Objavljeno: 29.3.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor April 2016 | Teme: nenehni testi

Samsung Galaxy A5 2016

V tej številki objavljamo samostojni preizkus cenejših telefonov. Mejo smo postavili na 300 evrov, tako da se naprave nad to cenovno postavko niso uvrstile v konkurenco. Tako na preizkus nismo uvrstili v prejšnji številki opisanega Samsunga A3 in tokratnega A5. Slednji je cenovno bliže 400 evrom, a za ta denar dobimo zelo dober telefon. Predvsem je pri obeh treba pohvaliti oblikovanje in izdelavo, saj se zgledujeta po Galaxy S6 in S7. Gre za lepa in dobro narejena telefona, ki sta tudi v srednjem razredu pri Samsungu presekala s plastiko in grdim oblikovanjem. Le upamo lahko, da bodo Korejci na tej poti vztrajali, saj bo vedno teže najti telefon z logotipom Samsung iz poceni materialov.

A5 ima 5,2-palčni zaslon z ločljivostjo 1920 × 1080 pik. Gre za ploskev AMOLED, kar lahko le pozdravimo in Samsungu zopet čestitamo za izjemne zaslone, ki so vgrajeni v njihove letošnje telefone. Strojno je A5 solidno opremljen, saj štirijedrni procesor z dvema gigabajtoma pomnilnika dobro žene Android 5.1. Največja težava Samsungov ostaja androidna preobleka TouchWiz, ki je letos sicer postala nekoliko lepša in preglednejša, a estetsko še vedno zaostaja za iOSom in golim Androidom. Funkcionalno sicer Samsung tu in tam preseneti s kakšno uporabno novostjo. V uredništvu se nenehno prepiramo, saj nekateri menijo, da ima Samsung lepše razporejene nastavitvene menuje kakor goli Android. Drugi pa trdimo, da to ni res, a če vprašate odgovornega urednika, boste dobili drugačen odgovor.

A5 ima še 13-megapikno kamero na zadnji in 5-megapikno na prednji strani. Obe sta solidni in v svetlih razmerah delata lepe slike. Letošnja A3 in A5 bosta nadvse zanimiva čez slabo leto dni, ko se jima bo cena znižala in se bosta premaknila v najnižji cenovni razred. Izkušnje na letošnjem preizkusu kažejo, da bi se znala odrezati zelo dobro. Zaenkrat pa je A5 predrag, saj mu z zgornje strani cenovne postavke trkajo na vrata lanski najdražji telefoni, ki ponujajo več.

Samsung Galaxy A5 2016

Prodaja: Mobitel, Simobil.

Cena: 400 EUR.

Za    Izdelava, zaslon.

proti    Preobleka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji