Objavljeno: 1.11.2005 13:35 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Oktober 2005

Siamski dvojček

Ko je Intel predstavil prve dvojedrne Pentiume, je AMD skoraj hkrati na trg poslal svoj odgovor nanje. Novi Athloni 64 X2 imajo, podobno kot Pentiumi D, dve jedri.

AMDjevi procesorji Athlon 64 že nekaj let uspešno kljubujejo Intelovim procesorjem Pentium 4. Delujejo pri nekoliko nižjem taktu, vendar se za to odkupijo z drugače zasnovanim jedrom, ki omogoča podobno zmogljivost kot Pentiumi 4 z višjim taktom. Dvoboj sta tekmeca razširila tudi na trg dvojedrnih procesorjev.

AMDjevi Athloni 64 X2 so na voljo v dveh različicah: modeli 3800+, 4200+ in 4600+ z razvojni imenom Manchester imajo po 512 KB predpomnilnika na jedro (celotni procesor ima torej 1 MB predpomnilnika), procesorja 4400+ in 4800+ (razvojno ime Toledo) pa sta nekoliko zmogljivejša in imata kar 1 MB predpomnilnika za vsako jedro. Po zasnovi so jedra skoraj enaka tistim v enojedrnih procesorjih. Izdelana so v 90 nm tehnologiji, podpirajo pa celotni nabor večpredstavnih ukazov: poleg AMDjevega 3DNow! tudi Intelova nabora ukazov SSE2 in SSE3. Tehnologija Cool'n'Quiet omogoča, da procesor zmanjša takt delovanja, če ni polno obremenjen, s tem pa zmanjša porabo in segrevanje, tako da se lahko ventilatorji vrtijo z nižjo hitrostjo. Najšibkejši model deluje pri 2 GHz, medtem ko je takt najzmogljivejše različice 2,4 GHz. AMDjevi procesorji imajo tako tudi v dvojedrni različici precej nižji takt delovanja od Intelovih Pentiumov D - ti namreč delujejo s takti od 2,8 do 3,2 GHz.

Novi AMDji so namenjeni ploščam s podnožjem Socket 939, so pa združljivi z enojedrnimi Athloni, tako da po nadgradnji BIOSa vse osnovne plošče s tem podnožjem podpirajo AMDjeve novince (razen v malo verjetnem primeru, da za določen model plošče ni na voljo nadgradnje). Pri Intelu take enostavnosti nadgradnje nismo deležni.

Preizkusili smo Athlon 64 X2 4800+, najzmogljivejši AMDjev procesor za namizne računalnike. Nameščen je bil na osnovno ploščo MSI K8N Diamond z nVidiinim naborom nForce4, računalnik pa je bil opremljen z 1 GB pomnilnika DDR400. Ob bok smo mu postavili kar tri Intelove procesorje: procesor Pentium 4 670 (gre za 3,8-gigaherčni procesor družine 6XX, ki smo jo predstavili letos marca) in dva dvojedrneža: Pentium D 820 in Pentium D 840XE (ki smo ga že preizkusili letošnjega junija). Intelove procesorje smo namestili na osnovno ploščo Intel D955XBK, ploščo pa opremili z 1 GB pomnilnika DDR2. Vsem skupaj smo postavili ob bok še enojedrni AMD Athlon 64 4000+. Rezultati meritev so zbrani v tabeli.

Rezultati meritev zmogljivosti procesorjev

Izkaže se, da je AMDjev paradni konj trenutno zmogljivejši od najzmogljivejšega Intelovega procesorja. Pri pisarniških programih se dodatno jedro v procesorju sicer skoraj ne pozna, se pa zato pospešitev delovanja pokaže pri poganjanju večpredstavnih programov, ki "znajo" breme porazdeliti na več procesorjev oz. jeder. Zanimivo je, da se AMDjev enojedrnež pri poganjanju večpredstavnih programov uvrsti skoraj povsem ob bok najzmogljivejšemu Intelovemu procesorju. Pokaže pa se tudi, da takt delovanja ne vpliva preveč na rezultate, saj je najšibkejši dvojedrni Pentium le malenkost manj zmogljiv od najzmogljivejše različice (podobno bi verjetno veljalo tudi, če bi Athlon X2 primerjali z njegovimi šibkejšimi različicami).

Cena dvojedrnih procesorjev (najcenejša različica stane malenkost več kot 100 tisočakov) je zaenkrat še previsoka, da bi si jih omislil slehernik, poleg tega so programi, ki izkoristijo možnost sočasne obdelave več programskih niti, dokaj redki. V prihodnje lahko verjetno pričakujemo več programske opreme, predvsem večpredstavne, ki bo izkoristila zmogljivost večjedrnih procesorjev, pri pisarniških opravilih pa ti izdelki verjetno ne bodo prinesli nobene občutnejše pohitritve. Tako AMD kot Intel sta že napovedala procesorje s štirimi in več jedri. Čeprav načrti kažejo, da jih bomo zaenkrat srečevali predvsem v strežnikih, lahko računamo, da se bosta v boju za prestiž pri osebnih računalnikih in delovnih postajah spopadla tudi s procesorji,v katerih bije še več src.

AMD Athlon 64 X2 4800+

Kaj: Dvojedrni procesor.

Izdeluje: AMD, www.amd.com.

Prodaja: Comtron, www.comtron.si, (02) 300 35 00; JAE, www.jae.si, (02) 589 62 00.

Cena: 266.280 tolarjev.

Za: Zmogljivost.

Proti: Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji