Sony Alpha A33

Objavljeno: 26.10.2010 | Avtor: Žiga Veber | Kategorija: Digitalni fotoaparati | Revija: Oktober 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon je leta 1995 predstavil novost v svetu analogne profesionalne fotografije, ko je trgu ponudil aparat EOS 1N RS, ki je v hitrem načinu ponujal za analogne čase zelo hitro zajemanje fotografij s kar 10 slikami na sekundo. To jim je uspelo z zamenjavo pomičnega zrcala klasičnega sistema SLR, s sistemom, ki prepušča svetlobo do okularja, s pomočjo polprepustnega zrcala, ki se ne premika. Del svetlobe (65 %) je zrcalo prepustilo filmu, preostali del pa je odpadel na okular. Canon se k tej tehnologiji v digitalnem svetu še ni vrnil, so ga pa zato prehiteli v podjetju Sony. V našem primeru z modelom A33, ki je prvi digitalni aparat s polprepustnim zrcalom na trgu.

Vendar se je Sony zadeve lotil nekoliko drugače, saj s to tehnologijo niso opremili enega izmed trenutnih paradnih konjev svoje četice, temveč so tehnologijo ponudili v bolj dostopnih modelih A33 in A55. Zgodba je tokrat zaradi digitalne dobe zanimiva še zaradi zajemanja video posnetkov, saj poleg hitrejšega zajemanja fotografij omogoča tudi nepretrgano ostrenje med snemanjem videa, in to po načelu zaznavanja faze (phase detection). Ostrenje tako ostaja enako hitro in natančno kot pri konvencionalnih aparatih DSLR, zaradi česar smo priča pravi mali revoluciji na področju digitalne fotografije. Tako ni treba poudarjati, da je ostrenje kljub načinu živega predogleda na zaslonu (Live View) silno hitro in natančno, prav takšno, kot ga poznamo v svetu DSLR. Poleg tega je to prvi aparat, ki omogoča zaznavanje obrazov v povezavi s takim ostrenjem.

Zakup člankov

Izbirate lahko med:

Za plačilo lahko uporabite plačilno kartico ali PayPal:

 

Najprej se morate prijaviti.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki