Objavljeno: 28.6.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij - avgust 2016 | Teme: nenehni testi

Sony Alpha 7R

Sonyjeva Alpha 7 je bila pred leti prvi aparat z izmenljivimi objektivi in brez sistema prizme oziroma zrcal, ki je ponudil tipalo polne velikosti Leica. Hkrati je šlo za najcenejši aparat s tako velikim tipalom dotlej. Zaradi uspehov se je v tej družini nabralo še nekaj drugih modelov, tudi prvotni, torej Alpha 7, je še vedno naprodaj in predstavlja res poceni vstopno karto v svet nekoliko večjih tipal.

Poleg navadnega modela Alpha 7 so naredili še modela 7S (ta se pohvali s tipalom z zelo visoko občutljivostjo ISO) in 7R. Slednjega smo tudi dobili na preizkus, njegova prednost je tipalo zelo visoke ločljivosti. Naprodaj je sicer že tudi nova generacija vseh teh modelov (torej 7, 7S in 7R), a so zaradi občutno nižje cene tudi starejši modeli še povsem zanimivi.

Aparat ima ohišje, praktično enako drugim modelom te družine. Je torej izredno kakovostno, narejeno iz magnezijeve zlitine, obenem je tudi odporno proti vremenskim vplivom. Je razmeroma ozko, na desni strani je odebeljen ročaj, ki pa je manjši, kot bi si želeli, sploh ko na aparat obesimo kak večji oziroma težji objektiv. Aparat ni ravno majhen, a je kljub temu najmanjši digitalni aparat s tipalom take velikosti. Zadaj je dober tripalčni zaslon, ki ga lahko nagibamo navzgor in navzdol, ne moremo pa ga povsem vrteti. Poleg zaslona imamo na voljo tudi digitalni okular. Ta se zelo dobro obnese, v nekaterih primerih celo bolje od klasičnih optičnih okularjev.

Najpomembnejši del aparata je seveda tipalo, ki premore 36 milijonov pik (najvišja ločljivost fotografije je 7360 × 4912). Ponuja res odlično ostrino, seveda v navezi z objektivi najvišjega ranga. Tudi šuma je razmeroma malo, čeprav je tistim, ki si želijo visoke občutljivosti, namenjen aparat 7S (oziroma 7S Mark 2).

Ob aparatu smo preizkusili še novi Sonyjev objektiv, predstavljen v začetku letošnjega leta. Gre za objektiv FE 24-70 f/2,8 GM. Objektiv pokriva goriščnice od 24 pa do 70 milimetrov, pri tem je največja možna zaslonka konstantna F2,8. To je torej standardni objektiv za najzahtevnejše uporabnike. Uporablja hiter in izredno tih motor za ostrenje, zaščiten je tudi proti vremenskim vplivom (enako torej kot sam aparat).

Objektiv je res odličen, tako po kakovosti fotografij, torej ostrini in barvah, kot po hitrosti ostrenja in kakovosti izdelave. Pri uporabi smo pogrešali skalo, ki bi pokazala razdaljo ostrenja (to sami uporabljamo pri zajemu videa, kjer ročno ostrimo). Nekatere uporabnike bi lahko zmotilo tudi to, da se objektiv pri daljših goriščnicah tudi fizično podaljša. Glavna slabost objektiva pa je cena, saj velja 2100 evrov.

Cena je tudi glavna slabost samega aparata – ohišje stane 2049 evrov. Je pa to občutno cenejše od novejšega modela 7R Mark 2, za katerega pri nas želijo 3549 evrov.

Sony Alpha 7R

Kaj: Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 7360 × 4912.

Tipalo: Efektivno 36 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 35,9 × 24 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1.

Prodaja: www.sony.si.

Cena: 2049 EUR (ohišje).

Za    Kakovost fotografij, kakovost ohišja, ločljivost tipala.

Proti    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji