Objavljeno: 27.5.2008 15:18 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Maj 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Samsung CLP-660ND

V Samsungu so se pred dobrim letom dni lahko pohvalili z najmanjšim barvnim laserskim tiskalnikom, tokrat pa smo dobili na preizkus njihov največji in najzmogljivejši primerek. Gre za barvni laserski tiskalnik CLP-660ND z navedeno hitrostjo 24 izpisov na minuto, ki naj bi zadostoval za vse pisarniške potrebe.

CLP-660ND ima v standardni opremi vse ključne sestavine, ki bi jih pričakovali od pisarniškega tiskalnika. Začnimo pri omrežnem vmesniku, ki omogoča dostop in nastavljanje tiskalnika prek spleta, s kratkim odzivnim časom in preprosto namestitvijo gonilnikov zanj pa daje občutek, kot da je neposredno priklopljen na računalnik. Opremljen je tudi z avtomatskim obračalnikom papirja, a to terja tudi svoj hitrostni davek. Predalnik listov (sprejme jih do 250) zaradi pogona zasede precej prostora in tako delček predala zadaj gleda iz tiskalnika. Kljub precejšnjim dimenzijam jim žal ni uspelo vsega stlačiti v ohišje. Zaradi mer najverjetneje miza tudi ni najprimernejši prostor za postavitev, čeprav med delovanjem ni zelo glasen. Če tiskalnika ne želimo nastavljati prek preglednih menujev v spletnem brskalniku, je na čelni plošči na voljo dvovrstični zaslon LCD z nekaj tipkami. Večnamenski podajalnik lahko naenkrat shrani sto listov in po privzeti tovarniški nastavitvi sam zazna, kdaj je papir na podajalniku. Kot dodatne možnosti lahko dokupimo večji delovni pomnilnik in dodatni predal za liste.

Glede na cenovni razred lahko CLP-660ND označimo za precej hiter tiskalnik, če spregledamo malenkost daljše segrevanje pred prvim izpisom in morebitno kalibracijo (ki lahko traja tudi več kot minuto). Za petnajst strani dolg dokument porabi triinpetdeset sekund, za petdeset strani pa dve minuti in enaindvajset sekund. Sodeč po izračunih, se navedena in izračunana hitrost tiskanja lepo ujemata. Pri tiskanju bitne slike si vzame triindvajset sekund, ker pa poleg posnemanja PLC6 ponuja še PostScript 3, ki pa podaljša tiskanje na dobro minuto. Tiskanje barvnega poročila ne povzroča nobenih "zastojev" (nekateri barvni laserski tiskalniki potrebujejo več časa za predpripravo tiskanja barvnih strani). Za sedemindvajset strani poročila porabi le minuto in triindvajset sekund. Le tiskanje na obe strani ni kaj prida hitro, saj se čas tiskanja največkrat podvoji.

Glede na zmogljivost in opremljenost bi pričakovali tudi višjo ločljivost; ta je 2400 × 600 pik na palec. Poleg tega je pri natisnjeni bitni sliki kar precej opazen raster. Tudi barvni prehodi niso povsem zvezni, ostro oko pa opazi netočno pokrivanje barv, kar pri ostrih robovih ustvari prazne bele žepke. Barve so načeloma ravno prav žive in tudi precej pravilne. Tudi podrobnosti pri vektorskih slikah so dokaj lepo vidne.

CLP-660ND za svojo ugodno ceno ponuja kar precej. Morda bi si želeli le še višjo ločljivost tiska. Precej ugodna je tudi cena izpisa pri uporabi barvil visoke zmogljivosti. Tako nas stane črno-beli izpis 2,6 centa na stran, barvni pa 11,7 in s tem se lahko primerja tudi z dražjimi konkurenti.

Samsung CLP-660ND

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni tiskalniki).

Ločljivost: 2400 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 24 strani na minuto črno-belo, 24 barvno.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predalnik) + 100 podajalnik; PLC6, PS3; 128 MB.

Cena: 634,80 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,026 EUR.

Cena natisnjene barvne strani: 0,117 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, Lancom, www.lancom.si.

Za: Hitrost tiska, nizka cena tiskalnika.

Proti: Viden raster, mere.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji