Objavljeno: 10.10.2007 17:53 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Posebna 2007 | Teme: nenehni testi

Samsung

Samsung S630

Megapike 6

Zum 3x (35-105 mm)

LCD 6,3 cm

2xAA

Kartica SD

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si.

Cena: 125 EUR

Za: Cena, ročne nastavitve.

Proti: Nima optičnega iskala.

Najcenejši Samsungov model na tokratnem preizkusu sicer ne skriva svojega vstopnega razreda, a kakor bomo videli v nadaljevanju, uporabniku omogoča tudi nekaj naprednejših možnosti. Ker je fotoaparat namenjen manj zahtevnim uporabnikom, je poudarek na samodejnem delovanju. Izbiramo lahko med 11 tematskimi avtomatikami, med katerimi najdemo večino pogosteje uporabljanih, pogrešali smo le avtomatiko za slikanje na plaži in snegu. Pozitivno nas je presenetilo, da fotoaparat uporabniku omogoča tudi dober ročni nadzor, saj lahko ročno nastavimo tako osvetlitveni čas kot zaslonko, izbiramo pa lahko celo med dvema načinoma ostrenja (osrednje in na petih mestih).

Tako kakor pri večini sodobnih fotoaparatov najdemo na seznamu možnosti umirjanje slike, ki mu pri Samsungu pravijo Advances Shake Reduction, in ki ni tisti pravi umirjevalnik, ampak le poveča občutljivost tipala in skrajša osvetlitveni čas. Pri čemer velja omeniti, da zmore občutljivost povečati le do ISO 400. To je po eni strani sicer malo in zlasti ko na primer v muzeju ne smemo uporabiti bliskavice, bi si želeli vsaj ISO 800, po drugi strani pa nas to vsaj ne zavede v fotografiranje v razmerah, ko je posnetek zaradi pretiranega digitalnega šuma bolj ali manj neuporaben.

Na zadnji strani je povprečno velik in povprečno kakovosten zaslon LCD, na katerem slika precej zbledi, ko nanj posije sonce, optičnega iskala, s katerim bi si v takem primeru lahko pomagali, pa fotoaparat nima

Med preizkusom se je S630 izkazal povprečno. Kakovost posnetkov je presenetljivo dobra. Barve so primerno zasičene, ostrina pa ločljivosti primerna. Optična kakovost objektiva je seveda nekoliko skromnejša kakor pri marsikaterem dražjem fotoaparatu, a dokler fotografije tiskamo do velikosti 18 x 13 cm, tega sploh ne bomo opazili. Nekoliko bolj opazno je malce počasnejše delovanje, ki pa še vedno ostaja v povprečju za ta cenovni razred.

Bliskavica je nekoliko šibka, pri bližinski fotografiji se S630 izkaže solidno, povsem spodobno pa tudi v vlogi videokamere. Video snema v zapisu MPEG-4, med snemanjem pa lahko tudi zumiramo, a le ob izklopljenem zvoku.

Samsung S630 sicer ni najcenejši fotoaparat na tokratnem preizkusu, a so razlike pri dnu majhne. Iz povprečja ga dvigujejo boljše možnosti za ročni nadzor, zaradi česar je zelo primeren za vse, ki morajo varčevati, radi pa bi imeli fotoaparat, ki ne omogoča samo pritiskanja na sprožilec, ampak bi z njim želeli preizkusiti katerega od nasvetov iz prvega dela Digitalnih fotoaparatov.

Samsung S730

Megapike 7

Zum x (35-105 mm)

LCD 6,3 cm

2xAA

Kartica SD

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si.

Cena: 145 EUR

Za: Cena, ročne nastavitve.

Proti: Nima optičnega iskala.

V korejskem Samsugu so začeli prve fotografske izkušnje nabirati že v analogno-kemičnih časih, svojo pravo priložnost za prodor med največje igralce pa so zaslutili z razcvetom digitalnih fotoaparatov. V svojem prodajnem katalogu imajo zelo pestro izbiro fotoaparatov, od najenostavnejših modelov za najmanj zahtevne uporabnike do modelov, ki se jih ne sramujejo v roke vzeti niti poklicni fotografi. Za vsakogar nekaj torej, izbira pa se bo morda komu zdela že kar prevelika.

Kar omenjamo predvsem zato, ker je S730 značilen primer takšne bogate ponudbe. Je namreč povsem enak kakor malo prej opisani S630 in se od njega loči le v treh lastnostih - ima za eno megapiko večjo ločljivost, največja občutljivost je ISO 1000, cena pa je za približno 20 evrov višja. Večina morebitnih kupcev se ob tem seveda vpraša, ali je razlika v zmogljivosti vredna višje cene? Razlika v ceni je sicer majhna, po drugi strani pa za 20 evrov lahko kupimo 2-gigabajtno pomnilniško kartico, pa še nam ostane par evrov.

Odgovor je v precejšnji meri odvisen od tega, koliko vam v trenutku, ko kupujete fotoaparat, pomeni razlika v ceni. Če boste že naslednji dan pozabili, da ste zapravili malce več, se vsekakor odločite za S730. Razlike v ločljivosti sicer ne boste nikoli opazili, utegne pa se zgoditi, da vam bo kdaj prišla prav večja občutljivost. Pri tej bo kakovost posnetka zaradi digitalnega šuma sicer skromnejša, a še vedno malce boljša, kakor če bi morali z računalnikom popravljati premalo osvetljen ali zaradi predolgega osvetlitvenega časa neoster posnetek.

Če pa se vam zdi, da bi bilo tistih 20 evrov bolje porabiti za nakup pomnilniške kartice ali morda polnilnika za akumulatorje, se brez slabe vesti odločite za cenejši model. V tistih redkih trenutkih, ko bi vam prav prišla večja ločljivost, pa se spomnite na skromno kakovost posnetkov pri ISO 800 ali 1000.

In ko smo že omenili nakup akumulatorjev - tega vam najtopleje priporočamo. S630 in S730 sodita med modele, ki jih poganjajo navadne baterije ali akumulatorji velikosti AA. Pri najcenejših modelih izdelovalci nekoliko privarčujejo s tem, da fotoaparatu priložijo par navadnih baterij, ne pa tudi akumulatorskih in polnilca zanje. Akumulatorji so sicer nekajkrat dražji od baterij, a se vam bo strošek zanje povrnil že po par sto posnetkih, še posebno, ker alkalne baterije v Samsungu S730 (pa tudi večini drugih modelov) zdržijo malo, morda okrog 50 posnetkov.

Samsung S850

Megapike

Zum 5x (38-190 mm)

LCD 6,3 cm

Litij-ionski akumulator

Kartica SD

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si.

Cena: 210 EUR

Za: Zum, ročne nastavitve.

Proti: Nima optičnega iskala, digitalni šum pri večjih ločljivostih.

Počasi se dvigujemo po lestvici Samsungovih digitalcev, na kateri je sicer še nekaj modelov, ki jih nismo preizkusili, a izpustili nismo nobenega omembe vrednega. Osem megapik ločljivosti je že kar spodobna številka, čeprav je treba kar takoj dodati, da verjetno večina uporabnikov nikoli ne bo opazila razlike med 6, 7 in 8 megapikami. Opazne so namreč le pri povečavah, večjih od A4, in pri posnetkih, narejenih z največ ISO 200. Pri večjih občutljivostih namreč bolj izražen digitalni šum bolj ali manj povsem izniči prednosti večje ločljivosti.

Precej koristnejša in vsekakor vredna višje cene je druga izboljšava, namreč zmogljivejši objektiv. Doseg v širokokotni legi sicer žal ostaja enak, a tudi teleobjektiv s preračunanimi 190 mm je zelo uporaben. Ob tem lahko samo obžalujemo, da pri Samsungu niso vgradili še umirjevalnika slike, tistega pravega, ne Advances Shake Reduction, ki le poveča občutljivost vse do samo pogojno uporabnih ISO 1600. Objektiv tudi v izklopljenem stanju gleda nekoliko iz ohišja, zato je fotoaparat malo manj žepen od skromneje opremljenih bratov.

Tudi S850 ima poleg pestrega nabora tematskih avtomatik (dodali so tudi pri prejšnjih dveh modelih pogrešano plažo in sneg) na voljo tudi ročno izbiro zaslonke in osvetlitvenega časa, kar v tem nekoliko višjem cenovnem razredu sicer ni več tako izjemno, a še vedno vse pohvale vredno.

Med preizkušanjem se je izkazal podobno kakor prejšnja dva modela. Fotoaparat je spodobno odziven, le pri hitrem pritiskanju na sprožilec je malo počasnejši od nekaterih tekmecev (pri hitrem zaporednem slikanju lahko naredimo približno en posnetek na sekundo). Na srečo to v tem razredu ni prav huda pomanjkljivost, saj večina uporabnikov, ki jim je S850 namenjen, v glavnem na sprožilec ne pritiskajo tako zelo vneto, da bi jih to motilo.

Kakovost posnetkov je solidna, morda celo nekoliko nadpovprečna, zavedati pa se moramo omejitev, zlasti digitalnega šuma pri večjih občutljivostih. Bliskavica je povprečna, pri bližinski fotografiji pa se izkaže bolje od marsikaterega podobnega modela. Podobno velja tudi za video, saj lahko snemamo tudi pri večji ločljivosti, 800 x 592 in 720 x 480 pik, med snemanjem pa deluje tudi optični zum.

Samsung S850 je izvrsten fotoaparat, ki iz povprečja izstopa zaradi zmogljivejšega objektiva in popolnejšega nabora ročnih nastavitev. Škoda, da nima optičnega iskala in umirjevalnika slike, a to je pač davek na ugodno ceno.

Samsung S1050

Megapike 10

Zum 5x (38-190 mm)

LCD 7,6 cm

2xAA

Kartica SD

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si.

Cena: 245 EUR

Za: Zum, ročne nastavitve, zaznavanje obrazov.

Proti: Nima optičnega iskala, digitalni šum pri večjih občutljivostih.

Najzmogljivejši model iz Samsungove serije S se ponaša s še nekoliko večjo ločljivostjo. 10 megapik je načeloma primerno že za zelo velike fotografije, precejšnje vprašanje pa je, kolikokrat povprečen uporabnik takšnega fotoaparata odtisne 40 x 30 cm veliko fotografijo, pri kateri bi bila razlika v ločljivosti sploh opazna.

Tudi druga izboljšava v primerjavi z S850 je nekoliko vprašljiva. Večji zaslon LCD je sicer videti prav imenitno, a ker je njegova ločljivost enaka (sicer zelo dobra, ko smo že ravno pri njej), ne bomo na njem videli nobene podrobnosti več, le kakšen posnetek ali dva manj bomo lahko naredili z enim polnjenjem akumulatorjev. Če bi ohranili 6,3-centimetrski zaslon in dodali optično iskalo, bi nedvomno razveselili več fotografov.

Tretja izboljšava je koristnejša. Fotoaparat zna namreč na posnetku zaznati obraz in ga pravilno izostriti ter osvetliti. Po ostalih lastnostih se S1050 ne loči od S850. To pomeni, da je vgrajen zmogljiv 5-kratni zum, zahtevnejši uporabniki lahko sami izbirajo osvetlitveni čas in zaslonko, manj izkušeni pa imajo na voljo številne tematske avtomatike.

Podobno kakor S850 se je izkazal tudi med preizkusom. Posnetki so bili v večini primerov pravilno osvetljeni, le pri umetni razsvetljavi fotoaparat največkrat ni pravilno določil beline. Barve so primerno zasičene in naravne, ostrina pa zelo dobra. Na robovih se sicer malce "zmehča", kar pa je v večini primerov povsem neopazno. Večjim občutljivostim se zaradi šuma velja izogibati. Hitrost je pri največji ločljivosti povprečna, pri manjših ločljivostih pa lahko uporabimo tudi nekoliko hitrejše zaporedno slikanje.

Bliskavica je povprečna, pri bližinski fotografiji se izkaže bolje od povprečja, zelo dobro pa mu gre od rok snemanje. Snemamo lahko z največjo ločljivostjo 800 x 592 pik, resda le z 20 sličicami/s. Med snemanjem lahko uporabljamo zum, deluje pa tudi digitalni umirjevalnik slike. Kakovost videa v zapisu MPEG-4 je zaradi močnega stiskanja sicer nekoliko skromnejša, kakor bi si želeli, a fotoaparat pač ni kamera.

S1050 za nekaj deset evrov več ponuja še nekaj več zmogljivosti, ali so večja ločljivost, večji zaslon LCD in zaznavanje obrazov tega vredni, pa bo moral oceniti vsakdo sam.

Če se vam zdi, da petkratnega zuma ne potrebujete, se lahko odločite za modela S830 (8 megapik, 170 EUR) ali S1030 (10 megapik, 210 EUR), ki sta enaka kakor S850 in S1050, le da imata samo 3-kratni zum.

Samsung L73

Megapike 7

Zum 3x (35-105 mm)

LCD cm

Litij-ionski akumulator

Kartica SD

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si.

Cena: 245 EUR

Za: Zaznavanje obrazov.

Proti: Nima optičnega iskala, digitalni šum pri večjih občutljivostih, hitrost.

Elegantno tanke žepne fotoaparate so pri Samsungu združili v serijo L. Prvi med njimi je po svojih osnovnih fotografskih lastnostih (7 megapik, 3-kratni zum) precej povprečen, a se v trpežnem aluminijastem ohišju skriva napredna elektronika, ki zmore marsikaj. Še preden pa smo ugotovili, kaj vse zmore, nas je presenetilo upravljanje. Fotoaparat namreč za izbiranje v menijih nima štirih smernih tipk, kakor večina drugih, ampak ima ob spodnjem robu zaslona LCD sedem senzorskih tipk, s katerimi izberemo posamezni meni, ob desnem robu pa še šest enakih tipk, s katerim izberemo posamezno možnost v izbranem meniju. Sprva takšno izbiranje deluje nekoliko nenavadno, a se ga zelo hitro navadimo. Pri Samsungu so ga najprej uporabili pri prestižni seriji NV, ki so jo bomo ogledali v nadaljevanju.

Pri seriji S smo se očitno malce razvadili, zato pri L pogrešamo naprednejše ročne nastavitve. Na voljo imamo namreč le osnovne, poleg tega pa seveda popoln nabor samodejnih, vključno z enajstimi tematskimi in zaznavanjem obrazov. Od zanimivih novotarij, ki jih premore L73, omenimo pametni samosprožilec. Fotoaparat se ne sproži takoj po preteku 10 sekundnega odštevanja, ampak zazna gibanje na sliki in počaka še do dve sekundi, če se vsi, ki so na posnetku, še niso umirili.

Največja fotoaparatova slabost je zgolj povprečna odzivnost in nekoliko podpovprečna hitrost. Svetlomer se je izkazal kot zelo zanesljiv. Kakovost posnetkov je pri zmernih povečavah, recimo 18 x 13 cm, zelo dobra, tako glede naravnosti in zasičenosti barv, kot ostrine. Pri večjih povečavah smo opazili, da fotoaparat nekoliko preveč pogumno digitalno obdeluje posnetke, zaradi česar bo verjetno marsikdo izbral "mehkejšo" nastavitev v meniju za ostrino slike. Podobno kakor pri večini podobnih modelov bomo najboljšo kakovost posnetkov dosegli pri slikanju z občutljivostjo ISO 50 in 100, pri večjih pa se moramo zavedati, da bo podrobnosti zaradi šuma čedalje manj.

Bliskavica je povprečno zmogljiva, povprečno pa se fotoaparat izkaže tudi pri bližinski fotografiji. Podobno kakor zmogljivejši modeli iz serije S se tudi L73 dobro izkaže v vlogi videokamere. Uporabimo lahko največjo ločljivost 800 x 592 pik in med snemanjem zumiramo.

L73 sodi med zmogljivejše žepne modele v svojem cenovnem razredu. Poleg optičnega iskala, ki postaja med malimi fotoaparati čedalje redkejše, in naprednejših ročnih nastavitev smo pogrešali še umirjevalnik slike, ki ga nekateri fotoaparati v tem cenovnem razredu že premorejo.

Samsung L74 wide

Megapike

Zum 3,6x (28-101 mm)

LCD 7,6 cm

Litij-ionski akumulator

Kartica SD

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si.

Cena: 290 EUR

Za: Širokokotnik, na dotik občutljiv zaslon LCD, vgrajeni pomnilnik.

Proti: Nima optičnega iskala, digitalni šum pri večjih občutljivostih, hitrost.

Začetniki in manj izkušeni fotografi navadno mislijo, da pri malih digitalcih s 3-kratnimi zumi najbolj pogrešajo daljši teleobjektiv. Je že res, da na primer 190-milimetrski, kot ga imajo nekateri od prej opisanih Samsungov, pogosto pride prav, ko želimo malo bolj približati to ali ono podrobnost, a pri vsakdanjem fotografiranju v resnici še precej bolj prav pride zmogljivejši širokokotnik. Z njim bomo lahko na posnetek spravili več ljudi na družabnih posnetkih, več pokrajine na pokrajinskih, in več gradu ali kakšne druge znamenitosti na počitniških fotografijah. 28-milimetrski širokokotni doseg, s katerim se ponaša Samsung L74 Wide, je zato nadvse dobrodošel.

Druga fotoaparatova posebnost je velik in na dotik občutljiv zaslon LCD, ki precej poenostavi upravljanje. Pri tem velja dodati, da je izbiranje med različnimi možnostmi v menijih res enostavnejše, ni pa tudi hitrejši nadomestek za posamezne tipke na ohišju, s katerimi sicer spreminjamo najpogosteje uporabljane nastavitve.

Naslednja posebnost, ki pa ne vpliva na fotografske zmogljivosti, je 450-megabajtni vgrajeni pomnilnik, ki so ga pri Samsungu izvirno namenili turističnim vodičem. Tovarniško je nameščen vodič s krajšimi opisi in slikami približno 9000 znamenitosti z vsega sveta, s Samsungove spletne strani pa si lahko pretočimo še podrobnejše turistične vodiče za 30 posameznih držav. Verjetno smo krivični, a se nam to zdi precej "japonska" lastnost - na fotoaparatovem zaslonu najprej pogledamo, kaj moramo sploh poslikati, potem pa hitro pritisnemo še na sprožilec. Je pa seveda res, da lahko vse skupaj zbrišemo in naredimo prostor za svoje posnetke.

V drugih pogledih je L74 zelo podoben L73. Izbira ročnih nastavitev je omejena na osnovne, na voljo je še nekaj več tematskih avtomatik (14), fotoaparat zna zaznati obraze ... Kakovost posnetkov je dobra, vsaj dokler se ne odločimo za slikanje pri večji občutljivosti in za večje povečave. Malce bolj kakor pri L73 je opazna le barvna aberacija. Tudi L74 je le povprečno odziven in nekoliko počasnejši od povprečja. Zato pa se, enako kakor L73, dobro izkaže v vlogi videokamere.

Vgrajeni turistični vodič verjetno ne bo nikogar prepričal v nakup, zato pa je širokokotni objektiv toliko večji magnet. Preizkusili smo sicer tudi nekaj drugih fotoaparatov, ki se lahko pohvalijo z 28-milimetrskih širokokotnikom, a so večinoma dražji, dva taka Ricohova modela pa že nekoliko dajejo leta.

Samsung L77

Megapike 7

Zum 7x (35-266 mm)

LCD 6,3 cm

Litij-ionski akumulator

Kartica SD

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si.

Cena: 325 EUR

Za: Zum, video.

Proti: Nima iskala, optična kakovost objektiva, hitrost.

Pri Samsungu so se očitno odločili, da bodo naredili fotoaparat za vsak okus. Če ste med tistimi, ki pri malih fotoaparatih bolj kakor širokokotnik pogrešajo teleobjektiv, sodite med morebitne kupce, na katere cilja L77 s svojim 7-kratnim zumom in 266-milimetrskim teleobjektivnim dosegom.

K zmogljivemu zumu bi se prilegel umirjevalnik slike, ki počne še kaj drugega kakor le poveča občutljivost tipala in skrajša osvetlitveni čas. Pri Samsungu so vgradili umirjevalnik, ki mu pravijo Electronic Picture Stabilisation, in ki sicer uporablja žiroskopska tipala za zaznavanje tresljajev, vendar ne za premikanje leč ali tipala CCD, temveč na njihovi osnovi premaknjeni posnetek poskuša popraviti slikovni procesor pri digitalni obdelavi posnetka. Učinkovitost takšnega digitalnega umirjevalnika je neprimerno slabša od učinkovitosti mehanskih oziroma optičnih, posnetek pa včasih celo poslabša, zato ga je koristno vključiti le v sili.

7-kratni zum bi bil, glede na velikost fotoaparata, že sam po sebi kar precejšen dosežek, skoraj neverjetno pa je, da so ga uspeli narediti tako, da med rabo sploh ne pogleda iz ohišja. Vendar ima to optično mojstrstvo očitno tudi slabo stransko posledico, kajti izkazalo se je, da objektiv pošteno trpi za barvno aberacijo. Tako izrazitih vijoličnih obrob na kontrastnih robovih namreč že dolgo nismo videli, pa tudi geometrijske napake objektiva so kar dobro vidne. Oboje sicer postane moteče šele pri velikih povečavah, ki se jih marsikateri uporabnik ne bo nikoli lotil, a pred morebitnim nakupom je to vsekakor dobro vedeti.

L77 je kljub nekaterim pomanjkljivostim, h katerim moramo prišteti tudi ne ravno zgledno odzivnost in hitrost, zelo zanimiv fotoaparat. V priročno tankem ohišju je zelo zmogljiv objektiv, ki se izvrstno izkaže na primer na potovanjih. Z njim lahko dovolj dobro približamo marsikateri malce oddaljenejši motiv, ki bi se sicer na posnetku izgubil. Če se zavedamo nekaterih fotoaparatovih pomanjkljivosti in se izogibamo fotografiranju pri občutljivostih, večjih od ISO 200, ter se zadovoljimo s fotografijami, velikimi do 18 x 13 cm, bomo s kakovostjo posnetkov povsem zadovoljni.

Dobro se izkaže tudi kot videokamera, saj lahko med snemanjem zumiramo, pa tudi digitalni umirjevalnik se pri snemanju obnese bolje kakor pri fotografiranju. Omenimo še, da je za razliko od senzorskih tipk pri L73 in na dotik občutljivega zaslona pri L74 upravljanje pri L77 bolj vsakdanje, kar nikakor ni nujno slabost.

Samsung NV7

Megapike 7

Zum 7x (38-270 mm)

LCD cm

Litij-ionski akumulator

Kartica SD

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si.

Cena: 340 EUR

Za: Zum, umirjevalnik slike, hitro ostrenje, ročne nastavitve.

Proti: Nima iskala, digitalni šum pri večjih občutljivostih.

Napredujoč po Samsungovi fotografski lestvici smo prišli do prestižne serije NV (New Vision). Model NV7 je po osnovnih fotografskih lastnostih, ločljivosti in objektivu podoben modelu L77, vendar se od njega loči po številnih izboljšavah. Najbolj očiten je velik objektiv, ki štrli iz sicer tankega ohišja in daje fotoaparatu značilen "retro" videz.

Za objektiv je odgovoren eden od najuglednejših izdelovalcev objektivov, nemški Schneider, zato ni nič nenavadnega, da je optično precej boljši od tistega, ki smo ga pograjali pri modelu L77. Doseg v širokokotni legi je sicer skromen, a ga lahko razširimo s širokokotno predlečo. NV7 ima vgrajen tudi pravi umirjevalnik slike, ki tresenje fotoaparata popravi s premiki tipala in je pri tako zmogljivem objektivu zelo dobrodošel dodatek.

NV7 upravljamo na enak način kakor L73, torej z nizom senzorskih tipk, s katerimi izbiramo različne nastavitve v pregledno razporejenih menijih. Upravljanje je preprosto, se ga pa moramo prej privaditi. Med nastavitvami najdemo tudi naprednejše ročne nastavitve, vključno z zaslonkami in osvetlitvenimi časi.

Med preizkusom se je NV7 dobro izkazal. Je spodobno odziven in hiter, le v slabših svetlobnih pogojih in v skrajnem teleobjektivnem položaju ostri malce počasneje. Svetlomer dobro opravi svoje delo. Barve so primerno zasičene, morda le za odtenek preveč kontrastne, kar pa bo marsikomu celo všeč. Največja težava fotoaparata je enaka kakor še pri marsikaterem podobnem modelu. Digitalni šum namreč postane opazen že pri ISO 200, pri večjih občutljivostih pa bolj ali manj povsem izniči prednosti razmeroma velike ločljivosti. Ali z drugimi besedami, 18 x 13 cm velike fotografije so videti izvrstno, a zanje zadostujejo že 3 megapike.

Pri bližinski fotografiji se NV7 izkaže bolje od povprečja, podobno pa lahko rečemo tudi za video. Posnetki so shranjeni v varčnem zapisu MPEG-4, zaradi česar na pomnilniški kartici zasedajo razmeroma malo prostora, žal pa na ta račun nekoliko trpi tudi njihova kakovost. Med snemanjem lahko zumiramo, vendar se medtem izklopi zvok, kar utegne biti precej moteče.

Kljub nekaterim pomanjkljivostim se NV7 izkaže bolje od marsikaterega podobno velikega in dragega fotoaparat, predvsem seveda po zaslugi zmogljivega objektiva. Je pa res, da za enak denar dobimo tudi nekaj modelov, ki so se pri ocenjevanju kakovosti fotografij bolje odrezali.

Samsung NV11

Megapike 10

Zum 5x (38-190 mm)

LCD 6,9 cm

Litij-ionski akumulator

Kartica SD

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si.

Cena: 340 EUR

Za: Zum, zaznavanje obrazov, ročne nastavitve.

Proti: Nima iskala, digitalni šum pri večjih ločljivostih.

Tudi drugi iz serije New Vision, NV11 (mimogrede, NV v imenu se izgovori envi, kar se sliši kot envy (zavidanje) v angleščini), je svojevrsten posebnež. Prestižno naravo izdaja že skrbno izdelano kovinsko ohišje, dopolnjuje pa jo še odličen Schneiderjev objektiv, ki pa ima nekoliko skromnejši, samo 5-kratni razpon goriščnih razdalj. Kot nekakšna protiutež je vgrajeno zmogljivejše tipalo z 10 megapikami.

Tudi po drugih lastnostih je NV11 mešanica naprednejših in malo manj naprednih lastnosti. Od naprednejših lahko na primer omenimo zaznavanje obrazov, od malo manj naprednih pa odsotnost umirjevalnika slike. Tisti s povečevanjem občutljivosti, pa čeprav kar do ISO 1600, se namreč s pravim ne moremo niti od daleč primerjati. Upravljanje je enako kakor pri NV7, s senzorskimi tipkami, nanizanimi ob zaslonu LCD.

Samsungova odločitev za večjo ločljivost in manjši zum je očitno bolj posledica tržnih zahtev kakor fotografskih prednosti. Za marsikaterega kupca so namreč megapike še vedno glavni dejavnik pri odločitvi o nakupu in ker so tekmeci ponudili modele z 10 megapikami, jim je pač sledil tudi Samsung.

V resnici se prednosti 10 megapik pokažejo le pri zelo velikih povečavah, pri čemer moramo za povrhu še paziti, da nismo uporabili občutljivosti, večje od ISO 400, kajti v nasprotnem primeru smo zaradi digitalnega šuma bolj ali manj izničili vse prednosti večje ločljivosti. Zmogljivejši zum in umirjevalnik slike nam po drugi strani pridejo vedno prav, konec koncev tudi pri snemanju videa.

Kakorkoli že, tudi NV11 se je na preizkusu solidno izkazal. Posnetki so bili pri najmanjših občutljivostih zgledno ostri, barve pa lepo naravne. Fotoaparat je tudi dovolj odziven in hiter, čeprav smo v tem cenovnem razredu preizkusi nekaj še malo odzivnejših. Težav z digitalnim šumom pri večjih občutljivostih je nekako toliko kolikor pri NV7.

Bliskavica je spodobno zmogljiva, dobro pa se fotoaparat izkaže tudi pri slikanju od blizu. Dobro mu gre od rok tudi snemanje, med katerim lahko zumiramo, pri čemer pa se samodejno izklopi zvok.

NV11 je podobno kot NV7 namenjen nekoliko zahtevnejšim uporabnikom, ki bi radi imeli prav poseben fotoaparat, znajo ceniti zmogljivejši zum in prednosti naprednejših ročnih nastavitev. Če tipala ne bodo preveč "navijali" in fotografij ne preveč povečevali, bodo s kakovostjo posnetkov zadovoljni tudi bolj strogi ocenjevalci. Mi pa vseeno navijamo za NV7.

Samsung i70

Megapike 7

Zum 3x (38-114 mm)

LCD 6,7 cm

Litij-ionski akumulator

Kartica SD

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si.

Cena: 315 EUR

Za: Animirani meniji, upravljanje, zaznavanje obrazov.

Proti: Ni optičnega iskala, digitalni šum pri večjih občutljivostih.

Pri Samsungu očitno radi preizkušajo različne prijeme in poleg razmeroma nenavadnih modelov v seriji NV najdemo par posebnežev tudi v seriji i. i70 že na prvi pogled deluje zelo nenavadno, saj na prednji strani ni videti niti objektiva, niti pokrova, za katerim bi se skrival, ampak samo bliskavico, na zadnji strani pa je samo velik zaslon LCD in prav nobene tipke. Fotoaparat vklopimo tako, da zaslon premaknemo v levo in s tem zadaj razkrijemo tipke za upravljanje, na prednji pa objektiv.

Še preden naredimo prvi posnetek, nam v oči padejo zelo lepo narejeni animirani meniji, ki niso samo privlačni, ampak tudi preprosti za rabo. Fotografske lastnosti so precej bolj vsakdanje. Od posebnosti, ki pa dandanes to pravzaprav niso več, omenimo le zaznavanje obrazov. Uporabnik ima na voljo kopico tematskih avtomatik, od ročnih nastavitev pa le osnovne.

Kot fotoaparat se i70 izkaže povprečno. Odzivnost je povprečna, hitrost malce slabša, a oboje še primerno za manj zahtevne uporabnike. Barve so zasičene in bodo marsikomu zelo všeč, čeprav podrobna analiza hitro pokaže, da so nekoliko preveč poudarjene. Ob večji povečavi se tudi izkaže, da so posnetki močno digitalno obdelani, zaradi česar je na njih podrobnosti manj, kakor bi jih radi pričakovali od fotoaparata s 7 megapikami.

Očitno so fotografije prilagojene uporabnikom, ki fotoaparat priključijo neposredno na tiskalnik ali odnesejo v fotolaboratorij in naredijo 15 x 10 ali 18 x 13 cm velike fotografije. Njihova kakovost je namreč odlična. Kakor hitro hočemo narediti večjo povečavo, pa ugotovimo, da bi bilo verjetno bolje uporabiti kakšen drug fotoaparat.

Fotoaparat se dobro izkaže tudi v vlogi videokamere. Zapis MPEG-4 zagotavlja ne prevelike posnetke, narejene z največjo ločljivostjo 640 x 480 pik pri 30 sličicah/s. Zaradi stiskanja so malce manj kakovostni, a ne toliko, da bi vse tiste, ki snemajo s fotoaparatom, to resneje motilo. Med snemanjem lahko tudi zumiramo.

Fotografiranje in snemanje pa ni edino, kar zmore i70. Uporabimo ga namreč lahko tudi kot razmeroma zmogljiv predvajalnik mp3 ali za ogled videa, posnetega na pomnilniški kartici. Kakovost zvoka je zelo spodobna in precej boljša od kakovosti zvoka pri nekaterih drugih fotoaparatih, ki jih prav tako lahko uporabimo kot glasbeni predvajalnik.

Samsung i70 je po eni strani več kot le fotoaparat in bo marsikateremu ljubitelju elektronskih napravic zelo všeč, po drugi strani pa lahko za enak denar kupimo tudi precej zmogljivejši fotoaparat.

Samsung i7

Megapike 7

Zum 3x (38-114 mm)

LCD 7,6 cm

Litij-ionski akumulator

Kartica SD

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si.

Cena: 360 EUR

Za: Zaznavanje obrazov, večpredstavne zmogljivosti, na dotik občutljiv zaslon.

Proti: Nima optičnega iskala, digitalni šum pri večjih občutljivostih, cena.

Še malo večji posebnež je Samsug i7, pa čeprav tega na prvi pogled ne kaže. Sodi v razred elegantno tankih žepnih modelov, pri katerih objektiv tudi med delovanjem ne pokuka iz ohišja. Od vseh drugih fotoaparatov se loči po zaslonu LCD, ki ga lahko obračamo in s tem spreminjamo namembnost fotoaparata.

V "privzetem" položaju, primernem za prenašanje, se ob vklopu napravica zbudi kot predvajalnik mp3. Ko pritisnemo na sprožilec, ali če zaslon, za katerim se skriva vzmet, z eno potezo zasukamo za 180 stopinj, se napravica spremeni v fotoaparat. Če zaslon obrnemo samo za 90 stopinj, se spremeni v videoporedvajalnik ali tudi bralnik e-knjig. Priložen je na primer turistični vodič, ki smo ga že omenili pri Samsungu L74. Z njim model i7 druži tudi na dotik občutljiv zaslon LCD in vgrajeni 450-megabajtni pomnilnik.

Nas je seveda najbolj zanimalo, kako se i7 izkaže v vlogi fotoaparata. Vede se kot preprostejši Samsungovi fotoaparati. Vgrajeno je recimo zaznavanje obrazov, 14 tematskih avtomatik in "umirjanje" slike s povečevanjem občutljivosti (do ISO 1600). Od ročnih posegov imamo na voljo le osnovne. Skratka, ima vse, kar potrebuje manj zahteven nedeljski fotograf.

Kakovost posnetkov je solidna, vsaj dokler se držimo že nekajkrat zapisanih priporočil in slikamo pri manjših ločljivostih in ne pretiravamo s povečavami. Barve so podobno kakor pri i70 za odtenek preživahne, kar pa utegne na odtisnjenih fotografijah učinkovati celo bolje. Fotoaparat je povprečno odziven, s hitrostjo pa se ne more pohvaliti.

Bliskavica bi bila lahko tudi močnejša, z zmogljivostjo pri bližinskem fotografiranju pa bi moral zadovoljiti večino uporabnikov. Podobno velja tudi za video. Snemamo lahko z največjo ločljivostjo 800 x 592 pik in med snemanjem zumiramo.

Ker i7 verjetno nihče ne bo kupil samo zaradi fotoaparata, smo preizkusili tudi njegove predvajalne zmogljivosti. V vlogi predvajalnika mp3 se je solidno izkazal. Všeč nam je bilo zlasti pregledno upravljanje na velikem zaslonu, pa tudi zvok je čisto sprejemljiv. Tudi pri predvajanju videa se izkaže dobro, predvsem po zaslugi nadpovprečno dobrega zaslona (na katerem pa se hitro poznajo prstni odtisi, saj več čas pritiskamo po njem).

Samsung i7 je sicer čisto spodoben fotoaparat, a za enak denar dobimo tudi neprimerno zmogljivejšega. Ljubiteljev najnovejših elektronskih napravic nikakor ne bo razočaral, vsem drugim pa priporočamo, da se raje osredotočijo na kakšen drug, bolj "fotografski" fotoaparat.

Samsung GX10

Megapike 10

Zrcalno-refleksni

LCD 6,3 cm

Litij-ionski akumulator

Kartica SD

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si.

Cena: 950 EUR (komplet z objektivom)

Za: Ločljivost, zmogljivost, cena, odporno ohišje.

Proti: Velikost.

Samsungov zrcalno-refleksni fotoaparat smo pravzaprav že preizkusili. GX10 je namreč v resnici Pentax K10D, s Samsungovimi napisi na prednji strani in nekoliko spremenjeno vgrajeno programsko opremo. Nima Pentaxovega zapisa RAW, ima pa poleg standardnega Adobeovega še RAW+. V kompletu z ohišjem lahko kupimo Schneiderjev objektiv, ki pa je prav tako enak kakor Pentaxov.

Pomembnejša, oziroma celo odločujoča utegne biti razlika v ceni. Ta je sicer odvisna od posameznega trgovca in od tega, ali kupimo samo ohišje, ali pa komplet z enim ali dvema objektivoma, v povprečju pa lahko za Samsungovo različico pričakujete okoli 100 evrov nižjo ceno. In potem moramo samo še premagati predsodek, da kupujemo klon (in strah, da ima morda Pentax boljši servis).

Samsung GX10 je zelo zmogljiv zrcalno-refleksni fotoaparat, namenjen najzahtevnejšim ljubiteljskim uporabnikom, spogleduje pa se tudi s profesionalci, predvsem po zaslugi zelo robustnega in pred vremenskimi vplivi in prahom dobro zaščitenega ohišja.

Od podobno zmogljivih modelov ga ločijo nekatere napredne nastavitve, zlasti tiste, povezane z občutljivostjo tipala. Pri Samsungu (oziroma Pentaxu) so namreč prvi osvetlitvenemu času in zaslonki pri vplivu na osvetlitev povsem enakovredno dodali občutljivost tipala. Na voljo imamo na primer avtomatiko, pri kateri ročno izberemo osvetlitveni čas in zaslonko, fotoaparat pa samodejno določi občutljivost. Ali nasprotno, samo z vrtenjem gumba lahko spreminjamo občutljivost tipala, fotoaparat pa ustrezno spreminja osvetlitveni čas oziroma zaslonko.

Po natančnosti in hitrosti delovanja ter kakovosti posnetkov se povsem enakovredna kosa z vsemi zrcalno-refleksnimi modeli v cenovnem razredu okoli 1000 evrov in jih v nekaterih značilnosti (ohišje, umirjevalnik slike ...) celo prekaša.

Glede na svojo ceno ponuja zelo veliko, na odločitev o nakupu pa v tem razredu ne vpliva zgolj kakovost samega fotoaparata, ampak tudi nekatere druge okoliščine. Lastnike analognih Pentaxov bo nedvomno razveselilo dejstvo, da imajo sedaj na voljo tudi zelo zmogljiv digitalni model, na katerega bodo lahko nataknili svoje objektive. V Samsungov (oziroma Pentaxov) tabor bo GX10 nedvomno zvabil tudi marsikaterega novinca. Pri čemer velja biti nekoliko previden, kajti če boste GX10 (ali K10D) prerasli, lahko samo upate, da bodo pri Pentaxu ali Samsungu razvili tudi še zmogljivejši model, ki se bo lahko meril z recimo Canonom 5D ali Nikonom D200 (oziroma njunimi nasledniki).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji