Objavljeno: 24.2.2015 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2015 | Teme: nenehni testi

Samsung Galaxy A5

Samsung se je na upad prodaje svojih telefonov začel odzivat z napravo Alpha, ki je skušala uvesti novo smernico oblikovanja korejskega giganta. To je Alphi tudi uspelo, saj je šlo za tanek, skorajda železen telefon, ki je imel bolj malo skupnega z linijo Galaxy S. Šlo je tudi za enega lepših telefonov, ki so prišli iz Samsungovih tovarn. Alpha je bila odgovor na kitajske izdelovalce, kot je Xaomi, ki so začeli z lepšimi in cenejšimi telefoni spodjedati Samsungov profit. Alpho so sicer v Samsungu ukinili, a so jo nemudoma nadomestili z linijo A in najprej smo dobili v roke model A5.

Oblikovno ima A5 Alphino poreklo, to mu lahko štejemo le v dobro, saj gre prav tako za lepo in tanko napravo.

Strojno gre za povprečen telefon, kar je pričakovano, saj skuša Samsung konkurirati poceni kitajskim modelom. Tako ima A5 vgrajen štirijedrni procesor, ki računa pri 1,2 GHz. Shrambe je 16 gigabajtov, polnilnika pa presenetljiva 2 GB. Slednji podatek preseneti zato, ker Samsung ponavadi rad varčuje pri pomnilniku. Pri njihovih napravah srednjega in spodnjega ranga smo namreč vajeni pomnilniške podhranjenosti. Strojna oprema Android 4.4.4 žene brez težav in tako kot je pri Samsungu v navadi, najbolj moti preobleka TouchWiz. Ta bolje deluje na večjih zaslonih, saj skuša na vsakem koraku pokazati veliko gumbov in informacij. A5 ima zaslon, ki meri po diagonali 5 palcev. To je že premalo, saj je vmesnik hitro preveč nasičen. Ločljivost zaslona je spodobnih 720 x 1280 in jo riše tehnologija Super AMOLED. Samsung zadnja leta dostavlja dobre zaslone in A5 ni izjema. Še najslabše se A5 obnese po trajanju delovanja, saj nam je ob normalni rabi težko zdržal ves dan. Enako težavo je imela že Alpha.

A5 je oblikovno korak v pravo smer in lepo bi bilo videti, ko bi se te oblikovne smernice kazale tudi v najnovejšemu modelu Galaxy S. Ta bo nosil zaporedno številko 6 in bo skušal Samsung vrniti na pota stare slave. A5 je soliden korak v to smer, a bo najbrž premalo.

Samsung Galaxy A5

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

✓    Zaslon, oblika.

✗    Trajanje delovanja.

4639145

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji