Objavljeno: 29.5.2012 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2012 | Teme: android

Škatla, polna trikov

Kje so časi, ko so nas starši za ušesa, ker je telefonski račun presegel dogovorjenega jurja? Danes, ko ima vsak član gospodinjstva svoj aparat, na njem dostop do interneta, da o stacionarnem telefonu in DSL povezavi sploh ne govorimo, je družinski proračun obremenjen vsaj za dvajsetkratnik nekdanjega nezaslišanega zneska. Inflacijo na stran, za telefonijo in z njo povezane storitve nedvomno zapravimo več kot kdaj prej. Z novimi izdelki nas ponudniki želijo prepričati, da lahko stroške omejimo in za manjši znesek dobimo več. Je to sploh mogoče?

Z združevanjem različnih naprav pridobimo vsi. Prodajalci lažje prodajo pametni televizor kot njegovega preprostega bratranca, saj značilnosti zvenijo slastno in se aparat ponuja praktično sam, medtem pa kupci razširjeni nabor zmožnosti koristno uporabimo v dnevni sobi, kjer zavlada nov red. Na starih solistih, kakršna sta DVD predvajalnik in videorekorder, se začne nabirati prah, zato jih kmalu odstranimo, saj nam pametnjakovič predvaja vse, kar najde na disku računalnika, ki je v istem omrežju. V PCju ne potrebujemo več pekača, ker Xtreamer, pametni predvajalnik, prebavi tudi datoteke ISO, fizične medije pa smo tako ali tako že zdavnaj digitalizirali in njihove kopije hranimo na omrežnem disku, ki je prav tako v dobrih sosedskih odnosih s pametnim prišlekom. In tako naprej. Z združevanjem tehnologij se ponaša tudi FRITZ!Box, ki rešuje vprašanja s področja telefonije, interneta, tiskanja in še česa. Zmožnosti čudežnika so tako raznovrstne, da pokuka celo v že omenjeno dnevno sobo.

Fritz ljubi statistiko in jo v spletnem vmesniku rad prikaže. Poleg nje najdemo tam še tisoč in eno nastavitev, za vsakogar nekaj. Vidi se, da gre za usmerjevalnik, namenjen omrežnim sladokuscem.

Osrednja naprava poslovnega paketa pri SiOLu je nemški usmerjevalnik FRITZ!Box. Naprava v osnovi ponuja brezžično omrežje po standardih 802.11 n, g in b. Pri hitrosti se občuti, da pozna dvojno frekvenčno območje, saj poleg nagnetenega 2,4 GHz uporabi tudi manj zasedeni spekter petih gigahertzev. Povezavo, ki ji s priklopom ponavljalnikov (angl. repeater) znatno povečamo domet, zna zaščititi s šifriranjem WEP in WPA/WPA2. Usmerjevalnik se izkaže odlično. Je zanesljiv, stabilen, pozna razvrščanje prometa po pomembnosti, ima zmogljiv požarni zid, uporabno filtriranje in za oko prijazno poročanje o internetni rabi. Omogoča tudi povezovanje v mobilno omrežje, ki ga uporabimo, kadar glavna povezava ni na voljo. V ustrezna vrata USB priključimo ustrezni modem in v nastavitvah omogočimo redundantni dostop. Sistem ob morebitnem izpadu osnovne spletne povezave (DSL ali optika) sam poskrbi za vklop rezerve, tako da uporabnik mrka sploh ne občuti.

V spletnem vmesniku urejamo skupni telefonski imenik. Seznam internih številk se polni sam.

Za telefoniranje nanj priključimo največ šest brezžičnih slušalk, ki se s signalom DECT (angl. Digital Enhanced Cordless Telecommunications) povežejo z modemom v krogu tristo metrov. Vse slušalke med drugim omogočajo sprejem dohodnega in izvajanje odhodnega klica, prevezovanje in uporabo skupinskega imenika. V sistem zlahka navežemo tudi naprave tujih znamk, ki podpirajo standard DECT-GAP. Njihova raba je okrnjena zgolj za bolj eksotične funkcije, kot je delo z elektronsko pošto, poslušanje internetnega radia in spremljanje RSS novičk. Našteto je rezervirano za slušalke FRITZ!Fon MT-F, ki se s škatlo Fritz razumejo kot sonce z morjem. Na modem se lahko priklopita ena ISDN in ena analogna (PSTN) linija, ki sta nato na voljo za odhodno in dohodno klicanje, lahko pa se uporabita kot rezervi ob izpadu priključka DSL. Če modem ne zmore vzpostaviti zveze prek IP linij, predvaja kratek opozorilni ton in klic samodejno preusmeri na redundantni povezavi ISDN in PSTN. Na PSTN priključku lahko sprejemamo tudi FAX sporočila. Prejemanje sporočil nastavimo v kombinaciji z glasovnim odzivnikom, ki omogoča predvajanje nagovora ob dohodnih klicih in sprejem glasovnih beležk v glasovni predal. Če sistem ob predvajanju nagovora zazna dohodni FAX prenos, preda klic na napravo, nastavljeno za sprejem. Za pošiljanje in prejemanje teh sporočil je na voljo odjemalec FRITZ!fax, ki opravilo na računalniku znatno olajša. Ker v trenutku našega testiranja še ni preveden in govori le nemško, se pogostega kukanja v priložena slovenska navodila ne sramujemo.

Čudežna germanska škatla se spoprijatelji tudi s tiskalniki z USB priklopom. Ko njihove repke povežemo s Fritzem, se Nemec prelevi v tiskalniški strežnik. Na voljo imamo dvoje. Tiskanje lahko izvajamo, kot bi šlo za običajni omrežni tiskalnik, ali pa z uporabo oddaljene USB povezave. Pri prvem načinu potrebujemo na odjemalcu gonilnika za FRITZ!Box in uporabljeni tiskalnik, druga možnost pa je namenjena priklopu večnamenske naprave, ki ciljni računalnik s programom FRITZ!Box USB Remote Connection prelisiči z lažno lokacijo tiskalnika. Ob pomoči tovarniškega gonilnika se delo z večnamensko napravo ne razlikuje od tistega, ko je tiskalnik neposredno povezan z računalnikom.

Da trikov Nemcu ne zmanjka, dokazuje z igranjem vloge strežnika NAS. Fritz si tudi tu zasluži oskarja, saj omogoča enovit dostop do notranje shrambe (500 MB), prisklednika v obliki zunanjega diska in do oblačnih storitev priljubljenih spletnih ponudnikov. Do vsebin imajo dostop vse priključene naprave, ki podatke prenašajo prek spletne strani modema ter internega ali internetnega omrežja z uporabo povezave FTP. Vsebine lahko odpirajo, zapisujejo in brišejo. Pravice jim določimo v nastavitvah, kjer jih po želji zaščitimo tudi z geslom. Pod dodatne možnosti NAS strežnika spadata varna SFTP povezava in uporaba medijskega strežnika UPnP.

Dodatni pripomočki

Pametni telefon s programom FRITZ!App Fon popolnoma nadomesti običajno fizično slušalko, priključeno po običajni poti.

Mnoštvo aplikacij naredi rabo usmerjevalnika še bolj udobno in dodatno osmisli nakup zmogljive naprave.

Čudovita lastnost škatle, polne trikov, je njena razširljivost. V prvi vrsti mislimo na mobilne aplikacije podjetja AVM, ki izdatno dopolnijo že tako z zmožnostmi naphano napravo ter uporabnikom pametnih telefonov še dodatno osmislijo nakup. FRITZ!App Fon je pravi mali čudež, ki se s škatlo znotraj istega omrežja poveže samodejno. Ob morebitnih težavah ga z njo sparimo prek enostavnih nastavitev. Po uspešnem dvorjenju nam ponudi dostop do zgodovine klicev, imenika in informacij o Fritzu ter njegovi brezžični povezavi. Z dodatnimi možnostmi lahko med drugim izvozimo stike, ki so vneseni v sistem, in jih v obliki XML pošljemo po elektronski pošti. Vsi našteti sladkorčki prijajo, a najslajše je klicanje, ki izkoristi omrežno povezavo, da se poveže na FRITZ!Box in s številko, izbrano iz lokalnega imenika, vzpostavi zvezo, kot bi klicali z neposredno zvezanim aparatom.

Z aktivno aplikacijo poleg klicanja klice tudi sprejemamo. V vrstici stanja pametnega telefona ob povezavi vidimo ikono, ki dokazuje, da je zveza vzpostavljena. Če ikone ni, Android dohodnih klicev ne bo deležen. Na tržnici Google Play poleg aplikacije FRITZ!App Fon najdemo demonstracijsko različico Lab, ki je skoraj povsem enaka programu Fon, a se vendarle toliko razlikuje od originala, da je v primeru težav priporočljivo poskusiti še z njo. Naš testni primerek Galaxy S2 je z izvirno aplikacijo spregledal marsikateri dohodni klic, z laboratorijsko različico pa se mu kaj takega ni nikoli pripetilo. Dodatek k obema aplikacijama je lebdeči pripomoček (angl. widget) z imenom FRITZ!App Ticker Widget, ki ponuja enako funkcionalnost kot omenjena programa, le da zaradi narave delovanja pomeni hitrejši dostop do informacij, saj je vedno vpet na izbrani domači zaslon pametnega telefona. Za priboljšek so razvijalci vanj vključili bližnjico do spletnega vmesnika, s katerim krmilimo Fritza. Želeli bi si, da bi na voljo namenski programček, ki bi lastnikom pametnih telefonov omogočal alternativno pot do nastavitev nemške škatle. Za zdaj modemu žal ni mogoče drugače ukazovati kot s spletnim brskalnikom, to pa na majhnem zaslonu telefona niti malo ni zabavno.

FRITZ!App Media je še zadnja izmed aplikacij podjetja AVM. Kot pove že ime, gre za pripomoček, ki premosti razdaljo do območja, namenjenega strežniku NAS. S programom Media dostopamo do večpredstavnih datotek, shranjenih na Fritzovem disku ali hrambi, priključeni nanj. Z aplikacijo najdene vsebine zlahka pretočimo v telefon in predvajamo. Ker se FRITZ!App Media obnaša kot katerikoli drug mimoidoči UPnP odjemalec, najde tudi druge sorodne strežnike v omrežju. Izdelovalci čarodeja Fritza pa niso osamljeni pri izdelavi rešitev zanj. Zaradi priljubljenosti naprave, predvsem v nemško govorečih deželah, je takih programerjev precej. Tako nam na primer izdelek BoxToGo ponudi več informacij kot AVMjevi izdelki, FritzDroid pa bo prijal znalcem nemščine, ki bodo z njim dobili urno delo z najbolj priljubljenimi zmožnostmi kakovostnega usmerjevalnika. Mnoštvo pripomočkov se ne ustavi pri telefonih. Če smo pošiljanje FAX sporočil že omenili, velja priporočiti tudi orodno vrstico za klicanje telefonskih številk, na katere naletimo pri spletnem brskanju, pripomoček za zasebno povezovanje VPN ali odličen javanski program JFritz, ki olajša vsakdanje upravljanje Fritza. Vse našteto in še več najdemo v spletu, na mobilnih tržnicah ali pri ponudniku poslovnih storitev, ki uporabljajo nemški modem. S pripomočki in nadgradnjami strojne programske opreme se zbirka opravil, ki jih malček zmore, vztrajno veča, zato lahko rečemo, da je Fritz pameten usmerjevalnik in ga ne gre spregledati.

FRITZ!Box 7390

Omrežna naprava za telefonijo in internet.

Prodaja: www.siol.net/storitve.

Cena: V poslovnih paketih telefonije in interneta od 37,20 EUR/mesec.

ZA: Številne vloge, hitri omrežni priključki, nadzor, zanesljivost, mobilne aplikacije.

PROTI: Cena, samo za zahtevne uporabnike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji