Objavljeno: 25.11.2014 | Avtor: Miran Varga | Monitor December 2014 | Teme: projektor

Slika, kot se šika

Sijalke LED danes najdemo v številnih izdelkih, saj s svojo majhnostjo, nizko porabo energije in dobro svetilnostjo pospešeno nadomeščajo klasične sijalke. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj jih bomo ugledali tudi v svetlobno najzahtevnejših elektronskih napravah – projektorjih. Kitajski izdelovalec Optoma je z modelom HD90 že razbil ta mit. Implementacija zagotovo ni bila lahka, saj žarnice projektorjev ob razmeroma majhni velikosti ponujajo izjemno svetilnost, a tudi rezultat sijalk LED je odličen.

Optoma HD90 že z zunanjo podobo daje vedeti, da gre za projektor višjega cenovnega razreda. Čiste in zaobljene linije razmeroma velikega ohišja in velika leča takoj padejo v oči. Velikost leče je vsekakor dober znak, saj večina izdelovalcev projektorjev pri sklepanju cenovnih kompromisov začne varčevati že pri tem elementu. Leča omogoča izdaten vertikalni in horizontalni premik, uporabnik pa ju tako kot ostrino nastavlja ročno. Mimogrede, ena ključnih prednosti projektorja na sijalke LED je tudi življenjska doba vira svetlobe. Ta naj bi bila v primeru Optome HD90 kar 20 tisoč ur oziroma praktično vso življenjsko dobo projektorja.

Položaj projektorja na podlagi nastavimo ob pomoči štirih vrtljivih nog, sicer pa omogoča tudi namestitev pod strop. Ob straneh ohišja najdemo prezračevalne reže, saj projektor na eni strani vleče, na drugi strani pa izpihuje zrak in tako odvaja s sijalkami LED ustvarjeno toploto. Te je bistveno manj kot pri klasičnih projektorjih, »izpuh« je tudi po večurnem predvajanju video vsebin komajda mlačen. Hladilni sistem očitno dobro opravlja svoje delo, saj je pri projektorjih z virom svetlobe LED še kako pomembno, da sijalke ves čas ostanejo na stalni temperaturi, morebitno nihanje se namreč takoj opazi v slabši sliki. Delo ventilatorjev je v popolni tišini resda slišno, a že pri sobni jakosti jih hitro preglasi praktično vsak drug zvok.

Hrbtna stran projektorja je dobro založena s priključki, zvečine bosta bržkone v rabi oba priključka HDMI in morebiti še kak starejši video vhod. Glede na to, da projektor stane dobre tri tisočake, bi ga izdelovalec lahko opremil še z omrežno povezljivostjo (žično ali brezžično), a se za ta korak ni odločil. Je pa vgradil dva vtiča USB in vmesnik za priklop oddajnika signala za aktivna 3D očala, žal pa niti oddajnik niti očala niso priložena.

Daljinec je posrečeno oblikovan in postreže z gumbi za hiter dostop do pogosteje uporabljanih funkcij. Tipke so pohvalno osvetljene, tako da tudi v temni sobi delo z njim ne bo težavno. Menuji so sicer videti plebejski, a so ustrezno poenostavljeni, da ne bodo zmedli povprečnega uporabnika. Med naprednimi nastavitvami se bo kljub temu še vedno našlo dovolj prostora za vse navdušence nad hišnim kinom. Kot zanimivost omenimo, da na projektorju ni klasičnih gumbov za upravljanje, so le gumbi za vklop/izklop, preverjanje temperature in izbiro vira slike, zato daljinca ne gre izgubiti ali  poškodovati.

Projektor sliko prikazuje ob pomoči modula DLP, ta pa v navezi z že omenjeno kakovostno lečo poskrbi za resnično ostro sliko in žive barve. Te so po zaslugi natančnejšega vira svetlobe tudi videti precej bolje kot na večini projektorjev s tehnologijo DLP. Ker projektor po zaslugi sijalk LED ne uporablja več barvnega kolesa, tudi učinka mavrice zlepa ne bomo opazili. Tovarniška nastavitev slike je dobra, a ne odlična. Svetilnost je namreč nerazumljivo postavljena na nastavitev 100 %, zato jo lahko v prid boljšim temnim odtenkom barv brez slabe vesti znižamo. Projektor ima navedeno svetilnost 1200 ANSI. To ga naredi idealnega za rabo v domačem kinu. Ob predvajanja vsebin n lumnov najvišjih ločljivosti lahko slikovni procesor PureEngine in njegove podfunkcije, kot so UltraDetail, PureColour in PureMotion, kar izklopimo in se poigramo le z nastavitvami kontrasta in ostrine. Najzahtevnejši pa lahko več ur pilijo tudi nastavitev barvnega spektra in ga prilagodijo okusu svojih oči.

2D slika je ob zalaganju projektorja z vsebinami visoke (720p) ali polne visoke ločljivosti (1080p) izjemna. Tudi predvajanje videa ali TV signala v ločljivostih 576i in 480i je postreglo z zelo gledljivo sliko brez večjih zamer (ker je slika raztegnjena po dolgi diagonali, se pomanjkanje informacij na sliki kljub temu opazi). V primerjavi s projektorji s tehnologijo 3LCD Optoma HD90 potegne krajši konec le ob prikazu podrobnosti na temnejših oziroma senčnih predelih slike. Nasprotno pa je kakovost prikazane 3D slike ena najboljših na trgu (preizkušali smo z lastnim modulom 3D, ki je bil z Optomo združljiv), čeprav bi glede na sorazmerno nizko svetilnost lahko vladala bojazen, da bo slika, gledana skozi očala, pretemna. A k sreči ni tako. 3D globina je na trenutke neverjetna, šumov ali drugih anomalij na sliki preprosto ni, prikaz tekočega gibanja je povsem neproblematičen.  

Optoma HD90

Projektor za hišni kino.

Izdeluje: www.optoma.com.

Cena: 3160 EUR.

Prodaja: www.centerprojekcije.si

✓    Zelo kakovostna 2D in 3D slika, hiter vklop/izklop, življenjska doba vira svetlobe.

✗    Pomanjkanje gumbov za upravljanje na projektorju, 3D oddajnik in očala le za doplačilo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji