Objavljeno: 29.5.2012 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Maj 2012

Skoraj HTPC

Mini prenosniki, netbooki, so doživeli svojih pet minut slave, saj so se do prihoda tablic prodajali kot vroče žemlje. Bolj mučne čase na prodajnih policah pa še vedno doživljajo mini namizni računalniki oziroma nettopi.

Glavni razlog za slabo prodajo mini računalnikov je bila vedno podhranjenost procesorske moči, saj so vsi izdelovalci skušali v liliputanska ohišja zapakirati poceni procesorska jedra. Tako smo bili pravzaprav večinoma priča netbookom, ki so jim odstranili zaslon in jih prodajali kot namizne računalnike. Ponavadi je šlo za računalnike z aktualno različico Intelovega jedra Atom, ki je bil grafično dolgo časa zelo šibak. Veliko upov se je polagalo v AMDjevo tehnologijo Fusion, ki je integrirala grafično in CPU enoto na enotnem vezju in je bila narejena na arhitekturi mobilnih grafičnih kartic Radeon. Fusion je obljubljal majhno porabo energije in dovolj konjskih moči za mirno prebavljanje vsebin visoke ločljivosti in manj zahtevnih iger. Kot tak bi bil idealen za računalnike, ki bi služili kot HTPC (ang. Home Theater PC) ali poceni namizni računalnik za manj zahtevne uporabnike. Dodaten razlog za nakup mini računalnikov je še to, da niso podvrženi dogovorom med Microsoftom in izdelovalci, ki so omejili netbooke na posebne različice Oken, ki lahko "vidijo" le 1 GB pomnilnika. Nekakšen neuradni minimum pomnilnika pri mini računalnikih je 2 GB in, ker je treba pri izdelavi varčevati, jih je veliko na voljo brez operacijskega sistema.

Na škatli, v kateri je Zotac Zbox, ni nikjer videti Microsoftovega logotipa. V napravo ni nameščen niti Free DOS, ta je ponavadi sicer privzeta izbira izdelovalcev, ki prodajajo računalnike "brez" operacijskega sistema. Na prednji strani embalaže se Zotec hvali le s tremi alinejami. Prva je jedro AMD Vision, ki je ena od različic že omenjene družine Fusion. Druga se hvalni z 250 GB diskom, tretja pa z 2 GB pomnilnika. Slednji je vrste DDR3 in je v dveh režah, od katerih je ob nakupu zasedena le ena. Poleg računalnika dobimo še napajalni kabel, pretvornik DVI/VGA in dve stojali. Prvo rabi kot postaja za pokončno postavitev računalnika, z drugim pa ga lahko pritrdimo na zadnjo stran monitorja.

Ohišje je plastični kvadrat iz gladke plastike, ki je kot ponavadi magnet za prah. Na zgornji in spodnji stranici ni nobenih gumbov in vhodov. Na vrhu se ob vklopu prižge velik zelen krog, ki ni moteč in tako primeren za postavitev ob televizor. Na stranici sta dva velika vijaka, ki ju je preprosto odstraniti in s tem odpreti ohišje. Na nasprotni strani najdemo prvi vhod USB, ki mu delajo družbo ventilacijske reže. Na prednji strani je izhod za slušalke, vhod za mikrofon, reža za kartico SD (ta rabi tudi kot reža za že pozabljeni Sonyjev Memory stick), vhod USB, gumb za vklop in dve (pre)močni lučki, ki oznanjata delovanje diska. Omeniti velja, da ni optične enote, kar je v teh časih pravzaprav pravilna poteza.

Zadnja stranica pa ponuja vse vhode, ki jih ima AMD Fusion. Tako najdemo štiri vhode USB 2.0, dva vhoda USB 3.0, vhod eSATA, omrežni priključek, HDMI, DVI in optični izhod za zvok. Naboru priključkov ne gre očitati ničesar in bo povsem zadostoval za potrebe tako povprečnega uporabnika kot tistih, ki bi Zbox radi uporabljali kot HTPC.

Kot rečeno, računalnik iz embalaže nima brez operacijskega sistema, zato smo ob pomoči ključa USB nanj namestili zadnjo različico Linuxove distribucije Ubuntu. Namestitev operacijskega sistema je potekala brez težav in Ubuntu je našel gonilnike za vse komponente. AMDjevo jedro je dovolj zmogljivo za hitro poganjanje pisarniških programov in brskanje po spletu. Do te točke ni večjih pripomb, ko pa smo skušali na Zboxu predvajati film v 1080p, se je izkazalo, da naprava nalogi ni kos. Posnetke standardne ločljivosti je predvajala brez težav, pri 1080p pa enostavno ni zmogla predvajati. Morda bi se tu našel krivec v Linuxovih gonilnikih, a je eden poglavitnih razlogov za nakup teh računalnikov cena, ki bi se z nakupom Oken močno povečala.

Okoli 240 evrov je solidna cena za napravo, ki prinaša že vgrajen disk in ji je takoj mogoče dokupiti 2 GB DDR3 pomnilnika. Slednji je trenutno tako poceni, da bi bilo zločin, če tega ne bi storili. Z nezmožnostjo predvajanja vsebin visokih ločljivosti Zbox vendarle izgubi možnost uporabe kot HTPC, tako da mu ostane le še vloga računalnika za manj zahtevne uporabnike. Tako je primeren kot sekundarni računalnik, ki ne zavzame veliko prostora, dela potiho in je cenovno dokaj ugoden. Trditev o ugodnosti pa zdrži le, če že imate monitor, zvočnike, miš in tipkovnico. Treba se je tudi zavedati, da je mogoče za dodatnih 100 evrov sestaviti polnopravni namizni računalnik, ki bo zadovoljil tudi potrebe zahtevnejših uporabnikov.

Zotac Zbox

Mini računalnik

Prodaja: www.conrad.si.

Cena: 339 EUR.

Za: Majhen, tih.

Proti: Ne predvaja 1080p.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji