Objavljeno: 26.6.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Julij-avgust 2013 | Teme: foto

Sony Alpha NEX-7

Sony NEX-7 ne spada med najnovejše izdelke te serije, a gre kljub temu za najbolj dovršen Sonyjev brezzrcalnik, ko govorimo o hitrosti dela in dostopnosti funkcij na ohišju. Najzmogljivejši NEX sicer ni opremljen z vmesnikom Wi-fi in ne omogoča nameščanja aplikacij kot novejša modela NEX-5R in NEX-6, a je opremljen z vgrajenim iskalom in visoko zmogljivim tipalom ter robustnim ohišjem iz magnezijeve zlitine.

Ohišje ni le izjemno robustno, temveč tudi opremljeno z masivnim gumijastim držalom in kar tremi kolesci, ki olajšajo upravljanje zahtevnim uporabnikom. Ne manjka pa niti malo morje tipk, ki jim lahko prilagajamo namembnost. Takšno prilagajanje bi bilo dobrodošlo tudi za kolesca, a žal lahko ta le zaklenemo, namembnosti pa jim znotraj določenega programa ni mogoče spreminjati.

Zgoraj najdemo tudi eno izmed prilagodljivih tipk, na zadnji strani pa je tipka za zaklepanje ostrenja in osvetljenost fotografij obkrožena s stikalom, ki ji določa dejanski namen. In na željo uporabnika lahko ta tipka v kombinaciji s tipko pod kolescem na zadnji strani počne celo kaj tretjega. Možnosti določanja bližnjic je veliko, a žal na trenutke delujejo nekoliko neusklajeno. Še posebej zmotijo do uporabnika pretirano prijazni in slikoviti menuji, saj bi si bolj želeli takšne, kot jih najdemo pri modelih Alpha z razporeditvijo možnosti, namenjeno zahtevnejšim uporabnikom.

Na zgornji strani aparata najdemo tudi bliskavico, ki izskoči iz ohišja in ji lahko s prsti spreminjamo naklon ter jo tako zasilno uporabimo za odboje od bližnjih površin namesto zunanje bliskavice, katere priključek je  poleg vgrajene.

Na zadnji strani je poleg nadvse kakovostnega elektronskega iskala s samodejnim vklopom tudi zaslonček, ki mu lahko prilagajamo naklon. To pride prav predvsem pri zajemanju videa, ki mu je namenjena tipka na zadnji strani držala zgoraj. Kakovost videa je vrhunska, pa tudi ostrenje deluje natančno in zvezno.

Enako velja tudi pri zajemanju fotografij, ki jih lahko na splošno zelo odzivni NEX-7 zajame tudi do 10 na sekundo. Njihova kakovost je prav tako vrhunska, čeprav tistim, ki so shranjene v načinu JPG, ni mogoče popolnoma izklopiti odstranjevanja zrnatosti. Tako je za najfinejše podrobnosti treba poseči po formatu RAW, ko sedmica pokaže vseh 24 megapik v najlepši luči. Tipalo sicer v velikostnem razredu APS-C po kakovosti ne zaseda več prestola, a se kljub temu odreže zelo dobro. Nekoliko zmoti le samodejno prilagajanje občutljivosti, ki je omogočeno le do vrednosti ISO 1600, čeprav tipalo ponuja tudi občutljivost ISO 16000.

Gre torej za nadvse kakovosten in prilagodljiv aparat, skrit v majhnem ohišju. Na strani kakovosti mu težko kaj očitamo, nekatere rešitve pa bi si mnogi želeli izpeljane nekoliko drugače. Stane 1241 evrov in je torej precej drag, a ker je na trgu že slabi dve leti, bi bilo, če se vam ne mudi, morda pametno počakati na naslednika.

Sony Alpha NEX-7

Razred: Fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: 6000 × 4000, 4240 × 2832, 3008 × 2000.

Efektivna ločljivost tipala: Efektivno 24,3 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,4 × 15,6 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Prodaja: www.sony.si.

Cena s kit objektivom: 1241 EUR.

✓    Kakovost ohišja, dosegljivost funkcij na ohišju, upravljanje in število kolesc, ločljivost tipala, vrhunsko iskalo.

✗    Cena, samodejni ISO samo do 1600, nima pomnilnika uporabniških nastavitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji