Objavljeno: 2.11.2006 14:41 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Oktober 2006

Še hitreje z elektriko

Povezovanje prek električnih žic kljub močni konkurenci brezžičnega "lobija" Wi-Fi še naprej vztraja na trgu. Tako kot v brezžičnih omrežjih se tudi hitrost prenosa podatkov po električnih, 220-voltnih povezavah zvišuje - tokrat preizkušeni izdelek obljublja celih 200 Mb/s.

Netgear HDX101 je vmesnik med električnim omrežjem in običajnim omrežjem z ožičenjem UTP. Izdelek je navzven nadvse podoben tistemu, ki smo ga preizkusili letos pomladi. Razlika je pravzaprav le v tem, da nima štirikratnega omrežnega stikala, ki ga je XE104 imel.

Namestitev teh izdelkov je preprosta. Dovolj je že, če dva vmesnika priključimo v električno vtičnico in ju s kablom UTP povežemo z računalnikom - omrežje je s tem nared za rabo. Z dokupom dodatnih električnih vmesnikov (tudi starejših generacij, saj je združljivost za nazaj zagotovljena) lahko omrežje poljubno razširimo. Še vedno pa velja pravilo, da se izogibamo priklopu prek (dolgih) električnih razdelilcev ali prek prenapetostnih zaščit, saj zmanjšujejo domet.

Nastavitveni program poleg nastavitev šifriranja omogoča tudi pregled nad tovrstnimi napravami v električnem omrežju.

Priložena programska oprema omogoča pregled nad vsemi tovrstnimi napravami v omrežju ter prikaz hitrosti, ki jih dosegamo med njimi. Omogoča nastavitev gesla; s tem dostop do omrežja omejimo na tiste vmesnike, ki poznajo geslo. Poleg tega lahko nastavimo še prioriteto nekaterih vrst omrežnega prometa (npr. TCP, UDP), a zgolj v okolju Windows, saj drugi operacijski sistemi niso podprti.

Vmesnik obljublja hitrost do 200 Mb/s. To je bržkone zgolj fizična hitrost na prenosnem nosilcu (električno omrežje). Dejanska, uporabniku dosegljiva hitrost je, kot smo že vajeni iz brezžičnih omrežij, občutno nižja. Tako smo s programom Ixia Chariot v najboljših razmerah (vtičnica druga poleg druge) namerili povprečno hitrost okoli 38 Mb/s. Hitrost se z medsebojno oddaljenostjo vmesnikov seveda zmanjšuje. Hitrost in domet sta primerljiva s tistima v brezžičnih omrežjih, le da smo tu namesto fizičnih ovir (npr. sten) odvisno od stanja in strukture uporabljenega električnega omrežja.

Netgear HDX101 je torej soliden predstavnik zadnjega rodu povezovanja prek električnih žic, ki je predvsem onkraj luže precej priljubljeno. Gre za zanimivo alternativo sicer dosti bolj razširjenim omrežjem Wi-Fi, ki pa v določenih primerih (npr. debele in preštevilne stene) odpovedo. Takrat lahko pride par Netgearovih vmesnikov kot naročen, ob tem pa se je treba zavedati višje cene vmesnikov. S tem je "električna" omrežna rešitev v praksi dražja od brezžične.

Netgear HDX101

Kaj: Vmesnik za priklop v računalniška omrežja prek električnega omrežja.

Izdeluje: Netgear, www.netgear.com.

Prodaja: Domex, www.domex.si.

Cena: 69.000 tolarjev (cena za par).

Za: Preprosta namestitev, dober domet, šifrirana povezava.

Proti: Nizka izmerjena hitrost prenosa, ni vgrajeno omrežno stikalo.

Namesto deklariranih 200 Mb/s smo v najboljših razmerah (vtičnica druga poleg druge) namerili povprečno hitrost okoli 38 Mb/s.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji