Objavljeno: 28.3.2017 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor April 2017

Samsungova premium tablica

Androidne tablice se niso med uporabniki nikoli prijele tako kot telefoni – še posebej pri tablicah višjega razreda je prvi izbor skoraj vedno Apple iPad Pro, vsa druga konkurenca daleč zaostaja. Samsung poskuša z Galaxy Tab S3 dokazati, da lahko tudi tablica z Androidom enakovredno tekmuje z Applovim paradnim konjem

Del krivde za neuspeh androidnih tablic lahko pripišemo Googlu, ki ni sistema nikoli zares prilagodil večjim zaslonom, del pa piscem aplikacij, ki so dodaten prostor na zaslonu redko izkoristili za kaj uporabnega. Temu primerno so tablice postale poceni naprave za branje ali osnovno brskanje po spletu (lep zgled take rabe in cenovne politike je npr. Amazonova družina tablic Fire). Izdelovalci so opustili misel, da bi postale zelo prenosne naprave za resnejše delo.

Samsung je s tablicama Galaxy Tab S2 (v 8- in 10-palčni različici) sicer meril tudi na zahtevnejše uporabnike, a če gledamo tehnične značilnosti, pa tudi uporabnost, je bila njihova zadnja taka naprava za najzahtevnejše Galaxy Note 10.1, predstavljena že davnega leta 2013. Ker tablice zadnja leta vsaj strojno niso napredovale, gre še vedno za enega najzmogljivejših modelov sploh.

Z Galaxy Tabom S3 je Samsung končno predstavil naslednika tudi za tablični Note. Takoj ko tablico vzamemo iz škatle, se vidi, da gre za vrhunski izdelek: kombinacija stekla in kovine deluje robustno, a hkrati prefinjeno, tablica pa je lahka in lepo sede v roke. Na voljo bo v treh barvah: črni, srebrni in zlati. Celotno sprednjo stran zaseda 9,7-palčni zaslon z ločljivostjo 2048 × 1536 pik, robovi okoli zaslona pa bi lahko bili malo manjši (kot je trend pri telefonih). Zaslon je odličen: je izredno svetel, barve pa žive, kot je značilno za zaslone AMOLED. Gre za prvo tablico, ki podpira tehnologijo HDR za še boljši kontrast pri predvajanju videa – če imamo primerne vsebine, seveda (zaenkrat bodo nad tem navdušeni predvsem naročniki na Netflix in Amazon Prime). Da gre za tablico, namenjeno večpredstavnim vsebinam, kažejo tudi zvočniki: vgrajeni so kar štirje, podpisani pa so z avdiofilsko blagovno znamko AKG (ki jo je Samsung pred kratkim kupil).

Tablica, če primerjamo tehnične značilnosti, v primerjavi z najnovejšimi telefoni sicer nekoliko zaostaja: 4 GB pomnilnika je v tem segmentu danes standard, ne presežek, procesor Snapdragon 820 pa je bil paradni konj prejšnje generacije mobilnikov. Kljub temu gre za kombinacijo, ki brez težav poganja nameščeni Android različice 7.0. Samsung ga, kot ponavadi, nadgradi s svojo preobleko TouchWiz, ki je v zadnjih letih precej uporabnejša in manj baročna, ponuja pa nekatere dodatne funkcionalnosti, ki jih sicer osnovni Android ne podpira (zato je bil TouchWiz že v času, ko smo ga na telefonih res črtili, na tablicah sprejet kot nujno zlo, saj je npr. že pred leti omogočal poganjanje dveh aplikacij vzporedno). Poskrbljeno je tudi za biometrično varnost podatkov: v gumbu »domov« se, kot smo že vajeni, skriva čitalnik prstnih odtisov.

Zakaj je novi Tab S tudi »Note«? Zaradi priloženega peresa S-Pen. Slednji se sicer ne shrani več v ohišje (kar je slabo za vse, ki radi izgubljate stvari), je pa zato debelejši, da bolje sede v roko. Konica je v primerjavi s predhodnikom tanjša in omogoča natančnejše pisanje in risanje, pri čemer pomaga tudi 4000-stopenjsko zaznavanje pritiska. V praksi je pero precej odzivnejše kot pri Noteu in izredno lepo drsi po zaslonu. Občutek še ni čisto enak kot pri pisanju po papirju (za to ima steklo premalo trenja), a je že odličen približek, ki se ga hitro navadimo. Samsungova programska oprema za pisanje in risanje je odlična že nekaj let, razširjenost družine Note pa pomeni, da pero dobro podpirajo tudi aplikacije drugih izdelovalcev (npr. Autodeska). Vsi, ki na tablicah igrate zahtevnejše igre, boste veseli podpore knjižnici Vulcan, ki počasi postaja standard za 3D grafiko na mobilnih napravah.

32 GB shrambe, kolikor je tablica ponuja, ni noben presežek (prej nasprotno), lahko pa jo nadgradimo s karticami microSD, tako da s prostorom pravzaprav nismo omejeni. Akumulator z zmogljivostjo 6000 mAh naj bi omogočal do 12 ur ogleda video vsebin (hitra meritev je pokazala, da je v praksi treba računati na kakšno minuto manj), S3 pa se polni prek vmesnika USB-C s podporo hitremu polnjenju, tako da lahko akumulator hitro napolnimo. Samsung za tablico pripravlja tudi dodatke: prvi je etui z vgrajeno tipkovnico (s tablico se poveže prek posebnega priključka pogo), s pomočjo katerega S3 postane mini androidni prenosnik.

O Samsungovem novincu smo doslej govorili bolj ali manj v superlativih – ki si jih Tab S3 nedvomno zasluži. Grajo pa namenjamo predvsem visoki ceni: S3 bo namreč precej dražji od večine tablic in se bo po ceni lahko primerjal kvečjemu s precej bolj uveljavljenimi iPadi. Vprašanje pa je, ali je ciljna skupina kupcev, ki bodo za to tablico pripravljeni odšteti najmanj 679 evrov, kolikor stane model brez LTE (slednji bo stal še slab stotak več), dovolj velika.

Tablico nam je za preizkus posodilo podjetje Simobil.

Samsung Galaxy Tab S3

Izdeluje: www.samsung.com.

Cena: 679 EUR (model z WiFi), 769 EUR (model z WiFi in LTE). Etui s tipkovnico: 130 EUR (dejanske cene na slovenskem trgu bodo znane ob začetku prodaje).

Za: Oblika, zmogljivost, odličen zaslon s podporo HDR, pero S-Pen.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji