Objavljeno: 10.3.2005 17:15 | Avtor: Arnold Marko | Monitor November 2003 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Samsung Digimax V4

Med zanimivimi "nefotografskimi" imeni na trgu je tudi Samsung, ki ga gotovo bolj poznamo po drugačnih elektronskih izdelkih. Veliko povpraševanje po digitalnih fotoaparatih pa je očitno mamljivo tudi za tega južnokorejskega izdelovalca. Digimax V4 je eden močnejših modelov, ki jih ponuja.

Gre za prijetno majhen in dokaj trdno izdelan digitalni fotoaparat, ki uporablja objektiv, izdelek podjetja Schneider. Ta zmore trikratno optično povečavo, goriščna razdalja bi ustrezala "klasični" razdalji med 38 in 114 milimetrov, pri čemer je svetlobna jakost med 2,8 in 5, kar ni ravno veliko. Predvsem v telepoložaju in v slabših svetlobnih razmerah je objektiv že kar prepočasen in tudi nenatančen pri ostrenju (kar je, sicer v manjši meri, tudi ob normalni svetlobi, ostrenje pa je tudi zelo počasno). Ostriti je mogoče od razdalje 80 centimetrov naprej, v makro načinu pa med 6 in 80 centimetrov (makro je torej treba vključiti kar pogosto). Razpon časa odpiranja zaslonke je zelo velik, saj se lahko ta odpira s časom vsega 1/2000 sekunde pa vse do 15 sekund. Ob tem je mogoče izbrati tudi občutljivost ISO, ki je lahko 100, 200 ali 400 ASA, lahko pa jo samodejno določi tudi elektronika aparata. Večino nastavitev je mogoče opraviti tudi ročno, celo ostriti je mogoče ročno (čeprav je to dokaj počasno in nerodno opravilo), edino, kar pogrešamo med nastavitvami, je ročni zajem temperature bele z bele predloge. Omejeni smo na samodejno določanje ali štiri prednastavitve. Sicer avtomatika meri svetlobo večpodročno ali glede na središče, ostri pa glede na središče, in to skozi objektiv (torej nima ločenega senzorja), ima pa tudi dodatno osvetlitev bele barve. Zaslon LCD je zelo živahnih barv in dokaj dobre kakovosti (kar glede na to, da ga izdeluje sam Samsung, niti ne preseneča).

Če so tehnične zmogljivosti naprave (še posebej pri tej ceni) zadovoljive, pa je slabše s kakovostjo posnetkov. Predvsem barve so nenatančne, samodejno prilagajanje deluje slabo, prednastavitve pa je težko uporabljati. Tudi ostrina slik je dokaj slaba, zato se precej izgubljajo podrobnosti, še največ težav pa smo imeli z že omenjenim ostrenjem - tako ob normalni uporabi objektiva kot tudi v makro načinu. Tako smo zadovoljni tako s tehnično zmogljivostjo kot tudi ceno izdelka, s fotografijo pa nekoliko manj, pa čeprav bo za nezahtevnega uporabnika zadostovala.

Samsung Digimax V4

Razred: Manj zmogljiv (omejen ročni nadzor, povprečna zmogljivost).

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5; ostrenje 0,8 m-neskončno (6-80 cm makro); čas od 1/2000 do 15 s.

Cena: 99.000 tolarjev.

Prodaja: Anni, (01) 583 99 99, www.anni.si.

Za: Majhne mere, ločljivost, cena.

Proti: Počasen objektiv, nenatančno ostrenje, netočne barve, slaba ostrina.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji