Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Samsung i85

Kompaktni digitalni fotoaparati se po kakovosti fotografij med seboj skorajda ne ločijo. Izdelovalci pri aparatih tako vse bolj poudarjajo druge funkcije, ki so nekatere bolj, druge manj uporabne. Samsung je v svoj i85 vgradil kar predvajalnik večpredstavnih vsebin. Tu so v ospredju seveda glasbene datoteke MP3, predvajamo pa lahko tudi video, ki ga moramo najprej konvertirati s priloženim programom. Aparat seveda premore izhod za slušalke, vgrajene pa ima tudi stereo zvočnike - čeprav iz njih ne moremo pričakovati čudeža.

Aparat spada med manjše, tanko, na videz preprosto ohišje pa daje občutek robustnosti. Zadaj kraljuje tripalčni zaslon, zaradi katerega so funkcijske tipke na desni strani malce premajhne. Kljub skromnim meram pa premore petkratni optični zum, goriščnice segajo od 36 pa do 180 mm (v klasičnem 35 mm formatu). Pri tem je zum notranji, torej se objektiv ne podaljša, žal pa je postavljen v zgornji levi vogal aparata, kamor vse prehitro zaide prst na levi roki. Zamerimo pa uporabo samosvojega priključka na aparatu - ta skrbi tako za prenos podatkov v računalnik kot za polnjenje akumulatorja (ta se polni kar v samem aparatu). Raje bi videli uporabo navadnega vmesnika miniUSB, tako pa moramo na potovanje vzeti s seboj še en dodaten kabel.

Pri tipalu niso pretiravali, premore osem milijonov pik. Občutljivost ISO se giblje od 80 pa do 1600 (seveda lahko izbiro prepustimo aparatu), žal pa se vse prehitro pojavi šum. Ta je opazen že pri ISO 400, nadležen pri ISO 800, pri najvišji nastavitvi pa so fotografije uporabne le še za dokumentarne namene. Sicer pa za večino nastavitev poskrbi kar elektronika sama, poleg že omenjene občutljivosti lahko ročno določimo le še temperaturo beline. Programov je na voljo kar nekaj, najbolj odvečen se zdi program "Cafe".

Samsungov i85 je še en izmed majhnih, žepnih aparatov, katerih poslanstvo je predvsem preprosto delovanje. To mu dobro uspeva, fotografije so ob polni avtomatiki povsem solidne. V plus mu lahko štejemo razmeroma velik zum, medtem ko so večpredstavni predvajalniki danes že tako razširjeni, da dvomimo, da bi ga kdo potreboval tudi na fotoaparatu.

Samsung i85

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 8 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-180 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-4,9 ostrenje 0,8 m-neskončno (5 cm makro); domet bliskavice 4 m; ISO: samodejno (80-1600) ali ročno.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si.

Cena: 199 EUR.

Za: Preprosta raba, velikost, zum.

Proti: Šum, nestandardni priključek.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji