Objavljeno: 26.11.2013 | Avtor: Matej Šmid | Monitor December 2013 | Teme: pametni telefon, android

S Kitajskega z ljubeznijo

Pametni telefoni so dragi, o tem ni dvoma. Si je pred iPhonom kdo sploh lahko zamislil, da bi za telefon (telefon!) odštel 500, 600 ali celo 700 evrov!? In vendar je mogoče dovolj dobro priti skozi tudi s kar nekaj manj denarja. Ključ? »Brezimni« kitajski izdelovalci.

No, izdelovalci telefonov, celo brezimni, so v resnici skoraj vedno Kitajci, navsezadnje tudi tista jabolka, na katerih piše »Designed in California«, izdelujejo Kitajci. Toda v tem prispevku imamo v mislih tiste, ki izdelujejo vse, kar je tehničnega, za kar najmanj denarja, pri čemer marsikdaj trpi  kakovost. Marsikdaj pa tudi ne, kakor naletimo. Tušmobilov telefon Sirius W980, ki ga izdeluje kitajsko podjetje Konka, že sodi med tiste, ki za svoj denar ponujajo več kot dovolj. (Pri nas) stane pol manj kot vrhunski telefoni (npr. Samsung Galaxy S4), ponuja pa veliko, čeprav seveda ne toliko kot omenjeni S4.

Tušmobil je pravkar doživel prvo pozitivno četrtletje v svoji zgodovini in, kot kaže, so se odločili prehod na črne številke proslaviti s svojo, »imensko« linijo telefonov. V njej so trenutno trije modeli, mi smo preizkusili najmočnejšega, Tušmobil Sirius W980.

Gre za pametni telefon, ki ga izdeluje podjetje Konka in se vsaj navzven primerja s Samsungovim vrhunskim modelom. Ima namreč skoraj 5-palčni zaslon Super AMOLED (ki ga izdeluje Samsung) ločljivosti 1280 × 720 pik, fotoaparat ima ločljivost kar 13 megapik, poganjajo pa ga 4 procesorska jedra ARM (znamke Mediatek). Skoraj S4, torej, le da ima ta zaslon polne ločljivosti (1920 × 1080 pik) in da so njegova jedra novejše arhitekture (Qualcomm Krait). In da je slednji, paradoksalno, manj plastičen od Siriusa.

Da, Sirius v roki deluje zelo plastično in krhko, tipko za vklop je treba iskati nekje na desni stranici in tudi sicer naprava ni zgled trdnosti. Po drugi strani pa je lahka in na občutek presenetljivo hitra. Programi se odpirajo hitro, animacije so dovolj tekoče in čeprav merilni programi pravijo, da je hiter nekako tako kot telefoni prejšnje generacije (npr. HTC One X), menimo, da bo velika večina uporabnikov z mehkostjo delovanja več kot zadovoljna. Še več, procesorska jedra so arhitekture Cortex A-7, ki jih je ARM namenil zelo varčnim napravam, zato je Sirius nadpovprečno varčen – povprečno zahtevnim uporabnikom ga ne bo treba polniti ravno vsak večer. Škoda le, da zgoraj omenjenih vrhunskih 13 megapik fotografskega aparata ne pomeni tudi vrhunskih fotografij, temveč so te le povprečne.

Tušmobil Sirius W980

Telefon s sistemom Android.

Kje: www.tusmobil.si.

Cena: 350 EUR, v različnih paketih od 1 EUR naprej.

✓    Razmeroma ugodna cena, tekoče delovanje, zelo dober zaslon.

✗    »Plastična« zunanjost, ne najboljša kamera.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji