Objavljeno: 28.1.2008 15:46 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor Januar 2008 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Samsung ML-1630 in SCX-4500

Nekateri izdelovalci strojne opreme so spoznali, da je zunanji videz naprave lahko pri številnih kupcih (četudi ne gre za predstavnice nežnejšega spola) odločilen dejavnik pri nakupu izdelka. Eden prvih, ki je že zdavnaj dojel to zakonitost, je bil Apple. Zato ne preseneča, da je s Samsungom sklenil dogovor, da bo do novega leta v svojih trgovinah ekskluzivno prodajal laserski tiskalnik ML-1630 in lasersko večnamensko napravo SCX-4500, ki se s skrbno dovršenim zunanjim videzom lepo podata k Macu. Doslej je namreč veljalo, da so tako rekoč vsi tiskalniki in sorodne naprave, še posebej laserske, grdi. Kot kaže, pa ekskluziva ne velja povsod, saj v Sloveniji oba modela prodajajo številne trgovine, Applove pa sploh ne (to je še en dokaz, da to nadvse uspešno podjetje pri nas kljub postopnim izboljšavam še vedno živi v narobe svetu).

V elegantno črnino odeta ML-1630 in SCX-4500 z gladko in svetlečo povrhnjico še najbolj spominjata na kak videorekorder, ki ga priključimo na TV. Tiskalnik je visok le 12 centimetrov, večnamenska naprava 16 in pol, poseben pečat pa jima dajejo za dotik občutljivi gumbi in zaslon na prednji strani, ki svetijo v modri barvi. Majhne mere terjajo svoj davek, zato je v obe napravi vgrajen predal z razmeroma skromno zmogljivostjo sto listov, podajalnika pa sploh ni, tako da lahko v Samsung naložimo najmanj papirja v celotnem razredu osnovnih črno-belih tiskalnikov oz. večnamenskih naprav. Nenavadno je, da nobene izmed naprav ni moč ugasniti z gumbom na prednji strani, ko je predal prazen, saj nas takrat z grafiko in piskanjem (ki lahko postane nadležno) opozarjata na pomanjkanje papirja.

Hitrost tiska je za obljubljenimi 16 stranmi besedila zaostala za dve strani na minuto, kar ni pretirana goljufija. A že obljuba je postavljena razmeroma nizko, saj celo Samsung ponuja precej cenejše tiskalnike, ki dosežek ML-1630 prekosijo za več kot 50 odstotkov, pa tudi SCX-4500 ima precej hitrejših konkurentov. Posebej velja poudariti, da je tiskalnik eden najhitrejših pri izpisu rastrskih in vektorskih slik. Med delovanjem nam razen prej omenjene težave z ugašanjem napravi nista povzročali nobenih težav, upravljanje je preprosto, tiskanje pa tiho. Gonilniki so na voljo za Windows, Linux in, kajpak, Mac OS X. Še beseda o zaslonu: lep je, vendar pri tiskalniku ... neuporaben.

Podobno kot pri hitrosti smo bili tudi pri kakovosti zelo zadovoljni z odtisom rastrskih in vektorskih slik, nekoliko manj pa z odtisom navadnega besedila. Sicer je besedilo še vedno zadovoljive kakovosti, vendar ne doseže ravni najboljših sošolcev v razredu, še posebej, če si ga ogledamo pod lupo, ko so lepo vidne "zareze" na robovih črk in številk. Ker velika večina uporabnikov črno-belih tiskalnikov tiska predvsem besedilo, si Samsung kljub natančnemu izpisu grafik ne zasluži najvišje ocene pri merjenju kakovosti odtisa.

Zanimivo, da je boljši odtis besedila dosegel tiskalniški del naprave SCX-4500, malenkost slabše pa se je odrezal pri grafiki. Bolj nas je seveda zanimalo, kako se je večja od naprav izkazala pri optičnem branju. Medtem ko predvsem pri prebiranju besedila in tudi barvnih dokumentov nismo imeli pripomb, se je naprava slabše obnesla pri črno-belih dokumentih, ki so bili pretemni. Hitrost branja je dobra: pri barvnem dokumentu traja pol minute, pri sivinskem 13 sekund, pri črno-belem pa le sedem. Enote za faks naprava nima.

ML-1630 in SCX-4500 sta najbrž res miss laserskega tiskanja, optičnega branja in fotokopiranja, na testu inteligence pa se nista ravno uvrstila med člane druščine Mensa (kdo bi pomislil na kaj takega?!). Primerna sta predvsem za izpostavljena mesta, na katerih lično oblikovano ohišje naredi vtis na mimoidoče, npr. za sterilne Applove trgovine ali prodajalne modnih oblačil (hm, ampak kaj bi tam z njima tiskali in fotokopirali?). V skriti domači kabinet zaradi slabega razmerja cena-kakovost ne sodita, vendar smo zaradi ugotovitve iz uvodnega dela članka trdno prepričani, da bosta vendarle osvojila srca nadpovprečno velikega števila kupcev.

Samsung ML-1630

Hitrost: 6.

Kakovost izpisa: 6.

Opremljenost: 4.

Cena izpisa:  4. 

Vmesniki: USB 2.0.

Velikost (razred): A4 (osnovni ČB tiskalniki).

Ločljivost: 1200 x 600 pik na palec (2400 programsko).

Navedena hitrost: 16 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 100 listov (predal); PCL6.

Cena: 199 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 3,7 centa. 

Prodaja: Kimtec, www.kimtec.si.

Za: Lep zunanji videz, majhne mere, tiho delovanje.

Proti: Počasno tiskanje, odtis besedila, majhen predal za papir.

Samsung SCX-4500

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa:  7. 

Opremljenost: 4.

Cena izpisa:  4. 

Vmesniki: USB 2.0.

Velikost (razred): A4 (osnovni ČB).

Ločljivost: Tiskanje - 600 x 600 pik na palec, optično branje - 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 16 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 100 listov (predal); PCL6.

Cena: 299 EUR. 

Cena natisnjene ČB strani: 3,7 centa. 

Prodaja: Kimtec, www.kimtec.si.

Za: Lep zunanji videz, majhne mere, tiho delovanje, hitro branje.

Proti: Počasno tiskanje, kakovost prebranih črno-belih dokumentov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji