Objavljeno: 31.1.2006 23:44 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor Januar 2006 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Samsung ML-1610 in ML-2010

Samsungova novinca ML-1610 in ML-2010 sta nova predstavnika v razredu črno-belih laserskih tiskalnikov za domačo rabo. Del trga želita odščipniti brizgalnikom nižjega cenovnega razreda in to pri uporabnikih, ki tiskajo večinoma besedila in druge črno-bele vsebine.

Navzven sta skoraj enaka in zelo spominjata na druge Samsungove predstavnike v tem razredu, ki so znani po svetlem ohišju. Pohvalita se lahko tudi s skromnimi merami (35 × 30 × 21 centimetrov) in majhno maso le 5 kilogramov in pol. Na sprednjem delu je dvoje vrat. Ko odpremo notranja, rabijo kot podajalnik papirja z nekoliko skromno zmogljivostjo 150 listov; s prozornim pokrovom lahko papir zaščitimo pred prahom. Večja vrata so namenjena vstavljanju barvila (tonerja). Za to opravilo smo potrebovali kar nekaj časa, saj nikakor nismo dobili občutka, da barvilo pravilno "sedi" na svojem mestu. Z nekaj iznajdljivosti smo vendarle zaprli vrata in poskusili tiskati in to nam je tudi uspelo. Vstavljanje barvila sicer ni pretirano pogosto opravilo, a kak zatič kljub temu ne bi bil odveč.

Tiskalnika delujeta v operacijskih sistemih Windows, Mac OS X in Linux, z računalnikom pa ju lahko povežemo le prek vrat USB različice 1.1, a to na hitrost izpisa nima očitnega vpliva. Šibkejši model ima navedeno hitrost tiskanja 16 strani na minuto, zmogljivejši pa 20, kar je razvidno že iz oznak modelov. Prav hitrost je edina prava razlika med njima, saj smo s prvim v minuti natisnili 16, z drugim pa 19 strani besedila, to pa je v tem razredu izvrsten rezultat. Oba tiskalnika zelo hitro natisneta tudi prvo stran, za katero potrebujeta le 11 sekund. Preizkusili smo tudi tiskanje bitnih in vektorskih slik, dokumentov PDF ter poročila z grafi in slikami v Wordu in zmogljivejši model se je povsod odrezal odlično, tako da je ta hip eden najhitrejših črno-belih laserskih tiskalnikov za domačo rabo. Cenejši ML-1610 pa ne zaostaja prav dosti, tako da je pri tiskanju 15 strani dolgega dokumenta z besedilom zaostal le 6 sekund.

Tako kot hitrost je tudi kakovost odtisa na zavidljivi ravni. Zanimivo, da se besedilo natisne nekoliko tanjše kot navadno, nikakor pa ne pretanko, saj je še vedno zelo dobro berljivo. Pohvaliti velja tudi odtis prelivov v vektorski grafiki in celoten odtis bitne fotografije. Pri slednji se zelo lepo natisnejo barvni prehodi, ki so skoraj povsem gladki, kontrast je odličen, nekoliko moteče pa so ozke in precej gosto posejane navpične črte. Razlik v kakovosti odtisa med modeloma ni opaziti; ML-2010 lahko tiska tudi v ločjivosti 1200 pik na palec, kjer se po kakovosti odreže nekoliko bolje, a ne bistveno.

Samsung ML-2010 je eden izmed najboljših laserskih tiskalnikov v najnižjem razredu. Zunanja podoba je profesionalna in odeta v kakovostne materiale, hitrost in kakovost sta med najboljšimi. Enako velja tudi za model ML-1610, ki je cenejši, vendar ima nekoliko dražji izpis. Ker po kakovosti ne zaostaja in je za veliko uporabnikov dovolj hiter, je celo boljša izbira od večjega brata.

Samsung ML-1610

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 4.

Cena izpisa: 4.

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).     

Ločljivost: 600 × 600.

Navedena hitrost: 16 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 150 listov (predal); SPL (Samsung printer language); 2 MB.

Cena: 18.990 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 7,4 tolarja.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, Lancom, www.lancom.si.

Za: Ugodna cena tiskalnika in odtisa, hitrost in kakovost odtisa, kakovost ohišja.

Proti: Nekoliko nerodno nameščanje barvila.

Samsung ML-2010

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 4.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).     

Ločljivost: 1200 × 600.

Navedena hitrost: 20 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 150 listov (predal); SPL (Samsung printer language); 8 MB.

Cena: 27.900 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 6,2 tolarja.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, Lancom, www.lancom.si.

Za: Hitrost, kakovost odtisa, kakovost ohišja, cena odtisa.

Proti: Nekoliko nerodno nameščanje barvila.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji