Objavljeno: 14.11.2008 13:54 | Avtor: Igor Harb | Monitor Oktober 2008

Širokopasovno, brez žic

Ko govorimo o mobilnem internetu, je s tem mišljen dostop do interneta prek omrežij mobilne telefonije, ki pokrivajo bolj ali manj vso državo, hkrati pa je mogoče tudi (zaenkrat pregrešno drago) gostovanje v tujini.

Slovenski mobilni ponudniki interneta so skoraj vsi ponudniki mobilne telefonije, razen Izimobila in M-mobila, ki se osredotočata predvsem na govorne storitve. Na svojih cenikih imata sicer navedene cene za prenos podatkov prek mobilnih omrežij, vendar ne ponujata posebnih podatkovnih paketov. Mobilni internet tako ponujajo Mobitel, Si.mobil, T-2, Tušmobil in Debitel. Ponudba mobilnega interneta se precej razlikuje od podjetja do podjetja, saj vsako meri na nekoliko drugačne uporabnike.

Mobilni internet se od običajnega in brezžičnega stacionarnega interneta razlikuje tudi po načinu obračunavanja. Medtem ko pri stacionarnem plačujemo po pasovni širini, pri mobilnem plačujemo po količini prenesenih podatkov, ne glede na to, kako hitro deluje omrežje. Če smo priključeni v polno nadgrajeno omrežje HSPA, lahko to količino podatkov pač prenesemo veliko hitreje kot prek EDGE.

Vsi ponudniki ponujajo osnovni dostop prek omrežij GSM, nadgrajenih vsaj na EDGE, večina pa tudi UMTS, nadgrajen na HSDPA, oziroma HSPA (HSDPA+HSUPA). EDGE omogoča teoretične hitrosti prenosa več kot 200 Kb/s, vendar je realno pri polnem signalu in ne povsem obremenjenem omrežju hitrost blizu 100 Kb/s; HSDPA pa ponuja hitrosti do 3,6 Mb/s oziroma celo 7,2 Mb/s v smeri proti uporabniku in do 384 Kb/s oziroma 1,3 Mb/s (HSUPA) v smeri od uporabnika.

V priloženi tabeli so navedene cene za "čiste" podatkovne pakete, saj preprosta primerjava paketov, ki zajemajo pogovore, sporočila in prenos podatkov, ni mogoča zaradi silno različnih ponudb. Všteta tudi ni cena po KB, saj se ta razlikuje znotraj ponudbe vsakega operaterja. Razen seveda T-2, ki ponuja zgolj neomejen prenos podatkov.

Če smo zahtevni, lahko prek posebnih usmerjevalnikov z mobilnim internetom povežemo tudi po več uporabnikov hkrati.

Hitrosti prenosa podatkov v omrežjih UMTS

Tokratne meritve hitrosti prenosa smo opravili zgolj na nekaj lokacijah v središču Ljubljane, kjer se operaterji praviloma trudijo najbolj dodelati omrežje, hkrati pa je zaradi pretoka ljudi tudi največji promet. Med našim zadnjim preizkusom spomladi smo ugotovili, da sta omrežji Mobitela in T-2 praktično enakovredni po zmogljivosti, vendar pa je mogoče, da se razmere pri T-2 spremenijo ob povečanju števila uporabnikov. Konkretnih podatkov o trenutnem številu uporabnikov T-2 nimamo, vendar njihovo omrežje deluje kvečjemu še bolje kot pred tremi meseci. Na ulici v središču Ljubljane smo namreč izmerili neverjetno hitrost tik pod 8,5 Mb/s. Mobitelovo omrežje je ostalo na isti kakovostni ravni kot spomladi, čeprav se je tudi njim od takrat promet znatno povečal. Za skorajda večje presenečenje od rekordnih hitrostih T-2 pa je poskrbel Si.mobil, ki je, vsaj v središču Ljubljane, končno popravil svoje omrežje na hitrosti, ki jih oglašuje. Kljub temu je na večini lokacij ping strežnikov še dokaj počasno.

Glede na podatke o razširjenosti omrežij vseh treh operaterjev je Mobitel še vedno najboljša izbira za mobilni internet, če ga želimo uporabljati na različnih lokacijah po vsej državi. Po drugi strani pa je T-2 s svojimi hitrostmi prenosa postal povsem primerna alternativa vsem drugim vrstam dostopa do interneta, saj je cenejši in hitrejši od večine ponudb ADSL. Ima pa to slabost, da je dostop do interneta na voljo zgolj v njihovem omrežju, ne pa tudi med gostovanjem v Mobitelovem, tako da ga zunaj (večjih) mest sploh ni mogoče uporabljati. Si.mobil pospešeno gradi svoje omrežje UMTS/HSDPA, ki sicer še ne bo kmalu doseglo pokritosti Mobitelovega, kljub temu pa lahko na območjih, kjer ni signala UMTS, uporabljamo njihovo počasnejše, a zanesljivo omrežje GSM/EDGE. Za razliko od drugih dveh operaterjev Si.mobil omrežja tudi še nima nadgrajenega na tehnologijo HSUPA, ki omogoča hitrejši prenos v smeri od uporabnika (kot je tudi razvidno iz tabele), vendar večine uporabnikov to ne bo posebej motilo.

Mobitel

Največji operater ima najbolj celovito ponudbo. Njegovi omrežji GSM in UMTS sta v celoti nadgrajeni na tehnologiji EDGE in HSPA in tudi pokrivata največji del države (približno 99 % in 75 % prebivalstva). Hkrati ponudbo dopolnjuje z NeoWLANom, ki je pri nekaterih paketih na voljo brezplačno, in v povezavi s Telekomom tudi s ponudbo ožičenega dostopa do interneta, telefonije in IP televizije.

Njihova podatkovna ponudba temelji samo na podatkovnih paketih in na podatkovnih bonusih v klasičnih paketih. Podatkovni paketi se imenujejo Internet M, Internet L in Internet neomejeno, zajemajo pa 100 MB, 1 GB oziroma neomejeno količino prenesenih podatkov. Za mlajše Mobitel ponuja še Itak Internet L in Itak Internet XL, ki vsebuje 5 GB oziroma 50 GB prenesenih podatkov. Paket Internet neomejeno poleg neomejene količine prenesenih podatkov v Mobitelovem omrežju zajema tudi brezplačno uporabo NeoWLANa.

Vse podatkovne pakete je mogoče uporabljati s posebno kartico SIM in modemom ali pa jih priključiti klasičnim naročniškim paketom za telefonijo in namesto modema uporabiti mobilni telefon. To je sicer nekoliko manj priporočljivo za uporabnike Nokiij, saj povezave HSDPA zahtevajo precej energije, njihovi telefoni pa pri USB povezavi z računalnikom ne polnijo akumulatorja. Poleg tega Mobitel ponuja tudi dva t. i. minutna paketa, ki zajemata določeno število minut pogovora v različna omrežja in tudi prenos podatkov. To sta paketa Povezani 33 in Povezani 55, ki v ceno vštejeta 1 GB oziroma 5 GB podatkov. 100 MB podatkov in brezplačen NeoWLAN pa pripada tudi uporabnikom Mobitelove storitve M4, ki zajema še SiOLove ožičene storitve.

Kar zadeva gostovanja v tujini, ima Mobitel izjemno nepregledno ponudbo, saj ima z vsakim operaterjem sklenjeno drugačno pogodbo. Tako se razlikujejo obračunski intervali, ki pogosto obsegajo dokaj visoko začetno količino prenesenih podatkov, pa tudi cene po KB se razlikujejo za več 100 % v isti državi. Pred uporabo podatkovnih storitev med gostovanjem se je zato zelo priporočljivo pozanimati o ceni. Ena cena, ki izstopa, pa je cena gostovanja pri T-Mobile na Hrvaškem, ki je med najnižjimi v ponudbi slovenskih operaterjev. Kljub temu boste za 1 GB odšteli 4000 evrov.

Prvi je začel mobilni internet kot alternativo "pravemu" širokopasovnemu internetu tržiti Mobitel.

Drugačna brezžičnost

Pri nas sta na voljo dve tehnologiji, ki nas lahko v splet "brezžično" povežeta tudi drugače, brez posredništva ponudnikov mobilne tehnologije. Gre za WLAN in WiMAX. Slednjega ponuja zgolj Telekom Slovenije na omejenih območjih, medtem ko je WLAN komercialno na voljo pri Mobitelu v sklopu dodatne storitve NeoWLAN. Naslednje leto naj bi Mestna občina Ljubljana tudi ponudila deloma brezplačen WLAN po večini mesta, vendar so informacije, ki so jih zaenkrat ponudili, precej skope.

Seznam lokacij, kjer je na voljo NeoWlan, je že kar dolg: www.neowlan.net/slo/3.php.

Si.mobil

Si.mobil je lani vklopil svoje omrežje UMTS, nadgrajeno na HSDPA, in v zelo kratkem času začel sprva nadvse uspešno promocijo novih podatkovnih paketov, pri čemer so med prvimi na svetu ponudili paket z neomejeno količino prenesenih podatkov za neverjetnih 19 evrov. To se je kmalu izkazalo za preveč optimistično, saj njihovo novo in še ne v celoti zgrajeno omrežje ni najbolje preneslo precejšnjega števila novih uporabnikov. Njihovo omrežje UMTS še zmeraj ne dosega oglaševanih hitrosti, vendar pa je zato njihovo omrežje GSM/EDGE dokaj zmogljivo in dosega skorajda celotno prebivalstvo države.

Njihovi podatkovni paketi se imenujejo Mobilni internet in so na voljo kot Osnovni, Plus in Unlimited, ki prinesejo s seboj 100 MB, 1 GB oziroma neomejeno količino prenesenih podatkov. Vsi trije paketi, plus paket Start so na voljo tudi kot Opcija mobilni, ki jo dodamo h klasičnim govornim paketom za isto ceno.

Dodatna ponudba Si.mobila na področju podatkovnih storitev obsega tudi ugodnejše in preglednejše cene za uporabo v tujini. To je še zmeraj pregrešno drag šport, vendar je pri Si.mobilu bolj obvladljiv. Posebni paketi se imenujejo Mobilni internet tujina 10, 50 in 75 ter prinašajo toliko MB prenesenih podatkov v partnerskih omrežjih evropskih držav. Poleg tega lahko uporabniki izberejo dodatni paket opcija Eurodata, ki omogoča nekoliko cenejši prenos podatkov pri izbranih operaterjih v Evropi.

V mobilni splet se lahko povežemo prek telefona ali pa si omislimo poseben modem, ki jih prodajajo prav vsi ponudniki.

T-2

Čeprav je T-2 novinec na področju mobilne telefonije, je njihova ponudba preprosta in nedvomno najcenejša. Ponujajo zgolj en podatkovni paket, a ta zajema neomejen prenos podatkov za zgolj 10 evrov na mesec. Deluje le na območju njihovega omrežja, ki zaenkrat pokriva Ljubljano, Kranj, Obalo, Novo mesto, Maribor, Celje in Velenje, praviloma v bližini območij, kjer ponujajo možnost priklopa na optiko. Drugod po državi T-2 gostuje pri Mobitelu in omogoča zgolj govorne storitve. V začetku septembra so sklenili gostovanje s prek 600 operaterji po celem svetu.

Vendar pa, pozor - T-2 je edini, ki ne ponuja subvencioniranega nakupa modema, to pa je pomembno, če za povezovanje ne boste uporabljali kar vašega telefona. Modemi so dragi, res pa je, da ga lahko pri T-2 kupite na 24 obrokov.

T-2 je najmlajši ponudnik mobilnega interneta.

Kako do poceni prenosa podatkov v tujini

Prva možnost za poceni prenos podatkov v tujini je zmeraj WLAN in ne mobilno omrežje. Pogosto je mogoče najti brezplačna omrežja, bodisi naključno pri kakšnem nezaščitenem uporabniku bodisi v kakšni kavarni ali hotelu, ki to ponuja v sklopu svojih storitev. Plačljiva omrežja WLAN znajo biti kar precej draga, saj razni ponudniki omrežij WLAN, kot sta T-Mobile ali Swisscom, zahtevajo okrog 4 evre za pol ure oziroma v ZDA 4 dolarje. V hotelih (če WLAN ni brezplačen) se cene razlikujejo od ustanove do ustanove in znašajo od nekaj do več kot 10 evrov na dan.

V nekaterih državah, med drugim tudi na Hrvaškem, pa je mogoče kupiti predplačniško kartico SIM za uporabo podatkovnih storitev v mobilnem omrežju, vendar se je treba najprej prepričati o kakovosti signala na območju, kjer nameravamo uporabljati internet.

Nekateri naši ponudniki omogočajo tudi nakup dodatnih "paketov", s katerimi lahko v tujini ceneje prenesemo določeno število megabajtov.

In še - v ZDA, denimo, omrežja mobilne telefonije ne pokrivajo ravno velikega območja in njihov UMTS je precej počasnejši od tega, česar smo vajeni v Evropi.

Tušmobil

Podobno kot T-2 tudi Tušmobil nima lastnega omrežja, ki bi pokrivalo celotno državo, temveč se opira na gostovanje pri Mobitelu, ki mu zagotavlja polno pokritost. A Tušmobil deluje zgolj v omrežju GSM, nadgrajenem na EDGE, to pa pomeni počasnejši prenos podatkov. Posledično je njihova podatkovna ponudba tudi skromnejša od konkurence.

Tušmobil ne ponuja podatkovnih paketov, temveč zajema le prenos podatkov v svoje dodatne pakete z zakupljenimi storitvami in v paket za Apple iPhone. Dodatni paketi pri Tušmobilu pomenijo pakete, ki jih na isto številko naročimo poleg osnovnega paketa, vrednosti pa se seštejeta. Tako pri paketih Tušmobil5 do Tušmobil50 ne dobimo niti KB podatkov in moramo dokupiti Tušmobil5+, Tušmobil10+ ali Tušmobil20+, pri katerih dobimo 20 MB, 50 MB oziroma 100 MB prenosa podatkov skupaj z dodatnimi minutami pogovorov, SMSi in MMSi. Zaradi tega njihova ponudba ni primerljiva s konkurenco in ni uvrščena v tabelo.

Tuš omogoča tudi prenos podatkov v tujini, vendar imajo še zmeraj dokaj omejen seznam držav, s katerimi imajo podpisane pogodbe o gostovanju. Čeprav ponujajo gostovanje tudi v Afganistanu in na Islandiji, jim manjkata, denimo, Velika Britanija in ZDA.

Debitel

Debitel je ponudnik storitev, ki uporablja Mobitelovi omrežji GSM in UMTS, kot smo omenili, polno nadgrajeni na EDGE in HSPA, tako da hitrost pri njih ne povzroča težav. Ponudba njihovih podatkovnih paketov je kljub vsemu nekoliko skromnejša in dražja kot pri Mobitelu. Paketi se imenujejo GPRS PLUS, GPRS 500 in GPRS GIGA ter prinašajo 50 MB, 500 MB oziroma 5 GB prenesenih podatkov. Te pakete je mogoče pripeti tudi k enemu od govornih paketov, prenos podatkov pa ima zajet le paket Forte, in sicer 10 MB.

Kar zadeva gostovanje v tujini, veljajo za Debitelove naročnike iste cene kot za Mobitelove.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji