrednosti 400 - pri večjih so preveč zrnati. Seveda ne manjka možnost kompenzacije osvetlitve ter druge samoumevne funkcije v tem razredu aparatov. Pohvalili bi še kakovost video posnetkov (640 × 480, 30 slik/s), ki so omejeni le z velikostjo uporabljene pomnilniške kartice.

Aparat se dobro obnese tudi v praksi. Ostrenje je dovolj hitro in zanesljivo, le pri skrajnih tele razdaljah goriščnice se nekoliko upočasni. Močna pomožna lučka za izostritev resda pripomore k dobremu ostrenju v temnih razmerah, vendar je pri fotografiranju bližnjih subjektov (predvsem živih) lahko tudi moteča. Toliko bolj dobrodošla je močna bliskavica, ki ima deklariran domet vse tja do 9 m; to smo preverili tudi v praksi. Barvna zasičenost posnetkov je visoka, še posebej rdeča barva na nekaterih posnetkih že kar nekoliko preveč izstopa. V kombinaciji z dobro ostrino (zahvaljujoč kakovostni optiki) so posnetki v povprečju dovolj dobri tudi za zahtevnejšega uporabnika. Pomembno je še, da je aparat nekoliko cenejši od neposredne konkurence, vendar se razlika porazgubi zaradi dražjih pomnilniških kartic.

Sony Cybershot DSC-H2

Razred: Velika optična povečava.

Efektivna ločljivost tipala: 6 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 8.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-432 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-3,7; ostrenje 0,5 m-neskončno (2 cm-50 cm  makro); čas od 1/1000 do 30 s; domet bliskavice do 9 m; razpon ISO: samodejno, 80, 100, 200, 400, 800, 1000.

Cena: 99.990 tolarjev.

Prodaja: partnerji Sony, www.sony.si.

Za: Ostrenje, stabilizator, kakovost posnetkov.

Proti: Povprečen zaslon LCD, velikost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji