Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: Boris Horvat | Monitor Januar 2010 | Teme: preizkus

Široki televizor malce drugače

21. septembra smo si na predstavitvi ogledali Philipsov filmski televizor formata 21 : 9. Dva meseca kasneje nam je ta res izredno široki televizor uspelo tudi preizkusiti.

Kot pove že uradna kriptična oznaka 56PFL9954H, ima Philips Cinema tv zaslon s 56-palčno (142 cm) diagonalo cinemaskopskega formata 21 : 9, torej formata, v katerem je danes posnetih največ filmov, ki jih gledamo v kinematografih. Če ne bomo imeli posnetkov v tem formatu, bomo na televizorju pač gledali posnetke v bolj običajnem formatu 16 : 9, oziroma v "klasičnem" formatu 4 : 3; v obeh primerih bo levo in desno od slike bolj ali manj širok črn rob. Seveda pa se lahko odločimo tudi za uporabo kakšne od funkcij za "raztegovanje" (in popačenje!) slike. Televizor je sicer funkcionalno enak modelu Net TV (42PFL9664H) širokega formata 16 : 9, ki smo ga testirali v novembrski številki. O omrežnih zmogljivostih (in počasnosti teh zmogljivosti) si torej lahko preberete tam, enako tudi o odlični kakovosti slike, ki jo televizorja dosežeta z zmogljivim slikovnim procesorjem. Škoda le, da televizor takšne širine nima možnosti sočasnega gledanja dveh programov oziroma izvorov slike (PAP - "Picture and Picture").

Najprej moramo opozoriti, da je tak televizor škoda uporabljati za gledanje običajnih televizijskih programov v formatu 4 : 3 (takšni so vsi slovenski), saj televizor sploh nima možnosti (!), da bi preklopili na ta format (ne moremo torej imeti le črnega levega in desnega roba) in bo slika v vsakem primeru nenaravno raztegnjena ali delno obrezana. Pri programih v običajnem širokem formatu 16 : 9 imamo več možnosti; ali gledanje v originalu (s črnima robovoma levo in desno) ali delno raztegnjena ali delno obrezana slika. Nakup Cinema TV ima torej edini smisel za tiste gledalce, ki bodo na njem gledali skoraj samo filme v cinemaskopskem formatu in imajo navaden televizor (ali računalnik) za gledanje drugih programov. In morda še za tiste, ki bi radi naredili vtis na sosede. Vendar, pozor, vsi filmi na nosilcih blu-ray oziroma DVD so v resnici posneti v formatu 16 : 9 s črnim pasom nad sliko in pod njo, na katerem se običajno prikazujejo podnapisi. Na televizorju z zaslonom 16 : 9 bomo podnapise videli, na Philips Cinema TV pa ne (razen če jih bo kak predvajalnik blu-ray - na primer Philipsov - znal vključiti v samo sliko)!

Če želimo res veliko cinemaskopsko sliko, se morda bolj splača kupiti 60-palčni televizor formata 16 : 9, ki bo cenejši od Cinema TV, pa še malenkost večjo sliko v formatu 21 : 9 bo lahko prikazal (57 palcev). Ljubiteljem domačega kina in velike slike pa velja razmisliti tudi o projektorju, saj danes za enak denar dobimo že vrhunski projektor in vrhunsko platno diagonale od 90 do 120 palcev, s čimer bomo res pričarali pravo kino ozračje v dnevni sobi.

Sliko na televizorju Cinema TV smo primerjali s projicirano sliko vrhunskega projektorja v zatemnjenem prostoru. Kljub temu da je televizor velikanski, je bila projicirana slika po površini dvakrat večja od slike na televizorju in je dajala bolj "kinematografski" občutek. Slika na televizorju je dajala boljši občutek ostrine in barve so bile bolj žive (nekateri televizorjem LCD očitajo "plastičen" videz barv), vendar so ob daljšem gledanju postale utrujajoče za gledanje - pri tem pa res malo pomaga Philipsov "light show" (Aurea Ambilight) z osvetlitvijo ozadja televizorja, ki se barvno sproti prilagaja prikazani sliki. Na drugi strani je bila projicirana slika mehkejša in bolj prijetna za gledanje, ob tem pa je dajala še boljši prostorski vtis. Pri gledanju v nezatemnjenem prostoru se seveda televizor bolje odreže kot projektor, toda - kdo se ne bi pritoževal, če bi operater v kinu pozabil prižgane luči?

Projektor Optoma ThemeScene HD82 so nam posodili pri Center Projekcije (www.centerprojekcije.si).

Philips Cinema TV 56PFL9954H

Kaj: Televizor, velik 56 palcev, ločljivosti 2560 × 1080 pik, formata 21 : 9 ("cinemascope"), spletna povezljivost.

Kdo: www.consumer.philips.com.

Prodajalec: www.eltus.si.

Cena: 4000 EUR

Za: Odlična slika.

Proti: Omejena uporabnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji