Objavljeno: 26.11.2013 | Avtor: Domen Savič | Monitor December 2013 | Teme: apple, iPad, tablica

Sonce, voda, iPad Air!

Apple predstavlja novo kolekcijo »zvezkov« za nadobudne »študente«. Kako se najnovejši iPad Air razlikuje od predhodnika in kaj se zgodi, ko ga postavimo ob bok Nexusu 10, paradnemu konju iz tabora Android?

Peta (oziroma šesta, če štejete še lanskoletni iPad mini) inkarnacija »najboljše tablice na svetu« prihaja ob pričakovanem času – božično-novoletni prazniki so že skoraj tu in logično je, da bodo potrošniki v tem času najdojemljivejši za nove svetleče stvari.

Novi Control Center, ena izmed osrednjih novosti iOS 7, prinaša hiter dostop do najbolj pogostih nastavitev.

Novi Control Center, ena izmed osrednjih novosti iOS 7, prinaša hiter dostop do najbolj pogostih nastavitev.

Oblika, kot se šika

Prvo, kar pritegne, ko iPad Air potegnete iz škatle, v kateri boste našli še polnilec, kabel USB in navodila za uporabo, sta oblika in občutek v roki. V primerjavi s predhodnikom je iPad Air na prvi otip veliko bolj podoben elektronskemu bralniku družine Kindle kakor polnokrvni tablici, s katero lahko v nekaterih primerih celo popolnoma nadomestite družinsko računalo.

Glavni razlog za občutek lahkosti gre pripisati spremenjenemu načinu izdelave, zaradi katerega je iPad Air trenutno najlažja tablica. Applovi inženirji so namreč vanj namestili manjše število diod LED, s katerimi osvetljujejo zaslon (iPad 4 jih ima 84, iPad Air samo 36), zato so lahko za skoraj trideset odstotkov zmanjšali akumulatorsko baterijo. To pomeni, da je iPad Air za skoraj 200 gramov (ali trideset odstotkov) lažji od predhodnika, pa tudi od Nexusa 10, konkurenta iz tabora Android. Tehta le 469 gramov.

iPad Air je torej najlažja in najmanjša tablice od primerjane trojice, a so izdelovalci zaradi ožjega roba vendarle ohranili standardno 9,7-palčno diagonalo zaslona. Zaradi tanjše tablice so robovi ostrejši, zaradi zloščenega ohišja pa v določenih primerih tablica lahko zdrsne iz roke. Kar se občutka na otip tiče (seveda brez dodatne zaščite), se od trojice najbolje obnese Nexus 10, ki ima gumast oprijem.

Kot je v Applu že v navadi, je iPad Air na trgu v dveh barvah, dveh različicah načina povezovanja v splet (brezžična povezava in mobilna povezava) ter štirih različicah velikosti »diska« (16, 32, 64 in 128 GB). Tu med tremi tekmeci ni velikih razlik, le da je Nexus 10 na voljo le v različici s 16 in 32 GB pomnilnika.

Kaj pa zvok in slika?

Poleg procesorske moči in življenjske dobe akumulatorja bo večini uporabnikov najbolj zanimivo preizkusiti, kako se ti dve komponenti obneseta v praksi. Večpredstavni značaj tablic, ki so na nekaterih mestih že skoraj nadomestile televizor, se je z novim iPad Air samo še utrdil. Ostrina slike in hitrost izrisovanja objektov in kakovosti zvoka, ki je pri novincu prvič v stereo tehniki, bo prišla najbolj do izraza pri zahtevnejših mobilnih igrah, ki bodo v prihodnosti začele še bolj izkoriščati zmogljivosti grafičnega procesorja.

Z iPad Airom smo preizkusili šest priljubljenih iger (Anomaly, Bastion, Fist of Awesome, Sid Meyer's Ace Patrol, Rayman: Origins in domačo Dream of Pixels) in ugotovili, da bo v prihodnosti tudi po zaslugi vedno zmogljivejših grafičnih kartic in procesorske moči tabličarska industrija iger zadovoljivo nadomestila klasično igranje, z razumljivimi kompromisi.

iPad Air za razliko od preostalih dveh tekmecev igre predvaja brez zatikanja oziroma drugih motenj, bogate barve in zelo dober zvok (na dobrih slušalkah!) pa naredita zelo zanimivo in kakovostno uporabniško izkušnjo.

Tudi predvajanje video vsebin na iPad Air ni od muh, saj se v kombinaciji z že večkrat omenjeno maso tablice obnese odlično na mestih, kjer bi vam lovljenje tablice na kolenih oziroma držanje v rokah lahko povzročalo težave.

Je pa res, da ne pričakujte, da vam bodo Applovi stereo zvočniki uspešno nadomestili slušalke ali zvočnike. Res je razlika v primerjavi z zvočniki prejšnjih različic iPadov opazna, a zaenkrat še vedno ne more nadomestiti dobrih slušalk/zvočnikov, ki jih lahko na napravo priklopite žično ali brezžično (bluetooth).

Od spodaj navzgor - iPad prve, druge in zadnje (Air) generacije.

Od spodaj navzgor - iPad prve, druge in zadnje (Air) generacije.

5 stvari, ki (z)manjkajo

iPad Air seveda ni tablica, s katero se bo končala zgodovina. Za razliko od prve različice tablice iPad, ki jo je Apple splavil pred tremi leti (res, dejansko so minila le tri leta!) in je obrnila na glavo celotno računalniško sfero in povzročila paniko med konkurenti, je iPad Air lep evolucijski korak, ki združuje najlepše lastnosti tablice iPad 4 in iPad Mini ter hkrati pušča prostor za izboljšave.

A to ne pomeni, da mu do najboljše tablice na svetu, ki bo ustavila čas in razvoj na tem področju, ne manjkajo določene stvari. Nekatere so logične in posledica kompromisov med mobilnostjo, življenjsko dobo baterije in funkcionalnostjo, druge so bolj kot ne kaprica razvijalcev.

01 Ena od kritik s strani serviserjev spletnega mesta iFixit, ki ocenjujejo enostavno popravila različnih elektronskih naprav, je to, da je iPad Air skorajda nepopravljiv. To resda ne pomeni, da vam ga pooblaščeni serviserji v skladu z garancijskimi pogoji ne bodo zamenjali za nov izdelek, a kot je že v navadi pri Applovih izdelkih, ga sami doma skorajda ne boste mogli poservisirati. Se strinjamo, gre bolj za kaprico kot kritiko, ki bi vas odvrnila od nakupa.

02 Druga kritika se nanaša na možnost povezljivosti, saj iPad Air trenutno podpira »le« protokol 802.11n, že zdaj pa bi lahko dodal podporo protokolu 802.11ac, ki šele prihaja na trg. Spet je to stvar, ki je navaden uporabnik ne bo opazil, saj pri dveh antenah in najvišji teoretično mogoči hitrosti povezave 300 Mb/s motenj pri uporabi spleta ni bilo.

03 Tretja pomanjkljivost se nanaša na »manjkajoči« bralnik prstnih odtisov in tehnologijo Touch ID, ki bi bila umeščena na mesto tipke Domov. No, mi je sicer nismo pogrešali, tudi zaradi nedavne afere NSA in zbiranja osebnih ter drugih podatkov s strani varnostnih agencij, ki so jim pomagala tudi podjetja, kot je Apple.

04 Četrto smo že omenili – kompromisi pri zvoku, ki ne ponuja dokončnega odgovora na vprašanje polne televizorske kakovosti. A kot rečeno – tablice zelo verjetno ne kupujete zato, da se boste končno lahko znebili televizorja s prostorskimi zvočniki.

05 In še zadnja, potencialno problematična stvar – še vedno je tu le en gigabajt pomnilnika, kar se zna v prihodnosti izkazati za problem pri zahtevnejših aplikacijah, ki bodo skušale izžeti zadnji atom moči procesorja in grafične kartice te tablice.

Pod črto

Morda se bo komu zdelo čudno, a tablico iPad Air lahko hkrati močno priporočimo, odsvetujemo in podamo nevtralno mnenje. Razlog je preprost – kakovost strojne in programske opreme v zadnjih različicah izdelkov različnih izdelovalcev je dovolj visoka, da povprečni uporabnik, ki so mu ti izdelki namenjeni, mirno izbira – brez slabe vesti, da pri konkurenci zamuja kaj hudo pomembnega.

Odločilne prednosti tako niso več na strani strojne in programske opreme, temveč v naboru vsebin, ki jih za posamezno platformo lahko dobimo na trgu. Tako končno vstopamo na področje, kjer se bodo uporabniki odločali na podlagi ponudbe vsebin platform in ne na podlagi številk in statistik, ki brez vsebin in scenarijev uporabnosti ne pomenijo veliko.

Tako se boste morali vprašati, kaj je za vas osebno odločilna prednost pri nakupu tablice. Je to sorazmerna odprtost operacijskega sistema? Tu zmaga Android. Boljša povezanost z ekosistemom vsebin? Še vedno vodi Apple. Daljša avtonomija baterije? Tudi Apple. Z nekaterimi novostmi sicer preseneča tudi Google/Android – podpora več uporabnikom je za tiste, ki k tablicam pripuščamo tudi otroke, zlata vredna. Kakorkoli že – trg bo v prihodnosti le še bogatejši z različnimi izdelki, tako da bo končna odločitev vedno bolj na strani uporabnika, ki mu ne bo treba sklepati kompromisov.

Apple iPad Air

Vrhunska tablica.

Kdo: www.apple.com

Kje: www.epl.si

✓ Hitrost, tanka in lahka tablica, odlična avtonomija, odličen operacijski sistem iOS 7.

✗ Zvočniki bi lahko bili boljši, zadovoljni uporabnik prejšnjih različic nima razloga za nadgradnjo.

Hitrost in trajnost

iPad Air je hiter, zelo hiter! Delo z njim je gladko in tekoče, pa vendar, kako se to izrazi v številkah? Preizkusili smo ga s testnima programoma Geekbench 3 in Browsermark, ki smo ju v prejšnji številki uporabili za hitrostne meritve telefonov. Napredek pri iPad Airu je več kot očiten, saj so zaradi novega dvojedrnega procesorja A7, ki je nadomestil starejši A6x v njegovem predhodniku, hitrosti tudi do dvakrat višje kot pri konkurenci (ki je tudi dvojedrna). Tudi grafični del procesorja se v akciji izkaže kot najhitrejši od trojice.

Opomba: več je bolje

Ena ključnih lastnosti sleherne prenosne elektronske naprave je zagotovo življenjska doba akumulatorja, ki nam omogoča uporabo naprave na terenu. In prav tu so se in se bodo še lomila kopja o najboljšem izdelku, saj konec koncev procesorska moč, kristalna slika in drugi dodatki nič ne pomagajo, če se na koncu izkaže, da je zabave konec po dveh urah rabe.

Izkaže se, da so si na tem področju trije konkurenti dokaj podobni, čeprav boste pri Nexusu 10 najhitreje začeli iskati vtičnico. Pri zmerni dnevni rabi smo pri vseh treh ocenili približno enako dolžino trajanja akumulatorja, čeprav je seveda razumljivo, da povezanost v splet, poganjanje grafično zahtevnejših aplikacij oziroma dolgotrajna raba hitreje porabljajo dragoceno elektriko.

Hitrost in trajnost 1 [PDF]
Hitrost in trajnost 2 [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji