Objavljeno: 2.10.2007 19:03 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2007

S svinčnikom po zaslonu

Če se veliko ukvarjamo z računalniško grafiko, se nam vsekakor splača premisliti o tako imenovanih grafičnih tablicah. Ne, ne gre za tablične računalnike, temveč za tablice, pri katerih uporabljamo svinčniku podobna pisala za risanje oziroma za vodenje kazalca po računalniškem zaslonu.

Grafične tablice so na voljo že vrsto let, a se njihova raba do danes ni bistveno razširila. Nekako ostajajo domena grafičnih oblikovalcev in umetnikov, v zadnjem času tudi otrok, ki s pomočjo manjših modelov na računalniku ustvarjajo svoje risarske umetnije.

Na videz se zdi, da je delo s tablico in peresom (svinčnikom) bolj naravno kakor z miško, saj se že kot otroci naučimo uporabljati svinčnike, nalivnike in podobno. A kljub temu uporabljamo skoraj samo miške, saj imajo nekaj bistvenih prednosti. Zaradi velike stične površine so manj občutljive za tresenje roke, ni nam jih treba neprestano držati, oziroma lahko roka na njih počiva. Navsezadnje pa imamo na njih vedno več različnih gumbov in kolesc. Tablice so predvsem bolj natančne, tako da lahko z njimi bistveno laže prostoročno rišemo. Hkrati lahko tudi z roko počivamo na njih, saj so občutljive le za priložena pisala.

Za uporabnika, vajenega miške, je občutek sprva kar malce nenavaden, a se tablice dokaj hitro navadimo; ko imamo za seboj nekaj deset minut dela, smo lahko skoraj tako produktivni kot pri uporabi miške. Na daljši rok pa tablice vendarle ne morejo nadomestiti mišk. Največji razlog za to je razdalja, ki jo naredimo z roko pri delu s tablico. Če želimo kazalec premakniti na drugo stran zaslona, je pri miški dovolj le premik nekaj centimetrov, pri tablici pa moramo pero premakniti na drugo stran tablice. Če poenostavimo - tablica predstavlja zaslon v razmerju 1 : 1. To pomeni, da predstavlja vsaka točka na tablici piko na zaslonu. Če se torej dotaknemo zgornjega desnega roba tablice, se bo kazalec na računalniškem zaslonu pomaknil v desni zgornji kot, ne glede na to ali smo pero dvignili ali ga premikali čez površino tablice. Pri miškah je privzeti način relativen, torej če dvignemo miš, jo prestavimo in spet spustimo, se kazalec načeloma ne premakne. Tako lahko s pomočjo majhnih dvigov miške uporabimo res majhno površino podloge, medtem ko smo pa pri tablicah primorani uporabljati celotno površino tablice. Seveda je mogoče nastaviti relativen način dela, a bomo pri navadnih okenskih opravilih z roko naredili daljše sprehode. Razdalje so seveda odvisne od velikosti tablice, pri večjih (formata A4 in več) so že kar velike, pri najmanjših (ki so formata A6) pa je hitro problem natančnost.

Tehnikalije

Tablice so lahko pasivne ali aktivne, odvisno od tehnologije, na podlagi katere so narejene. Pri prvih gre za uporabo elektromagnetne indukcije, kjer sama tablica oddaja elektromagnetni signal, ki ga sprejme vezje kondenzatorjev in tuljav v peresu (svinčniku) in pošlje nazaj tablici. Gumbi na peresu (in v nekaterih primerih tudi pritisk na konico) vplivajo na kapacitivnost kondenzatorjev, to pa spreminja oddani signal.

Pri aktivnih tablicah pa ima tudi pisalo baterijo. To pomeni, da oddaja svoj lasten signal. Prednost pasivnih tablic je predvsem v tem, da peresa ne potrebujejo baterij. To pomeni, da so razmeroma lahka in imajo izdelovalci več svobode pri njihovem oblikovanju. Vendar pa zaradi preklapljanja med sprejemanjem in oddajanjem lahko prihaja do vibriranja oziroma tresenja kazalca. Pri aktivnih tablicah so peresa zaradi baterij težja, a močnejši signal načelno pomeni natančnejše in zanesljivejše delovanje.

Sicer pa so oboje občutljive za stopnjo pritiska in to lahko s pridom uporabimo v risarskih programih (npr. Corel Painter), ki pritisk interpretirajo enako, kot ga interpretira prava barvica - narisana sled je debelejša ali širša (če imamo za risanje izbran čopič).

Preizkus

Osnovna zamisel pričujočega članka je bila, tako kot za naše preizkuse velja že od nekdaj, prečesati slovenski trg in preizkusiti vse, kar je mogoče dobiti. V začetku je bilo videti, da bo to kar spodoben podvig, saj je po spletnih straneh najti kar nekaj izdelovalcev, od katerih vsak ponuja dolge sezname različnih modelov. No, izkaže se, da je na tem področju Slovenija še posebej majhna, saj je kar nekaj prodajalcev tablice vmes (odkar so zadnjič obnovili svojo spletno stran) že nehalo prodajati, tisti, ki jih še prodajajo, pa to večinoma počnejo le po naročilu.

Po daljšem priganjanju in čakanju nam je uspelo dobiti le šest tablic štirih izdelovalcev. Dve sta bili velikosti A4, dve A5 in še dve A6. Slednje so mišljene predvsem kot nadomestila za miško, predvsem za ljudi, ki imajo zaradi pogoste rabe miši že zdravstvene težave. Velikosti seveda predstavljajo le uporabno površino tablice, sicer so nekoliko večje, tako da moramo, sploh pri največjih dveh, imeti kar nekaj prostora na delovni mizi. Seveda so tudi večje izvedbe, ki imajo še manjši potencialni trg, oziroma so namenjene strogo profesionalnim uporabnikom in imajo temu primerno ceno.

Genius G-Pen 450

G-Pen spada med najmanjše tablice, njena delovna površina je formata A6, torej polovica A5. Mišljena je predvsem kot zamenjava za računalniško miš, ne pa toliko za resno grafično delo. Tudi prostora nam vzame približno toliko kot podloga za miško. Tablica ima na zgornji strani držalo za pero, to pa je brez baterije, torej gre za pasivno tablico. Površina je kar malce hrapava. To pomeni da je delo z njo lahko tudi malce glasno. Premikanje kazalca je zelo tekoče, morda skoraj malce preveč, saj že nekoliko trpi natančnost. Največ težav smo imeli na menujih, kjer se hitro zgodi, da ponesreči izberemo napačno postavko. Seveda je natančnost močno odvisna od velikosti delovne površine, a G-Pen je zaostajal za enako velikim Wacomovim Volitom. Pri nekaterih tablicah naletimo na težavo dvojnega klika, saj je s peresom kar težko dvakrat klikniti popolnoma isto mesto (roka mora biti res mirna), Genius se pri tem obnese kar solidno. Sta pa oba gumba na peresu pretrda, med njuno rabo pisalo zelo težko držimo pri miru.

Na izbiro imamo veliko "prostorčkov" oz. delov tablice, ki jih lahko programsko povežemo s posameznimi funkcijami v različnih programih, denimo "odpri", "novo", "shrani" ipd., in ki jih nato izberemo s klikom teh prostorov. Gonilniki so preprosti, njihova namestitev pa hitra. Mimogrede, podprt je tudi Mac OSX. Nastavimo lahko tudi delovno površino, čeprav tega pri tako majhni tablici niti ne potrebujemo. Pisalo je seveda občutljivo za pritisk, torej čim močneje pritisnemo, tem debelejše bodo črte. To seveda izkoriščajo le grafični programi, kakršna sta Adobejev Photoshop in Corelov Paint ali Painter. Programsko je pero nastavljeno malce pretrdo, saj moramo tudi pri najšibkejši nastavitvi kar močno pritisniti s konico. Poleg tablice dobimo tudi preizkusne različice programov Adobe Photoshop CS in Corel Painter 9. S ceno slabih dvaintrideset evrov je to najcenejša tablica na preizkusu.

Genius G-Pen 450

Velikost: A6.

Izdeluje: Genius, www.geniusnet.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 31,9 EUR.

Za: Cena.

Proti: Slabša natančnost, pretrdi gumbi na pisalu.

Interwrite Schoolpad SP400

Interwriteova tablica Schoolpad SP400 je, kot pove že ime, namenjena osnovnošolski in predšolski mladini in še posebej šolam. Poleg tablice dobimo še preprost program za risanje, pri katerem lahko vstavljamo različne slikice, kot so razne živali, rastline, avtomobili in podobno. Na vsaki strani tablice imamo določena polja za različne funkcije, od različnih menujev, svinčnikov, čopičev itd. Narisano lahko izvozimo v različne bitne formate, izvozimo pa lahko tudi v razširjeni format PDF. Program ima tudi možnost prepoznavanja napisanega besedila, a je počasen in zelo nenatančen. Zapisane črke namreč kar hitro pomeša. Obenem tudi ne podpira šumnikov, čeprav dobimo tudi preprosta navodila v slovenščini. Vsekakor se bolje odnese navidezna tipkovnica, na kateri lahko imamo tudi slovenske znake.

Schoolpad je dodatno zanimiv zaradi bluetootha. Druge tablice povežemo z računalnikom prek vmesnika USB, pri tej pa dobimo v paketu še vmesnik za bluetooth. To pomeni, da je celotna tablica brezžična. Zaradi tega ima tablica akumulator, a zdrži le štiri ure dela, nato ga moramo polniti.

Tudi pisalo ima baterijo, polni se, ko ga vstavimo v držalo na tablici. Premikanje pisala ni najbolj tekoče, je pa površina tablice zelo gladka. Tipki na pisalu sta odločno pretrdi, sploh za otroške roke, pa še postavljeni sta nekoliko visoko. Natančnost tudi ni ravno najboljša, za povrh pa se zdi tudi povezava malo počasna; kazalec na zaslonu namreč malce zaostaja. Vsekakor je tablica odločno predraga, saj je več kot dvakrat dražja od primerljive Wacom Graphire 4.

Gonilniki so solidni, čeprav smo imeli občasno težave s tem, da smo tablico povezali s priloženim bluetooth modulom. Za to, da je modul tablico res prepoznal, smo ga morali priključiti in nato znova zagnati Okna.

Interwrite Schoolpad SP400

Velikost: A5.

Izdeluje: GTCO CalComp, www.gtcocalcomp.com.

Prodaja: Goran Milošev, s.p., www.servis-gm.com.

Cena: 478,80 EUR.

Za: Bluetooth.

Proti: Cena, slaba natančnost, počasna povezava.

Trust TB-4200

Trust je nizozemsko podjetje, ki se ukvarja z izdelavo različnih računalniških dodatkov in zunanje opreme, ponavadi nižjega cenovnega razreda. Njihova tablica TB-4200 je velikosti A4, namenjena je torej oblikovalcem in drugim, ki se ukvarjajo z računalniško grafiko. Poleg tablice in pisala dobimo v paketu tudi preprosto miško, ki pa jo moramo uporabljati na tablici, saj nima svojega tipala. Tako miška kot pisalo potrebujeta vsak svojo baterijo AA, ki ju dobimo v paketu, gre torej za tehnologijo aktivnega signala. Tablica ima vbočen prostor za pisalo, a ga ne drži kot nekatere druge. Na zgornjem robu ima predele za menujske funkcije, torej novo, odpri, shrani, kopiraj, zraven pa tudi za nekatere pogosto uporabljene programe, kot so brskalnik, Word ipd. Nekaj prostorov je praznih in jim s priloženo programsko opremo dodamo ukaze. V gonilnikih lahko določimo delovno območje, kar pri večjih tablicah pride prav predvsem uporabnikom širokih zaslonov. Trdota obeh gumbov na pisalu je malce prehuda, a se ju navadimo, obema lahko določimo funkcijo, a imamo na voljo le desni, levi in dvojni levi klik.

Zaradi velikosti je tablica dokaj natančna, a zelo moti rahlo vibriranje kazalca. Ko ga premikamo, tega sicer ne opazimo, ko bi zadeva morala biti pri miru, pa se nam puščica rahlo trese in to postane po daljšem času zelo nadležno. Vpliva tudi na natančnost, ki bi jo lahko še izboljšali. Premikanje je tekoče, spet večinoma zaradi velikosti. Površina je manj gladka kot pri večini drugih tablic, a ni tako hrapava kot pri Wacomovem Volitu 2. Največji adut tablice TB-4200 pa je vsekakor razmerje med velikostjo in ceno, saj je z dobrimi stotimi evri cenejša tudi od obeh tablic formata A5.

Trust TB-4200

Velikost: A4.

Izdeluje: Trust, www.trust.com.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 105 EUR.

Za: Cena.

Proti: Vibriranje kazalca, uporaba baterij.

Wacom Graphire 4

Wacom je japonsko podjetje, ki velja skorajda za industrijski standard pri grafičnih tablicah. Za razliko od podjetij, kot sta Trust ali Genius, izdelujejo samo grafične tablice, torej se ne ukvarjajo z miškami in drugimi podobnimi kazalnimi napravami. To se tudi pozna na trgu, saj imajo veliko različnih modelov vseh velikostih. Njihove tablice so vse pasivne, torej so peresa oziroma svinčniki vsi brez baterij. Model Graphire 4 je formata A5 in zelo všečnega videza. Tablica je bela, s prozornim pokrovom oziroma fotografskim okvirom, pod katerega lahko vstavimo kos papirja, torej sliko ali kaj podobnega, in potem rišemo nanjo. Z modro statusno lučko nekoliko spominja na oblikovalski pristop podjetja Apple, kar vsekakor ni slabo. Na zgornji strani imamo držalo za pero, ki ga dobro drži, pod njim imamo še vrtljivo kolesce, kot pri miškah, na vsaki strani tega pa še po en gumb. Slednja spominjata na gumbe pod drsno ploščico pri prenosnih računalnikih. Ta dva gumba privzeto delujeta kot naprej in nazaj v brskalnikih, seveda pa ju lahko tudi ročno nastavimo. Gonilniki se namestijo hitro in brez težav (uporabimo vmesnik USB). Na CDju imamo tudi dober vodnik, ki nas nauči pravilno uporabljati tablico, zraven pa so tudi namigi (tips and tricks). Poleg CDja z gonilniki dobimo tudi OEM različico programa Corel Painter Essentials.

Natančnost tablice je dobra, premikanje kazalca pa zelo tekoče. Graphire z dvojnim klikom nima nobenih težav. Površina je gladka in tekoča, nima pa posebnih polj za različne funkcije (kot so "odpri", "nova datoteka", "shrani" ipd.). Pero ima dva gumba, ki sta ravno prav mehka, privzeto predstavlja zgornji gumb dvojni klik, spodnji pa desni klik. Na zgornji strani ima celo radirko, ki se odlično obnese, v večini grafičnih programov tako le obrnemo pero in na hitro kaj zbrišemo. Tako konica kot radirka sta občutljivi za pritisk, delovanje je odlično, le hod bi lahko bil malo večji.

Wacom Graphire 4

Velikost: A5.

Izdeluje: Wacom, www.wacom.com.

Prodaja: Gregor, www.gregor.si.

Cena: 216 EUR.

Za: Natančnost, oblikovanje.

Proti: Cena.

Wacom Intuos 3

Intuos 3 je najdražja izmed vseh preizkušenih tablic, a tudi najbolj profesionalna. Z velikostjo A4 je namenjena resnim uporabnikom različnih grafičnih programov. Že oblikovanje je dobro, saj je iz kakovostne črne plastike, zgoraj pa je modra statusna lučka. V zgornjih kotih so po trije gumbi in dva trakova za drsenje levo-desno oziroma gor-dol. Poleg pisala tudi tu dobimo miško, ki jo moramo tako kot pri Trustu uporabljati na tablici. Kot drugi dve Wacomovi tablici ima tudi ta pasivno pisalo, torej ne vsebuje baterije, enako velja za miško. Gumba na pisalu sta dokaj mehka, bolj kot pri omenjenem Trustu. Na zgornji strani pisala imamo spet radirko, njen hod (in hod konice) je odličen, boljši kot pri Graphireju. Natančnost oziroma trdoto obeh lahko nastavljamo v priloženih gonilnikih. Ti so dobri, omogočajo nastavitev površine in celo orientacije tablice, dodan pa je tudi vodič, ki nas nauči osnovne uporabe. V paketu dobimo OEM različico programa Corel Painter Essentials.

Premikanje po tablici je zelo tekoče, tudi površina je zelo dobra. Natančnost tablice je najboljša izmed vseh opisanih, tudi dvojni klik je zelo lahek. O kakšnem vibriranju tu ni ne duha ne sluha. Po kakovosti je to najboljša tablica od vseh preizkušenih, a je žal tudi cena temu primerna. Petsto osemindvajset evrov vendarle ni malo denarja.

Wacom Intuos 3

Velikost: A4.

Izdeluje: Wacom, www.wacom.com.

Prodaja: Gregor, www.gregor.si.

Cena: 528 EUR.

Za: Natančnost, tekoče premikanje, oblikovanje.

Proti: Cena.

Wacom Volito 2

Volito (2) je še en predstavnik najmanjših grafičnih tablic formata A6, torej nadomestek za navadne miške. Na mizi zavzame približno toliko prostora kot G-Pen 450, torej za povprečno podlogo za miške. Glede na velikost gre za razmeroma natančno tablico, nad gladkim premikanjem smo bili kar malce presenečeni. Tudi dvojni klik izvedemo brez težav. Je pa zato zelo moteča hrapava površina, ki je med uporabo zelo glasna. Za razliko od drugih dveh Wacomov tu ni radirke, čeprav je na tej tablici sploh ne pogrešamo, saj ni namenjena resnim grafičnim delom.

Gonilniki so preprosti, spet imamo na voljo vodnika, le da tu vlogo prevzame govoreče pisalo. Seveda s tem ni nič narobe, če ne bi močno spominjal na določeno govorečo sponko za papir. Nastavimo lahko tudi občutljivost za pritisk, a je tudi pri najnežnejši nastavitvi zadeva pretrda, torej moremo kar konkretno pritisniti, če želimo potegniti debelejšo črto. Tudi oba gumba (ki jima lahko spet določimo namembnost) na pisalu sta malce pretrda. Sicer je nastavitev manj kot pri drugih, a vendarle nismo ničesar pogrešali. Kot pri drugih Wacomih tudi ta uporablja pasivno tehnologijo, torej je pisalo brez baterije. Zanj imamo nad delovno površino vdolbino, ki pa ga ne drži. Programske opreme sicer ne dobimo zraven, lahko pa prek interneta brezplačno dobimo program ArtRage 2, ki sicer velja dvajset ameriških dolarjev. Tablica ni pretirano draga; sicer stane malce več kot njen neposredni tekmec, torej Genius, a če odmislimo prehrapavo površino, je tablica boljša, predvsem pa natančnejša. Cena petinpetdeset evrov je primerljiva s cenami boljših mišk.

Wacom Volito 2

Velikost: A6.

Izdeluje: Wacom, www.wacom.com.

Prodaja: Gregor d.o.o., www.gregor.si.

Cena: 55 EUR.

Za: Tekoče premikanje.

Proti: Hrapava površina.

***

Naštete tablice primerjati med seboj je vsekakor nehvaležno delo. Že na prvi pogled namreč vidimo, da se močno razlikujejo po namembnosti. Večji dve sta namenjeni grafičnim oblikovalcem in umetnikom, najmanjši dve pa bosta lahko rabili kot nadomestka za miške. Srednji dve, torej velikosti A5, sodita nekam vmes. Tudi cene se zelo razlikujejo.

Premisliti moramo torej, koliko sploh imamo prostora na mizi in za kaj bi zadevo zares uporabljali, nato pa še, koliko smo pripravljeni plačati za to. V vseh treh kategorijah se Wacomove tablice odlično izkažejo, le cenovno so manj ugodne. Izjema je pri velikosti A5, kjer je Interwritov SchoolPad bistveno predrag, kljub uporabi modrega zoba, čeprav je res, da je priložen specializiran program za otroke in šole. Trustova tablica sicer ponuja veliko za malo denarja, a ima svoje (niti ne majhne) pomanjkljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji