Objavljeno: 21.4.2015 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Maj 2015 | Teme: nenehni testi

Samsung Galaxy S6

S prvim telefonom Galaxy S Samsungu ni uspelo, izdelek je bil plastičen, v resnici precej počasen in programsko zelo neusklajen. A vzbudili so zanimanje, dovolj, da je bil zelo popravljen naslednik, Galaxy S2, že uspešnica. Odtlej so pravzaprav vsi modeli Galaxy S predstavljani kot vrhunec Samsungove ponudbe, le da se jim kakšen model posrečil bolj, drugi manj. Lanski S5 je,  recimo, sodil med »manj«. Poznavalci s(m)o ga ocenili kot »meh…«, kot je danes »v netu« priljubljeno reči. Pač, manjša nadgradnja telefona S4, ki ne prinaša nič zares novega. Nov je bil na primer bralnik prstnih odtisov (»če ga ima iPhone, ga moramo imeti tudi mi«), a je bil podobno na hitro vgrajen, kot vse v zgoraj omenjenem prvem modelu S, in zato – ni bil zares uporaben.

Letošnji model S6 je videti povsem drugače in zelo lahko se zgodi, da bo (spet) uspešnica. Po letih prepričevanja strokovnega tiska in uporabnikov, da se za vrhunski telefon pač ne spodobi, da bi bil narejen iz cenene plastike, so se v Samsungu končno odločili za kovino (»če jo ima iPhone, jo bomo imeli tudi mi«). Ta je, še več, zadaj prevlečena s steklom (slednje so pri Applu že pred nekaj leti opustili – rado namreč poči …). Telefon je lepo zaobljen, spodnja stran pa z režami za zvočnik zelo spominja na iPhone 6 (»če ima iPhone …«).

Je nadvse tanek, tako da kamera na zadnji strani nekoliko moli iz ohišja (»kot iPhone …«), in to je moteče, ko imamo telefon na mizi in bi radi nanj kaj napisali, saj se zaradi tega zvrača. Tankost telefona je seveda takoj privabila vse tiste v spletu, ki so se pred kratkim ukvarjali s tem, da se iPhone 6 Plus v žepu menda rad zvije. Da, ugotovili so, da se to zgodi tudi Galaxy S6, nič nenavadnega, saj sta pač oba iz kovine in oba tanka … Kakorkoli, ne sedajte nanj. To v resnici velja za vsak telefon z velikim zaslonom.

Ker smo zgoraj omenili bralnik prstnih odtisov modela S5, omenimo še, da ima S6 že precej boljšega, takega, ki deluje na dotik in ne na »podrs«. Resda traja zelo dolgo, da ga prstnega odtisa naučimo (potrebovali smo 20 dotikov), nato pa lahko telefon odklepamo le z dotikom, vsaj v veliki večini poskusov to lepo deluje.

Ko smo obdelali zunanjost, pritisnimo na tipko, pri kateri Samsung še vedno vztraja in – opazimo naravnost odličen zaslon! Zaslon tipa Super AMOLED ločljivosti 1440 x 2560 pik je zelo kontrasten in svetel, upravljanje z dotiki pa izredno natančno, pravo olajšanje v primerjavi z nekaterimi kitajskimi izdelki, ki jih imamo v rokah zadnje čase. Za razliko od modela S6 Edge, ki smo ga preizkusili v prejšnjem Monitorju, je zaslon »navaden«, neukrivljen, a bo to veliki večini uporabnikov v resnici še bolj všeč. Ukrivljenost namreč pripomore k temu, da je telefon težje dvigniti z mize, tako da pri modelu S6 teh težav ni.

In ko začnemo telefon uporabljati, ugotovimo, da je naravnost izredno hiter! Vgrajen ima namreč trenutno najhitrejši procesor v svetu Androidov, Samsungov Exynos 7420, ki ima štiri 64-bitna jedra A-57 s frekvenco 2,1 MHz in štiri A-53 s frekvenco 1,5 GHz. Pri hitrem preklapljanju med programi pomaga še celih 3 GB pomnilnika, nad vsem pa bdi zadnji Android 5 (Lollipop). Žal ga nekoliko skazi Samsungova preobleka, ki poskuša vzdrževati podobno uporabniško izkušnjo, kot so jo imeli prejšnji modeli Galaxy, a dopuščamo, da je to lojalnim uporabnikom Samsungovih telefonov celo všeč. In, da, uporabnik bo hitro ugotovil, da je Samsung z modelom S6 opustil razširitveno mesto za microSD (»če ga nima iPhone …«). Zakaj bi dali uporabniku možnost skoraj zastonjskega razširjanja shrambe, če mu lahko raje prodamo dodatnih vgrajenih 32 GB za 100 evrov, mar ne?

Galaxy S6 je torej v vseh pogledih vrhunski telefon. Omenimo še navse hiter fotoaparat z optično stabilizacijo (zmore tudi video 120 slik/s v ločljivosti 720p), možnost hkratnega dela z več programi na zaslonu (čeprav menimo, da je 5,1-palčni zaslon za to premajhen) in akumulator, ki je še vedno dovolj zmogljiv, da nas popelje čez ves dan. Polnilec ga v desetih minutah napolni za nekaj ur dela, vgrajena pa je tudi podpora za brezžično polnjenje.

Ah, da, se še spomnite, da je bil Galaxy S5 vodotesen? No, Galaxy S6 ni več.

Samsung Galaxy S6

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

Prodaja: Operaterji.

Cena ob objavi: Osnovni model (32 GB) 729 EUR.

✓    Kakovost izdelave, odličen zaslon, izredna hitrost.

✗    Visoka cena, ni razširljiv s kartico microSD.

4896694

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji