Objavljeno: 26.8.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2014 | Teme: pametni telefon

Skoraj Samsung

Manj znani izdelovalci se vsak po svoje trudijo za manj denarja ponuditi tisto, kar s svojimi telefoni dostavljajo veliki. Na androidni strani so tako na voljo telefoni, ki posnemajo Apple ali katerega od večjih androidnih izdelovalcev. Zapo spada med slednje.

Zunanja podobnost z napravami Samsung je pri obeh preizkušenih telefonih očitna. Captain S je bolj podoben tretji generaciji Galaksij, ZP998 pa četrti in peti. Oba sta sicer narejena iz manj kakovostnih materialov, saj Samsung uporablja dokaj kakovostno plastiko. Ta resda ni nikoli na ravni tiste, ki jo poznamo iz Microsoftovih telefonov, in zaostaja tudi za kovinskimi izdelki. V Zopu so se odločili, da od splošne Samsungove oblike ne bodo odstopali prav dosti, a so si kljub temu privoščili nekaj konkretnih odmikov. Najvidnejša je odsotnost fizičnega gumba domov, ki so ga nadomestili z gumbom na dotik. Tam mu delata družbo še gumb za nazaj in tisti, ki prikliče nastavitve. Žal je gumb za nazaj še vedno na desni strani gumba domov, kar na Googlovem Androidu že dolgo ni več praksa. Vsi trije gumbi so sicer lepo označeni, a ko na kateregakoli pritisnemo, se zasvetijo tako, da žari še precejšen radij plastike okoli njih. To je najbrž posledica izbire materialov, a glede na izdelke podobnih izdelovalcev pri Zapu nismo imeli težav z zaznavanjem pritiskov.

Drugi odmik od Samsunga je namenski gumb za slikanje, ki je dobrodošel, saj imata oba telefona  14-megapikno kamero. Slike resda niso na ravni dražjih telefonov in so v temnih prostorih preveč zrnate. Je pa res, da ne gre za komično slabe senzorje, ki jih ponavadi dobimo v takšnih telefonih.

Tudi strojno sta si oba telefona zelo podobna, saj imata oba osemjedrne 1,7 GHz možgane. Gre za jedra Cortex A7, ki jih je ARM predvidel za varčnost, ne za zmogljivost, pa vendar, telefon v kombinaciji z 2 GB pomnilnika poganjajo nadpovprečno dobro. Očitno smo že prešli v čas, ko je čipovje manj znanih izdelovalcev končno dohitelo razvoj Androida in ga zna dostojno upravljati. Še vedno to niso procesorji vrste Snapdragon, a glede na stanje pred dobrim letom ali dvema je tudi tem šibkejšim motorjem vse manj očitati.

Kot rečeno, obe napravi premoreta 2 GB pomnilnika, kar je najpomembnejši podatek pri vseh cenejših telefonih manj znanih znamk, saj so doslej prav vsi skoparili s shrambo in pomnilnikom. Captain S ima tako kar 32 GB vgrajene shrambe, ZP 998 pa lahko hrani 16 GB podatkov. Seveda je mogoče oba razširiti z dodatno kartico mikro SD, a že to, da imata več kot 8 GB prostora, je v tem segmentu trga čudež. Pod zadnjo stranico sta še dve reži za kartici SIM, ki sta različno veliki. Tako je mogoče imeti naenkrat vstavljeno navadno in kartico mikro SIM.

Captain S je večji od obeh modelov in ima šestpalčni zaslon, ki sliko riše v polni ločljivosti HD in ima matriko IPS. Vidni koti so posledično odlični, a so barve nekoliko sprane in okoli robov krvavi nekaj svetlobe. Vse našteto velja tudi za ZP998, s to razliko, da ima manjši zaslon, ki meri po diagonali 5,5 palca. Omeniti velja še to, da sta telefona v roki kar težka. Resda ne gre za resna odstopanja od konkurence, a v roko ne sedeta tako lepo kot primerljivo veliki modeli.

Največ težav obema telefonoma povzročata androidni preobleki, ki skušata nerodno posnemati iOS. Na manjšem ZP998 gre za manj agresivno različico, ki Androidu bolj pušča dihati. Tu so spremembe omejene na grše ikone, ki so vse narejene v slogu Applovega operacijskega sistema pred sedmo različico. Bolj so zabredli pri modelu Captain S, kjer so menuji preoblečeni v belo barvo in narejeni kičasto. Oba telefona imata privzeto nameščen tudi brskalnik, ki ga je najbolje v najhitrejšem možnem času nadomestiti s Chromom.

Podjetje Zopo je s tema dvema telefonoma ujelo val strojne opreme, ki za razmeroma malo denarja dostavi veliko moči. Če bi na obeh telefonih tekel neobremenjeni Android, bi ju bilo laže priporočiti, tako pa so pri izdelovalcu malce zabredli s svojimi preoblekami. Captain S je še nekako zanimiv, če iščete telefon z večjim zaslonom, a bi se dalo za kakih 50 evrov več dobiti rabljen Samsung Note 3, ki je narejen neprimerno boljše.

Zopo ZP990+ Capitain S Octacore

Prodaja: www.zopo.si.

Cena: 300 EUR.

✓    Velikost, pomnilnik.

✗    Teža, izdelava.

Zopo ZP998 Octacore MTK6592 NFC

Prodaja: www.zopo.si.

Cena: 249 EUR.

✓    Velikost, pomnilnik.

✗    Teža, izdelava.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji