Objavljeno: 4.2.2007 13:05 | Avtor: Luka Kropivnik | Monitor Januar 2007

Slovenski Skype

Poplavi različnih sistemov in programov za internetno komunikacijo VoIP se je pridružil tudi nekakšen slovenski klon Skypa - Detelefon. V čem je drugačen?

Podjetje In.Life, ki že dalj časa ponuja storitve telefonije VoIP, je pred kratkim predstavilo program za brezplačno telefonijo, imenovan DetelFone. Precej je podoben programom Skype, Voipbuster, GoogleTalk in podobnim. V podjetju pravijo, da je plod domačega znanja. No, pri svojem delovanju vendarle uporablja licenčni modul GIPS (Global IP Sound), ki je že dalj časa uveljavljen pri večini znanih programov za internetno telefonijo (Skype, GoogleTalk ...). Na spletni strani ponudnika GIPS smo prebrali, da njihov izdelek zagotavlja dobro kakovost pogovorov, tudi pri 30 % izgubi paketov, to pa posledično pomeni možnost pogovorov tudi prek slabših internetnih, npr. klicnih povezav (Dial-up). No, In-Life vsekakor priporoča širokopasovni priklop v internet.

Trenutno je na voljo le različica programa za Okna, ponudbo za druge operacijske sisteme pa naj bi dodali pozneje, odvisno od povpraševanja na trgu. Po registraciji v sistemu in uspešni prijavi smo opravili nekaj klicev v omrežju in nekaj klicev iz omrežja. Pri tem nismo imeli večjih težav, ne pri vzpostavitvi klicev, pa tudi ne pri samih pogovorih. Zvok je bil dober, dodatno smo si ga še izboljšali z uporabo slušalk in namenskega mikrofona namesto zvočnikov in običajnega mikrofona, ki je vgrajen v zaslon računalnika. Največja prednost Detelfona je ta, da dobimo (zaenkrat še) brezplačno telefonsko številko, na katero smo dosegljivi tudi iz drugih omrežij. Odkar nam operaterji omogočajo prenosljivost številk, si lahko v omrežje Detelfone prenesemo tudi Telekomovo številko. Cene klicev iz omrežja so nižje kot pri nacionalnem operaterju, vendar še vedno ne dosegajo tistih, ki jih trenutno ponujajo nekateri tuji ponudniki. Res pa je, da pri DetelFonu dobimo telefonsko številko za Slovenijo, medtem ko tuji ponudniki tega še ne omogočajo. Poleg telefonske številke ponujajo tudi širok nabor dodatnih storitev. Omogočajo konferenčne klice, tako v omrežju kot iz njega, telefonsko tajnico, čakajoče klice, preusmeritve, sistem za takojšnje sporočanje, ob klicu pa našo številko lahko tudi skrijemo.

Pri dodatnih storitvah nas je zmotilo, da telefonska tajnica ne deluje, če imamo program izklopljen, oziroma nismo prijavljeni v njihovem omrežju. Težave so tudi, če nas želi kdo poklicati v času, ko program ni zagnan - klicatelj sliši telefonski signal, kot da je napaka v omrežju. Če kliče iz tujine, pa sporočilo, da telefonski priključek ni zaseden, pa še to v slovenščini. Verjetno bi bilo smiselno uvesti avtomatski odzivnik, podobno kot pri mobilnih operaterjih, da klicatelja, kadar uporabnik ni prijavljen v omrežju, opozori, da številka trenutno ni dosegljiva - in to v več jezikih.

Za klice v druga omrežja imajo pri Detelfonu vzpostavljen predplačniški sistem. Plačilo je možno le s kreditnimi in plačilnimi karticami, to pa je za nekatere uporabnike omejitev, saj je še vedno dosti takih, ki številke svojih plačilnih kartic neradi sporočajo po internetu. V Detelfonu obljubljajo, da bodo v prihodnje ponudili tudi možnost naročniškega razmerja.

Trenutno lahko torej DetelFone uporabljamo le s programom in prižganim računalnikom. Čeprav program deluje po protokolu SIP, njihovih storitev ni moč uporabljati z združljivimi napravami ali programi, ki delujejo po tem protokolu; vendar naj bi v prihodnje ponudili tudi to. Škoda, da tega niso storili takoj, saj bi tako pridobili širši krog uporabnikov - tudi tistih, ki ne uporabljajo operacijskega sistema Windows, saj je na trgu veliko programov, ki podpirajo protokol SIP, napisanih za različne operacijske sisteme. Po njihovih besedah lahko v kratkem pričakujemo, da bodo razširili ponudbo in na trgu ponudili tudi združljive telefone USB.

Čudi nas predvsem, zakaj se operaterji storitev VoIP med seboj ne povežejo in ne ponudijo brezplačnih klicev med svojimi omrežji, kot npr. v tujini, saj bi tako čedalje več uporabnikov prešlo z nacionalnega operaterja na operaterja internetne telefonije.

DetelFone

Kaj: Program za internetno telefonijo.

Izdeluje: www.detelfone.si.

Cena: Brezplačen.

Za: Cena, brezplačna telefonska številka, nizke cene klicev iz omrežja.

Proti: Trenutno ne omogočajo uporabe naprav SIP oziroma programov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji